Elena Lasconi a primit cele mai mari șocuri în această campanie, dovedindu-se rezistentă la stres și consecventă într-o luptă care pentru ea a fost mai grea decât pentru ceilalți prezidențiabili.
Elena Lasconi, 53 de ani, nu a fost neapărat mai pregătită decât în campania electorală de anul trecut, dar s-a arătat mai sigură pe ea, chiar dacă nu stăpânea subiectul despre care i se cerea să vorbească.
A rămas zâmbitoare și încrezătoare și după ce Uniunea Salvați România (USR), partidul pe care oficial îl conduce, i-a retras sprijinul și i-a tăiat fondurile, schimbând macazul în favoarea lui Nicușor Dan.
Lasconi a ezitat să vorbească despre discuțiile din interiorul USR și despre condițiile pe care conducerea formațiunii i le-a pus pentru a continua să o susțină.
Elena Lasconi a reușit în primul tur al prezidențialelor de anul trecut să se claseze pe locul al doilea după radicalul Călin Georgescu și înaintea liderilor marilor partide tradiționale PNL și PSD. Atunci a profitat de o conjunctură dată de faptul că în jur de 300.000 de voturi de la PSD (Marcel Ciolacu) au fost date candidatului radical George Simion, în vreme ce PNL a plătit indirect o campanie pentru Călin Georgescu și destule voturi de la PNL (Nicolae Ciucă) s-au dus către Georgescu.
După toate dovezile despre fraudarea campaniei electorale în favoarea acestui extremist, Lasconi a spus de mai multe ori că, de fapt, Curtea Constituțională a anulat prezidențialele de anul trecut doar pentru a-i bloca ei ascensiunea.
În seara trecută a reluat subiectul, devoalând o întâlnire pe care ar fi avut-o cu doi lideri din arcul de guvernământ anul trecut, după ce a intrat în turul al doilea și în care cei doi îi cereau să numească un anumit personaj la vârful SRI dacă ajunge președinte.
Intrarea Elenei Lasconi în turul doi (care n-a mai avut loc anul trecut) a fost motivul principal al rămânerii ei în rolul de candidat al USR. În interiorul Uniunii Salvați România au existat însă o serie de nemulțumiri și critici referitoare la prestația ei din campania făcută în toamna anului 2024.
Carențele ei de politică externă, economie, precum și cele care țin de funcția prezidențială, care i-au enervat atât de mult pe colegii ei de partid anul trecut, au fost între timp acoperite doar parțial.
În schimb, Lasconi a compensat prin mult zgomot: în general, comentarii excesive făcute pe un ton prea sus, folosirea abuzivă a formulelor „iubesc oamenii”, „vă iubesc”, „iubesc poporul”, însoțite de gesturi teatrale sau ideea de a-l pune pe Nicușor Dan să jure pe biblie că nu a mințit în legătură cu câteva lucruri mărunte pe care cei doi le aveau de împărțit.
Adversarul ei a devenit, de fapt, Nicușor Dan.

Apariția lui în peisajul electoral i-a afectat șansele, fiindcă oamenii au început să o compare pe ea, jurnalista umanitaristă cu studii întârziate, preocupată mereu de oamenii cu probleme și devenită primăriță la Câmpulung cu matematicianul premiant, posesor de doctorat luat la Sorbona, dar scump la vorbă, mai puțin empatic și mult mai tăcut.
Elena Lasconi s-a străduit toată campania să-l pună pe Nicușor Dan într-o lumină proastă, să-i facă pe alegătorii lui să se îndoiască de el.
Nu a putut suporta decizia USR de a o lăsa în ofsaid. În același timp, și-a dat seamă că femeile empatizează cu ea, că ele pot să o susțină și că acesta e electoratul căruia ar trebui să i se adreseze.
Așa că și-a schimbat din mers strategia, ajutată de echipa de campanie care i-a rămas loială în ciuda deciziei USR de o lăsa singură în groapa cu lei.
Atunci când candidații au fost întrebați la dezbaterea de ieri (30 aprilie) de la Antena 3 ce-ar aduce nou Constituției, Lasconi a menționat un referendum pentru introducerea dreptului la avort în legea supremă, după modelul francez.
Apoi, a vorbit despre cei 250.000 de copii care se culcă flămânzi în fiecare seară, despre violența împotriva femeilor și despre inechitățile din societate. A spus de mai multe ori în dezbaterile din ultimele două săptămâni că iubește copiii și că înțelege viața grea a femeilor, fiindcă nici ei nu i-a fost ușor.
Elena Lasconi e cotată cu o medie de 6% de sondajele recente: unii sociologi susțin că o parte din electoratul ei e preluat de la Diana Șoșoacă eliminată din joc de Curtea Constituțională, iar o altă parte vine de la USR și de la cei care o consideră pe Lasconi o victimă.

Primărița de Câmpulung a umanizat foarte mult campania prezidențială: a vorbit despre tocurile care o chinuie, despre robotul de bucătărie pe care și-l dorește, despre ratele bancare pe care le are la casă și care nu se mai termină, despre prăjiturile pe care le face și pe care le împarte cu vecinii, despre pasiunea ei pentru gătit, despre cum va ține ușa deschisă pentru oameni, dacă va ajunge la Palatul Cotroceni.
Îmbrăcată în alb la toate dezbaterile, pentru a sublinia nu doar feminitatea, ci și inocența ei ca victimă politică, Lasconi a reușit să demonstreze că are o energie debordantă, iar singura slăbiciune scoasă la iveală de adversarii săi s-a dovedit a fi soțul ei, angajat ca jurist pe lângă grupul parlamentar al USR. Alt schelet nu s-a mai găsit în dulapul ei.
Sabina Fati