Guvernul evită confruntarea cu magistrații pe tema vârstei de pensionare. Promite cooperare, dar invocă „agenda încărcată”

Guvernul evită confruntarea cu magistrații pe tema vârstei de pensionare. Promite cooperare, dar invocă „agenda încărcată”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tensiuni tot mai mari între Guvern și magistrați pe tema pensiilor speciale. Ministrul Justiției face apel la cooperare instituțională, în timp ce judecătorii critică dur proiectul de lege.

Conflictul dintre puterea executivă și cea judecătorească se acutizează, pe fondul noilor modificări legislative privind pensiile speciale ale magistraților. În urma unei propuneri legislative inițiate de liderii coaliției, care vizează modificarea condițiilor de pensionare și a modului de calcul al pensiilor de serviciu, conducerea instanțelor și a Ministerului Public a solicitat o ședință de urgență cu premierul, vicepremierul și ministrul Justiției.

Ministrul Radu Marinescu a transmis joi, într-o intervenție la Antena3, că întâlnirea solicitată nu poate avea loc imediat, din cauza deplasărilor oficiale ale liderilor guvernamentali, dar că disponibilitatea pentru dialog rămâne.

Totodată, acesta a subliniat importanța echității sociale și a cooperării loiale între puterile statului.

„Mesajul meu, ca ministru al Justiției, a fost mereu unul de colaborare instituțională în cadrul statului de drept. Legiferarea este atributul Parlamentului, care reflectă voința cetățenilor. Asta nu exclude consultarea cu profesioniștii afectați, inclusiv din zona judiciară”, a declarat Marinescu.

Magistrații acuză Guvernul

Forumul Judecătorilor din România (FJR) a lansat ieri un set dur de critici față de proiect, considerându-l „intempestiv, precar redactat și lipsit de logică matematică”. Organizația avertizează că noile prevederi ar putea duce la o pensionare în masă a peste o mie de magistrați, blocând astfel sistemul judiciar.

FJR susține că modificările aduc atingere independenței justiției și încalcă principiile constituționale și europene privind stabilitatea statutului magistraților. În plus, arată că nu există solicitări oficiale din partea Comisiei Europene care să justifice aceste schimbări, contrar narativului guvernamental legat de jaloanele PNRR.

„Carta Europeană privind statutul judecătorului recomandă ca pensia să fie cât mai apropiată de ultimul salariu, așa cum se întâmplă și în SUA. Noua lege contrazice aceste principii, afectând grav încrederea magistraților în sistem”, se arată în comunicatul FJR.

Decizia recentă a Curții Constituționale (724/2024), care declară neconstituțională impozitarea progresivă a părții necontributive din pensii, este un alt argument invocat de magistrați pentru a contesta legalitatea noului proiect.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇