Reacția CSM după ce proiectul privind pensiile magistraților a trecut de Camera Deputaților

Reacția CSM după ce proiectul privind pensiile magistraților a trecut de Camera Deputaților
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacţionat, miercuri, după ce Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind pensiile speciale ale magistraţilor şi a transmis că modificările încalcă principiul independenţei justiţiei şi principii constituţionale referitoare la securitatea juridică şi predictibilitatea cadrului normativ.

Toate modificările preconizate în procedura parlamentară în curs sunt într-o evidentă contradicţie atât cu principiul independenţei justiţiei, cât şi cu celelalte principii constituţionale referitoare la securitatea juridică şi predictibilitatea cadrului normativ, protecţia aşteptărilor legitime ale destinatarilor legii, egalitatea în drepturi şi nediscriminarea, astfel cum au fost subliniate în mod constant în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, au transmis, miercuri, reprezentanţii CSM, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, ”modul în care puterea legiuitoare se raportează la autoritatea judecătorească printr-un demers care nesocoteşte grav valori esenţiale ale democraţiei constituţionale şi ale statului de drept plasează în derizoriu principiul cooperării loiale care trebuie să caracterizeze activitatea autorităţilor publice”.

”În acelaşi timp, este de neînţeles maniera în care de la o zi la alta se modifică esenţial şi intempestiv elemente fundamentale ale statutului magistratului, de natură să genereze consecinţe iremediabile în sistemul judiciar. Este inacceptabil ca într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene, independenţa justiţiei să constituie în mod recurent o temă predilectă de discuţie în campania electorală”, au mai transmis magistraţii.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraţilor, cu 259 de voturi pentru, un vot contra şi 25 de abţineri iar un parlamentar nu a votat.

Proiectul merge acum la Senat, care este for decizional.

Ce prevede legea:

  • Intră în vigoare din 1 ianuarie 2026.
  • Se pot pensiona: Judecători, procurori, judecători de la CCR, magistrați asistenți de la ÎCCJ și CCR, personal de specialitate juridică.

Condiții de pensionare la magistraţi:

  • Vechime de minimum 25 de ani realizată exclusiv în aceste funcții.
  • Vârstă minimă de pensionare: 48 de ani, care crește progresiv conform legii.

Mod de calcul pentru pensia de serviciu:

  • 80% din media indemnizațiilor brute și sporurilor din ultimele 48 de luni.
  • Pensia netă nu poate depăși salariul net din ultima lună de activitate.

Anterior, Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților a modificat proiectul de lege, inițiat de liderii coaliției de guvernare, după ce cu o zi în urmă i-a dat raport de adoptare în forma inițiatorilor.

A fost modificat modul de calcul al pensiilor magistraților și a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

În varianta inițială a proiectului, procentul era de 65% din salariu, acum a crescut la 80%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇