În orice negociere de succes, cheia este întotdeauna disponibilitatea de a părăsi masa discuțiilor.
Însă nu este clar dacă administrația Trump amenință să abandoneze negocierile pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina ca tactică de negociere sau, pur și simplu, din cauza lipsei de concentrare pentru o astfel de negociere complicată – o deficiență care a marcat politica externă a administrației în primele trei luni de mandat, scrie de la Washington Andrew Roth, corespondentul pentru afaceri globale al The Guardian.
„Dacă nu se fac progrese, ne retragem”
Într-o declarație făcută pe aeroportul din Paris, secretarul de Stat american, Marco Rubio, a avertizat că Statele Unite ar putea, pur și simplu, „să treacă mai departe” de la medierea celui mai mare conflict militar din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.
Aceasta ar fi cea mai recentă schimbare de poziție a unei administrații care deja a adoptat o atitudine rezervată față de negocierile pentru pace în Gaza și a făcut pași înapoi în privința impunerii tarifelor mondiale care au șocat piețele financiare la începutul lunii aprilie.
Diplomația, se pare, nu este ușoară.
Cele 24 de ore pe care Donald Trump le promisese pentru a opri lupta în Ucraina au trecut de mult.
Și administrația a făcut puțin din munca diplomatică dificilă care a fost necesară pentru a asigura acorduri istorice precum cel de la Dayton sau acordurile de la Camp David.
Au avut loc multe întâlniri: emisarul lui Trump, Steve Witkoff, a vorbit de trei ori cu Vladimir Putin, timp în care a ascultat timp de ore întregi gândurile liderului rus despre Ucraina, iar Rubio a discutat la telefon cu Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, și a avut întâlniri cu oficiali ucraineni și lideri europeni la Paris, joi.
Liniștea după discuții intense: Nu s-a ajuns la un punct de cotitură
Cu toate acestea, nu există prea multe indicii că s-a înregistrat vreun progres semnificativ, că Statele Unite au exercitat vreo presiune asupra Kremlinului sau că negocierile au identificat tipurile de garanții de securitate care ar asigura că Rusia nu va continua războiul atunci când va considera oportun.
Un element al unui „acord Trump” pare să fie acesta: nu durează mult și nu implică foarte multă muncă pentru a fi realizat.
„Nu o să continuăm să zburăm în jurul lumii și să facem întâlnire după întâlnire, dacă nu obţinem progrese”, a spus Rubio, subliniind că Statele Unite vor să oprească „mii” de oameni să moară în următorul an.
„Așa că, dacă sunt serioși în legătură cu pacea – fie una dintre părți, sau amândouă – vrem să ajutăm. Dacă nu se va întâmpla, atunci pur și simplu vom trece mai departe. Vom trece la alte subiecte care sunt la fel de importante, dacă nu mai importante pentru Statele Unite.”
Rubio a vrut clar să își exprime frustrarea vineri, cu o zi după ce Trump a spus la Casa Albă că aștepta răspunsul Rusiei la propunerea unui cadru pentru un acord de pace. Liderul MAGA chiar se aștepta să aibă acest acord parafat săptămâna aceasta.
Casa Albă pare să fie tot mai frustrată de Moscova, ceva ce oficialii europeni și ucraineni sperau că se va întâmpla.
Abandonarea negocierilor e fix ce vrea Putin
Dacă Trump ar abandona negocierile pentru un acord de pace și ar renunța complet la efortul de război, decizia ar juca fix cartea dorită de Putin – lăsând Ucraina fără un aliat și finanțator important în lupta împotriva Rusiei.
Moscova pare să privească situația ca pe o oportunitate „win-win”: fie acceptă un acord favorabil cu Casa Albă, fie așteaptă ca Trump să își piardă răbdarea. Și e fix ceea ce Trump amenință acum să facă.
Voci mai optimiste în administrația Trump
Totuși, există și voci mai optimiste în administrație.
Vicepreședintele JD Vance, cunoscut pentru scepticismul său față de Ucraina, i-a spus vineri prim-ministrului Italiei, Giorgia Meloni, că se simte „optimist că putem, sperăm, să punem capăt acestui război, acestui război foarte brutal”.
El a adăugat că au existat „câteva lucruri … chiar în ultimele 24 de ore” care ar putea indica o șansă pentru un armistițiu.
Mesaje confuze și lipsă de experienţă
Însă, ascultându-i pe Rubio sau Witkoff, pare că părțile implicate nu şi-au schimbat prea mult pozițiile lor inițiale de negociere.
Vineri, Bloomberg a raportat că Statele Unite ar fi oferit Rusiei o oarecare relaxare a sancțiunilor în schimbul unui acord – o propunere pe care Rubio o făcuse încă din timpul audierilor de confirmare din ianuarie, din Senatul SUA.
Și Witkoff a părut surprins la Fox News de faptul că Rusia cere „mult mai mult” decât doar un armistițiu. „Adică, sunt o mulțime de detalii atașate acestui lucru”, a spus el. „Este o situație complicată, știți, care își are rădăcinile în probleme reale care se întâmplă între cele două țări.”
Lipsa de experienţă și răbdare: obstacole majore în negociere
A existat întotdeauna o lipsă de experienţă a echipei americane în negocierile dificile privind un armistițiu pentru războiul din Ucraina.
Acum, însă, administrația pare să aibă și o problemă de răbdare și a semnalat că este gata să părăsească masa negocierilor.
Ucraina, însă, nu are această opțiune.