În urmă cu doi ani, într-un lac înghețat din Michigan se prăbușea un meteorit. Numai că, recuperat la foarte puțin timp după prăbușire, acesta a oferit oamenilor de știință informații nesperate.
Concret, oamenii de știință aveau să descopere cu uimire că bucata de rocă era plină de compuși organici, molecule pe bază de carbon care servesc drept elemente fundamentale ale vieții pe Pământ și care aveau origini extraterestre clare, după cum arată un studiu recent, citat de Futurism.
În mod obișnuit, meteoriții sunt plini de viață, dar numai pentru că aceștia stau nederanjați de cercetători suficient de mult timp pentru ca microbii sau lichenii să-i colonizeze, a explicat, într-un comunicat de presă, autorul principal al studiului, Philipp Heck, curator al Muzeului și profesor al Universității din Chicago.
În acest caz, oamenii de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din Chicago au ajuns atât de repede la meteorit încât au reușit să excludă tipurile de contaminare care împiedică de obicei cercetarea meteoritului.
„Acest meteorit este special deoarece a căzut pe un lac înghețat și a fost recuperat rapid”, a declarat Heck. „A fost foarte curat. Am putut vedea că mineralele nu au fost mult modificate și, ulterior, am constatat că conținea un inventar bogat de compuși organici extratereștri”, a mai spus acesta.
Te-ar putea interesa și Pluto a avut un ocean subteran încă de la formarea sa ca planetă, arată un nou studiu
Compuși ca aceștia îi determină pe unii oameni de știință să teoretizeze că primele forme de viața de pe Pământ au fost produsul unor molecule organice aduse de către meteoriți antici.
„Aceste tipuri de molecule organice au fost probabil transportate pe Pământul de timpuriu, de către meteoriți, și ar fi putut contribui la apariția vieții”, mai arată omul de știință.
Vezi și Descoperire pe asteroidul Bennu: au fost identificate molecule organice necesare vieții