Ziua 1154 Atac masiv la Odesa, cortegiu funerar lovit de dronă în Herson, bombe în Zaporojie (Foto & Video). Putin una zice, alta face

<span style="color:#990000;">Ziua 1154</span> Atac masiv la Odesa, cortegiu funerar lovit de dronă în Herson, bombe în Zaporojie (Foto & Video). Putin una zice, alta face
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1154 de război a adus noi atacuri aeriene asupra Ucrainei.

Forţele ruse au lansat în timpul nopții un atac masiv cu drone asupra orașului Odesa care a declanșat incendii şi a distrus locuinţe, infrastructură civilă, o unitate de învăţământ şi mai multe vehicule. Echipaje de urgenţă au fost trimise în zonele afectate.

Armata rusă a bombardat noaptea trecută un sat din regiunea Harkov. Un bărbat și o femeie au fost răniți, iar mai multe case au fost avariate.

Un atac cu dronă a avut loc noaptea trecută și în Bucea, localitate din suburbiile Kievului, avariind mai multe case și mașini, dar fără a provoca nu s-au înregistrat victime. Și raionul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a fost vizat de o un atac cu dronă care a provocat distrugeri.

În total, Rusia a lansat noaptea trecută peste 50 de drone asupra Ucrainei, cele mai multe fiind neutralizate de apărarea aeriană.

Un alt val de drone a intrat în spațiul aerian ucrainean la ora locală 8:00 dinspre nord, prin regiunea Sumî. Una dintre acestea a lovit după-amiază un cortegiu funerar în Herson, rănind patru persoane.

Două bombe lansate de ruși au ucis după-amiază o femeie și au rănit cel puțin 22 de oameni în Zaporojie, iar orașul Kupiansk din regiunea Harkov a fost lovit de patru bombe care au provocat șapte răniți.

Trecem în Rusia, unde Ekaterina Barabaș, o jurnalistă care a fost arestată la începutul acestui an pentru că a vorbit împotriva războiului din Ucraina, a fugit din arestul la domiciliu. Ea este căutată acum de poliție.

Vladimir Putin a promulgat luni o serie de noi legi menite să reducă şi mai mult la tăcere vocile care se opun politicilor sale.

Pe de altă parte, oficialii ruși au discutat despre posibilitatea de a relua ideea construirii unei clădiri Trump Tower la Moscova pentru a-l atrage pe președintele american să refacă relațiile ruso-americane. Nu se știe în ce fază se află acum propunerea, dar un oficial rus a spus că Primăria Moscovei ar fi încântată să preia un astfel de proiect.

Iar Volodimir Zelenski a declarat că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o "încetare necondiționată a focului" cu Rusia și apoi o "pace reală și durabilă". Kremlinul a declarat însă azi că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul în acest sens, deși cu o zi înainte Putin s-a declarat deschis pentru discuții de încetare a focului.

Situația pe front

  • Atac masiv cu drone la Odesa - Forţele ruse au lansat peste noapte un atac masiv cu drone peste noapte asupra zonelor rezidenţiale din orașul Odesa, declanşând incendii şi deteriorând multe apartamente, au declarat oficialii locali marţi dimineaţă, relatează Reuters. "Inamicul a vizat o zonă rezidenţială într-un cartier dens populat din Odesa", a scris primarul Hennadi Truhanov pe Telegram. El a postat imagini cu un incendiu scăpat de sub control şi blocuri de locuinţe cu ferestre sparte şi faţade deteriorate. Guvernatorul regional Oleh Kiper a declarat că atacul a avariat locuinţe, infrastructură civilă, o instituţie de învăţământ şi vehicule. Echipaje de urgenţă au fost trimise în zonele afectate, iar informaţiile privind victimele sunt în curs de clarificare, a precizat Kiper.
  • Sat din Harkov, bombardat - Armata rusă a lovit noaptea trecută, cu o bombă aeriană ghidată, satul Horokovatka din regiunea Harkov. Patru case au luat foc, alte șase au fost avariate, iar un bărbat de 55 de ani și o femeie de 47 de ani au fost răniți, a anunțat Oleh Sîniehubov, șeful administrației militare regionale. Trupele rusești au atacat satul și cu o zi înainte, cu o bombă aeriană, distrugând mai multe clădiri.
  • Lovitură cu dronă în Bucea - Un atac cu dronă în Bucea, localitate din suburbiile Kievului, a avariat noaptea trecută șase case, patru mașini și trei garaje. De asemenea, o clădire a fost cuprinsă de un incendiu care a fost stins, a anunțat Mîkola Kalașnîk, șeful administrației militare regionale a Kievului. Nu s-au înregistrat victime, a precizat sursa citată de Ukrainska Pravda.
  • Atac în Dnipropetrovsk - O dronă rusească a distrus mai multe case, o clădire a poștei și liniile de tensiune în raionul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. O mașină și o casă au luat foc, a transmis Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale. Atacul nu s-a soldat cu victime. Lîsak a menționat că apărarea antiaeriană a distrus două drone în regiune.
  • Drone doborâte - Rusia a lansat noaptea trecută 54 de drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât 38, iar 16 au dispărut de pe radar fără a provoca daune, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Atacul a vizat regiunile Odesa și Kiev. Un alt val de drone a intrat în spațiul aerian ucrainean la ora locală 8:00 dinspre nord, prin regiunea Sumî, a menționat sursa citată de Ukrainska Pravda.
  • Rușii lovesc Zaporojie - Rusia a atacat azi orașul Zaporojie din sud-estul țării de 22 aprilie. O femeie de 69 de ani a murit, iar cel puțin 22 de au fost rănite, inclusiv trei copii, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov. Forțele ruse au atacat orașul în jurul orei 11:40 cu două bombe KAB, una dintre ele lovind o instalație de infrastructură și alta un bloc cu mai multe etaje, a spus oficialul. Mai multe blocuri cu nouă etaje și o unitate de învățământ au fost avariate, iar mai multe mașini au luat foc, a transmis Serviciul de Stat de Urgență.
  • Atac cu dronă la o înmormântare - O dronă rusească a lovit marți după-amiază un cortegiu funerar în Herson, rănind patru persoane. Doi răniți ua fost internați în spitalul care a fost avariat în acest atac. Mai multe mașini au fost, de asemenea, avariate, anunță Kyiv Independent.
  • Atac în Kupiansk - Patru bombe aeriene lansate de ruși după-amiază asupra orașului Kupiansk din regiunea Harkov au provocat șapte răniți, a anunțat Oleh Sîniehubov, șeful administrației militare regionale. 55 de case au fost distruse sau avariate. Pompierii au stins trei incendii, relatează Ukrainska Pravda.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Jurnalista arestată a fugit - Ekaterina Barabaș, o jurnalistă rusă care a fost arestată la începutul acestui an pentru că a vorbit împotriva războiului din Ucraina, a scăpat din arestul la domiciliu și acum e căutată de poliție, a anunțat luni presa de stat rusă. Barabaș (63 de ani), a fost reținută inițial de Comitetul de Investigații al Rusiei, pe 25 februarie. Instituția a transmis a doua zi că Barabash "și-a recunoscut pe deplin vina" în timpul unui interogatoriu. Ea a fost apoi plasată în arest la domiciliu de către un tribunal din Moscova pentru că a postat pe Facebook "știri false" despre războiul din Ucraina, iar măsura era în vigoare până la 25 aprilie. Autoritățile ruse au fost alertate pe 13 aprilie, printr-un sistem electronic de monitorizare, cu privire la dispariția ei, iar jurnalista a fost dată în urmărire, a informat presa rusă de stat citată de Kyiv Independent. Barabaș are descendență ucraineană și a sprijinit public de mai mulți ani Ucraina, condamnând public invazia rusă.
  • Kremlinul se gândește la Turnul Trump - Oficialii ruși au discutat despre posibilitatea de a relua ideea construirii unei clădiri Trump Tower la Moscova pentru a-l atrage pe președintele american să refacă relațiile ruso-americane. Potrivit unor surse citate de Moscow Times, oficialii de la Kremlin au luat în considerare propunerea unui "acord important" care ar include un zgârie-nori de 150 de etaje, cu Trump însuși participând la ceremonia de deschidere de la Moscova. După victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA, oficialii ruși și marile companii au primit sarcina de a pregăti propuneri pentru reluarea cooperării cu SUA, cu accent pe ideile care l-ar interesa în mod special pe Trump. Rosneft, Rosatom și Polyus Gold – aflate toate sub sancțiuni americane – au fost implicate în planurile de a-l convinge pe Trump să reia cooperarea cu Rusia. A fost implicat și gigantul rus al aluminiului Rusal. Proiectul zgârie-nori s-a remarcat prin potențialul de a fi lansat rapid: "Viteza, efectul și spectacolul sunt importante aici – tot ceea ce Trump prețuiește intuitiv", a declarat pentru Moscow Times o sursă apropiată Kremlinului. Nu e clar în ce fază se află acum propunerea, dar un oficial rus a spus că Primăria Moscovei ar fi încântată să preia un astfel de proiect. Trump a cochetat și în 2013 cu ideea de a construi un zgârie-nori cu 58 de etaje la Moscova, înainte de prima sa președinție, dar planurile nu s-au materializat. Trump a declarat luni că Rusia și Ucraina ar putea ajunge la un acord de încheiere a războiului "săptămâna aceasta".
  • Putin dă noi legi contra vocilor disidente - Vladimir Putin a promulgat luni o serie de noi legi menite să reducă şi mai mult la tăcere vocile care se opun politicilor sale, inclusiv ofensivei de amploare dusă împotriva Ucrainei începând din 2022, relatează AFP. Noua legislaţie incriminează "discreditarea" armatei ruse sau solicitarea de sancţiuni împotriva Moscovei. Ea interzice, de asemenea, "sprijinirea punerii în aplicare a deciziilor" organizaţiilor internaţionale din care Moscova nu face parte, ceea ce ar putea include Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin în 2023. O altă lege nouă interzice "agenţilor străini" - o etichetă folosită pentru a-i descrie pe criticii Kremlinului - să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor de stat. Aşa-numita lege privind "agenţii străini" a fost adoptată în Rusia în 2012 şi complică o serie de proceduri administrative. De asemenea, aceasta impune persoanelor vizate să se identifice ca atare dacă postează pe reţelele sociale.
  • Industria auto s-a prăbușit - Cererea pentru automobile produse în Rusia a scăzut cu aproximativ jumătate, a declarat directorul general al AvtoVaz, Maxim Sokolov, subliniind dificultățile cu care se confruntă industria auto rusă. Sokolov, CEO-ul celui mai mare producător auto de stat din Rusia, a precizat că AvtoVaz se așteaptă la o scădere anuală de 33% a vânzărilor de mașini Lada în luna aprilie. Detalii AICI.

Negocierile de pace

  • Discuții la Londra pentru încetarea focului - Ucraina îşi menţine propunerea de a se abţine de la lovirea infrastructurii civile. O încetare a focului durabilă trebuie să fie primul pas către o pace sigură, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său video de luni seară, potrivit Ukrinform. El a anunțat că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o "încetare necondiționată a focului" cu Rusia și apoi o "pace reală și durabilă", relatează AFP. "Miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit, Franța și Statele Unite sunt pregătite să meargă înainte într-un mod cât mai constructiv posibil", a declarat Zelenski după ce a discutat la telefon cu premierul britanic Keir Starmer. O întâlnire cu reprezentanții acestor țări era prevăzută săptămâna aceasta la Londra, fără ca data să fi fost deocamdată anunțată oficial.
  • Poziția Rusiei - Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de Volodimir Zelenski, relatează EFE și Reuters. "Nu există planuri concrete, dar președintele (Vladimir) Putin și-a confirmat disponibilitatea de a discuta pe această temă", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. Peskov a afirmat că o încetare a atacurilor asupra infrastructurilor civile trebuie să specifice în mod clar în ce situații aceste facilități pot constitui o țintă militară și în care situații nu. "Președintele (Putin) a explicat complexitatea acestei probleme chiar ieri (luni), când a răspuns unei întrebări din partea jurnaliștilor. Adică, atunci când vorbim despre facilități de infrastructură civilă, este necesar să diferențiem clar în ce situații acestea pot fi ținte militare și în care nu", a spus Peskov. El l-a citat pe Putin spunând că o instalație civilă ar putea deveni o țintă militară dacă combatanți inamici pot fi depistați acolo. "Prin urmare, există aici nuanțe care trebuie discutate", a spus Peskov, citat de Reuters.

Alte informații relevante

  • Tensiuni la mabasada SUA de la Kiev - În timp ce președintele american Donald Trump urmărește o apropiere de Rusia și pune presiune pe Ucraina, ambasada Statelor Unite la Kiev se confruntă cu tensiuni interne. Până acum, acestea s-au soldat cu două demisii. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇