Un grav accident naval petrecut marți în nord-vestul Republicii Democrate Congo s-a transformat într-un dezastru umanitar.
Bilanțul victimelor a ajuns la 148 de morți, iar peste 100 de persoane sunt în continuare dispărute, au confirmat oficialii locali.
O ambarcațiune cu 500 de persoane s-a răsturnat, după un incendiu la bord
Ambarcațiunea din lemn, motorizată, transporta aproximativ 500 de pasageri pe fluviul Congo când a izbucnit un incendiu, urmat de răsturnarea bărcii.
Potrivit comisarului fluvial Compétent Loyoko, totul a început în momentul în care un pasager gătea la bord, declanșând un foc ce a cuprins rapid întreaga barcă, scrie The Guardian.
Mulți dintre cei aflați la bord, inclusiv femei și copii, s-au aruncat în apă în încercarea disperată de a scăpa de flăcări, dar s-au înecat, neștiind să înoate.
Supraviețuitori cu arsuri grave, fără asistență umanitară
Zeci de persoane au fost salvate de echipele de intervenție sprijinite de Crucea Roșie și autoritățile provinciale, însă peste 150 de supraviețuitori au suferit arsuri de gradul trei și nu au primit încă ajutor medical de urgență.
„Numărul morților dintre cei 500 de pasageri de la bord a fost extrem de mare”, a declarat senatorul Jean-Paul Boketsu Bofili. „În acest moment, avem peste 150 de supraviețuitori cu arsuri grave, care nu beneficiază de nicio formă de asistență umanitară.”
Unde s-a produs accidentul
Ambarcațiunea HB Kongolo plecase din portul Matankumu și se îndrepta către teritoriul Bolomba, dar a luat foc în apropiere de orașul Mbandaka.
Este una dintre cele mai grave tragedii de acest tip înregistrate în ultimii ani în Congo.
De ce sunt frecvente astfel de tragedii în Congo
Accidentele navale mortale sunt, din păcate, frecvente în Congo. Cauzele sunt multiple: supraaglomerarea navelor, lipsa echipamentelor de siguranță, călătoriile nocturne și lipsa aplicării stricte a regulilor maritime.
Fluviul Congo și lacurile țării sunt principalele mijloace de transport pentru populația din zonele izolate, în condițiile în care infrastructura rutieră este aproape inexistentă.
„Magnificul nostru fluviu Congo și lacurile din această țară s-au transformat în adevărate cimitire pentru poporul congolez. Este inacceptabil”, a spus senatorul Bofili.