Elena Lasconi e reprezentanta USR care a obținut cele mai multe voturi, 1,7 milioane, în 24 noiembrie 2024, intrând în turul al doilea al alegerilor prezidențiale alături de Călin Georgescu.
De asemenea, e omul politic care va rămâne în istoria recentă a României cu performanța că a pus capăt dominației PSD, blocând candidatul social-democrat să acceadă în finala prezidențială pentru prima dată după căderea regimului comunist.
Mai mult, scorul obținut de Elena Lasconi în primul tur al alegerilor prezidențiale, ulterior anulate, a ajutat USR să obțină peste 12% la parlamentare, fiind foarte aproape de a egala performanța liberalilor, 14%. Revenirea a avut loc după dezastrul de la alegerile europarlamentare, unde USR a obținut 8,7% și a schimbat conducerea, Elena Lasconi devenind președinta partidului.
În opinia mea, lidera USR avea posibilitatea să analizeze și să înțeleagă atât performanța ei politică cât și contextul în urma căruia a ajuns în finala prezidențială.

Ieșirea de urgență
Mutațiile petrecute în societate după anularea alegerilor prezidențiale, dar și noua realitate creată după puternica interferență a Rusiei în politica României nu-i ofereau nicio cale să câștige în fața lui Călin Georgescu.
Afirm acest lucru ca pe o opinie personală, formată după discuții cu mai mulți sociologi. În toate proiecțiile oneste, realizate pentru turul al doilea, Elena Lasconi nu ar fi câștigat, ci ar fi pierdut în fața lui Călin Georgescu. Am fost interesat de subiect și sper că, la un moment dat, un profesionist va explica public și argumentat situația creată din finala prezidențială în ce privește șansele de victorie ale celor doi candidați.
Turul întâi al prezidențialelor a avut loc în 24 noiembrie, iar alegerile au fost anulate în 6 decembrie, timp în care s-au făcut sondaje și au avut loc focus grupuri, iar datele există.
De asemenea, e perfect adevărat și ce susținea fostul președinte Traian Băsescu, adică faptul că dacă Marcel Ciolacu ar fi intrat în turul al doilea ar fi ajuns președinte. Aceleași proiecții arătau că ar fi câștigat.
În opinia mea, decizia de anulare a alegerilor prezidențiale, implicarea serviciilor secrete și folosirea CCR ca o ieșire de urgență dintr-un incendiu au fost catastrofale pentru România, iar multă vreme de acum înainte vom suporta consecințele prăbușirii procesului democratic.
Dar ce mi-a atras atenția pe tot parcursul ultimelor luni e că niciun guvern din Uniunea Europeană, nici măcar cel autoritar și corupt al lui Viktor Orban din Ungaria nu au făcut un caz împotriva României pe motiv de anulare a alegerilor. De ce?
În plus, o serie de reprezentanți oficiali ai Franței, inclusiv președintele Macron, ai Marii Britanii, Germaniei au susținut decizia controversată luată la București, iar restul liderilor europeni au tăcut, fără să critice decizia.
Singurele poziții dure, amplificate de rețelele sociale, au venit dinspre Kremlin și noua administrație Trump.
Situația respectivă mă face să bănuiesc faptul că reprezentanții României au luat decizia de anulare a alegerilor abia după ce au informat și, probabil, consultat cu liderii Uniunii Europene, dar și cu administrația Biden, care se afla în procesul de tranziție a puterii către noul președinte ales.
Precizez că nu am o dovadă concretă a acestor comunicări, afirmația fiind făcută numai în urma observațiilor în ce privește poziționările politice ale partenerilor și inamicilor României, după decizia de anulare a alegerilor de către CCR.
Oportunitatea ratată
Elena Lasconi, ca lider matur și responsabil, era nevoită să analizeze seria de evenimente din jurul anulării alegerilor și să acționeze în consecință. Din păcate, a mers din greșeală în greșeală.
De la scrisoarea adresată lui Donald Trump și până la decizia de a intra din nou în cursa prezidențială, deși știa foarte bine că nu mai are sprijinul partidului, a mizat totul pe propria viziune și a ajuns într-un punct mort.

Nu știu ce șanse are Nicușor Dan să ajungă în finala prezidențială, dar pe datele de până în acest moment, Elena Lasconi nu are nicio șansă.
Totuși, mai sunt trei săptămâni până la alegeri, iar ierarhia candidaților se poate schimba radical.
Ce vreau spun e că Elena Lasconi a beneficiat de o conjunctură favorabilă, una cu care liderii politici se întâlnesc foarte rar - să-și consolideze poziția din partid, să i se alăture primarului Capitalei și să-l susțină - o victorie a acestuia urmând s-o transforme în cel mai important broker de putere din România, cu influență mare asupra guvernului, în timp ce o înfrângere a lui Nicușor ar fi pus-o în poziția de a spune că a făcut tot posibilul, dar ea ar fi fost o candidată mai potrivită, consolidându-și poziția la conducerea partidului, devenind, de asemenea, o voce puternică, dacă nu cea mai puternică a coaliției pro europene.
Puțintică răbdare
Din păcate, alegerile pe care le-a făcut au fost greșite, ajungând în situația să mizeze pe o singură carte care nici pe departe nu e As-ul de treflă, ostilizându-și partidul și pierzând controlul asupra propriei campanii electorale.
Rămâne întrebarea dacă USR va reuși să supraviețuiască acestei crize interne în situația în care Nicușor Dan nu va ajunge la Palatul Cotroceni?
Omul politic Elena Lasconi a fost învins de vedeta de televiziune Elena Lasconi, care a confundat popularitatea dată de seria de victorii electorale cu înțelepciunea. Dacă ar fi avut „puțintică răbdare”, cum spunea conu’ Trahanache al lui Caragiale, lumea i s-ar fi putut așterne la picioare.