Urmează un papă conservator? De ce candidatura episcopului maghiar Péter Erdő îi face pe unii să tremure

Urmează un papă conservator? De ce candidatura episcopului maghiar Péter Erdő îi face pe unii să tremure
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cine ar putea fi următorul papă? Este o întrebare la care e greu de găsit un răspuns.

Dar putem fi relativ siguri că, dacă cel ales va proveni din tabăra tradiționalistă – spre deosebire de cea reformistă – atunci este foarte probabil să fie cel mai înalt ierarh al Ungariei, Péter Erdő.

Dacă urmărești politica maghiară, îl cunoști pe Erdő - un om extrem de cultivat, respectat pentru vasta sa erudiție ce depășește cu mult specializarea sa în drept canonic. Expertiza lui l-a făcut un consultant valoros pentru organismele Vaticanului, iar predicile și interviurile sale abundă în referințe istorice și literare.

Cu toate acestea, este o figură distantă, lipsită de acea apropiere umană care a definit pontificatul lui Francisc. Cu o înfățișare ascetică, rareori este surprins zâmbind.

Ce îi îngrijorează pe unii

Legăturile sale cu guvernul de extremă dreapta Fidesz al Ungariei ar trebui, însă, să ne avertizeze în privința riscurilor unei posibile alegeri a lui ca papă, notează The Guardian.

Erdő este arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și cardinal din 2003. A dobândit un profil internațional conducând Consiliul Conferințelor Episcopale Europene, organismul reprezentativ al episcopilor catolici din Europa. În ultimii ani, a câștigat influență și în afara Europei, mai ales în rândul episcopilor africani și americani tradiționaliști.

Aceasta se bazează pe rolul său de raportor pentru Sinodul global despre Familie (2014–2015), convocat de Papa Francisc pentru a reflecta asupra învățăturii pastorale a Bisericii în lumina schimbărilor sociale.

În timpul sinodului, s-a opus unei abordări mai incluzive față de catolicii LGBTQ+ și cei divorțați: „Tendința actuală de a promova lucruri care sunt pur și simplu dorințe, adesea egoiste, drept drepturi autentice trebuie evitată”, a spus el delegaților într-un discurs-cheie.

Observatorii Vaticanului sunt împărțiți în privința viabilității candidaturii sale. Conservatorii cu siguranță îl plac. Erdő a mai fost considerat candidat, în 2013, înainte de conclavul care l-a ales pe Papa Francisc. Atunci a fost eliminat devreme, ceea ce a făcut ca unii comentatori să fie sceptici și acum.

Cum ar arăta pontificatul lui Erdő

Totuși, există diferențe importante între atunci și acum. În februarie 2013, Erdő avea 60 de ani, fiind considerat prea tânăr pentru funcție. Astăzi, la 72 de ani, se află în „zona ideală”, putând oferi Bisericii un deceniu sau mai mult de guvernare stabilă, fără riscul unei stagnări generaționale precum în cazul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea (1978–2005).

Erdő ar putea profita și de o reacție tradiționalistă împotriva reformelor lui Francisc - așa cum Francisc a beneficiat de o reacție progresistă față de pontificatul lui Benedict al XVI-lea (2005–2013).

Cu toate acestea, în ciuda vederilor sale conservatoare, limbajul precaut și moderat al lui Erdő îl face semnificativ mai puțin controversat decât alți tradiționaliști de marcă, precum Robert Sarah. Astfel, se poate poziționa drept un candidat de compromis: „Este conservator, dar nu reacționar, și pare atât pragmatic, cât și diplomatic”, notează jurnalistul catolic maghiar Zoltán Laky.

Totuși, ar fi o greșeală să ne lăsăm convinși de aparenta sa moderație, mai scrie The Guardian. Deși nu are o relație la fel de strânsă cu premierul de extremă dreapta Viktor Orbán ca alți episcopi, Erdő a cultivat totuși o colaborare apropiată cu partidul de guvernământ Fidesz încă din 2010. Subvențiile generoase pentru Biserică au fost o constantă în politica Fidesz.

Un cleric (acum fost) din dieceza lui Erdő, András Hodász, devenit cunoscut pentru opiniile sale critice, a afirmat că „am fost confruntat de sus” și i s-a spus „să nu mai spun astfel de lucruri pentru că Biserica nu va mai primi sprijin [financiar]”.

În septembrie 2023, Erdő a fost văzut de mulți ca trecând o linie roșie prin participarea la picnic-ul anual de la Kötcse, un eveniment exclusivist pentru elitele Fidesz, unde Orbán ține un briefing confidențial despre direcția politică a partidului.

Controversele

În timpul crizei migrației din anii 2010, Erdő a refuzat să critice campania de ură a Fidesz împotriva migranților. În 2017, a întrerupt brusc un interviu televizat în direct când a fost întrebat dacă demonizarea solicitanților de azil de către guvern este compatibilă cu învățătura catolică despre compasiune.

A fost, de asemenea, tăcut în fața criminalizării de facto a persoanelor fără adăpost în 2018 și a adoptării în 2021 a unei legislații de tip rusesc care stigmatizează comunitatea LGBTQ+.

Poate și mai îngrijorătoare decât tăcerile lui Erdő privind problemele publice sunt indiciile despre gestionarea defectuoasă, în trecut, a acuzațiilor de abuz sexual asupra minorilor din partea clerului, în special cazul supraviețuitorului Attila Pető. Plângerea lui Pető a dus la caterisirea unui preot care abuzase zeci de copii. Cererile sale pentru scuze din partea Bisericii au fost, însă, întâmpinate cu acțiuni în justiție din partea oficialilor diecezani.

Luna trecută, SNAP (Rețeaua Supraviețuitorilor Abuzurilor Comise de Preoți) a depus o plângere la Vatican, acuzând că comportamentul lui Erdő în acest caz „a afectat vulnerabilii și a provocat scandal”, încălcând codul de drept canonic al Bisericii.

Biroul cardinalului Erdő nu a răspuns solicitărilor de comentarii pentru acest articol.

Într-un interviu din 2021 acordat publicației Válasz Online, s-a distanțat de acțiunea legală împotriva lui Pető, spunând că a fost o chestiune privată a oficialilor diecezani.

„Chiar îi datorăm acestui om recunoștință”, a adăugat el. În martie 2025, un purtător de cuvânt al diecezei a declarat pentru publicația maghiară Telex că instituția consideră că a gestionat chestiunea într-un mod „oportun și adecvat”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇