Ziua 1144 Un F-16 s-a prăbușit, iar pilotul a murit. Lavrov îl laudă pe Trump. Rusia acuză Ucraina că-i atacă infrastructura energetică

<span style="color:#990000;">Ziua 1144</span> Un F-16 s-a prăbușit, iar pilotul a murit. Lavrov îl laudă pe Trump. Rusia acuză Ucraina că-i atacă infrastructura energetică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1144 de război a debutat cu un puternic atac al rușilor asupra Kievului. Forțele ruse au lansat numeroase drone, provocând mai multe incendii și rănind cel puțin două persoane.

Rușii au atacat și orașul Harkov. Au fost înregistrate trei lovituri, dintre care două au avut loc în districtul Nemyshlianskyi al orașului, a declarat primarul Harkovului, Ihor Terekhov. O persoană a fost rănită.

În total, Rusia a lansat 88 de drone noaptea trecută asupra Ucrainei. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 56 dintre ele, potrivit forțelor aeriene ale Kievului. Alte 24 de drone s-au rătăcit în urma utilizării de mijloace de război electronic pentru a le redirecționa.

Iar proiectul ucrainean de analiză DeepState a anunțat că forțele rusești au avansat în apropierea a trei localități din regiunea Donețk. În special, în apropierea satului Kotliarivka, care se află la doar aproximativ cinci kilometri de granița administrativă cu regiunea Dnipropetrovsk.

Ucraina a pierdut al doilea F-16, după ce acesta s-a prăbușit, în timpul unei misiuni de luptă. Pilotul, Pavlo Ivanov, în vârstă de 26 de ani, a murit. Deși nu au fost oferite detalii oficiale despre locul sau cauzele prăbușirii, bloggeri militari ucraineni și ruși susțin că avionul ar fi fost doborât de o rachetă sol-aer, posibil din greșeală de propriile forțe. Este al doilea F-16 pierdut de Ucraina, primul fiind doborât în august 2024, cu pierderea pilotului Oleksii „Moonfish” Mes.

Între timp, emisarul SUA Keith Kellogg spune că Ucraina post-conflict ar putea semăna cu ”Berlinul după al Doilea Război Mondial”, cu o prezență de forțe europene și ruse separate de fluviul Nipru.

Și ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a lăudat pe Donald Trump, afirmând că acesta înțelege mai bine conflictul din Ucraina decât orice alt lider occidental, fiind singurul lider care a declarat cu convingere că a fost o mare greșeală ca Ucraina să fie atrasă în NATO.

Iar oficialii americani şi ucraineni s-au întâlnit pentru a discuta o propunere a SUA privind obţinerea accesului la resursele minerale ale Ucrainei, a declarat o sursă apropiată discuţiilor, adăugând că şansele unei înţelegeri sunt reduse.

Situația pe fronturi

  • Atac asupra Kievului - Forțele ruse au lansat atacuri cu drone asupra Kievului, noaptea trecută, provocând mai multe incendii și rănind cel puțin două persoane, a declarat primarul Vitali Klitschko. În districtul Darnytskyi al orașului, un incendiu a izbucnit la o locuință după căderea unor resturi de dronă. În districtul Svyatoshyn, două persoane au fost rănite în urma atacului. De asemenea, trei depozite din oraș au luat foc în urma atacului, a declarat Serviciul de Urgență de Stat al Ucrainei.
  • Rușii au atacat Harkovul cu drone Shahed - Forțele ruse au efectuat un atac cu drone Shahed asupra orașului Harkov, noaptea trecută. Au fost înregistrate trei lovituri, dintre care două au avut loc în districtul Nemyshlianskyi al orașului, a declarat primarul Harkovului, Ihor Terekhov. O persoană a fost rănită. „Primele rapoarte indică faptul că au suferit răni minore”, a adăugat primarul.î
  • Aproape 90 de drone asupra Ucrainei - În total, Rusia a lansat 88 de drone noaptea trecută asupra Ucrainei, rănind patru persoane și avariind clădiri comerciale și rezidențiale, au anunțat sâmbătă oficiali ucraineni citați de Reuters. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 56 din cele 88 de drone rusești, potrivit forțelor aeriene ale Kievului. Alte 24 de drone s-au rătăcit în urma utilizării de mijloace de război electronic pentru a le redirecționa.
  • Rușii se apropie de granița administrativă a regiunii Dnipropetrovsk - Proiectul ucrainean de analiză DeepState a anunțat că forțele rusești au avansat în apropierea a trei localități din regiunea Donețk. În special, în apropierea satului Kotliarivka, care se află la doar aproximativ cinci kilometri de granița administrativă cu regiunea Dnipropetrovsk. „Inamicul a avansat în Kalynove, lângă Novooleksandrivka și Kotliarivka”, afirmă DeepState. Anterior, DeepState a raportat că forțele rusești au ocupat satul Oleksandropil din regiunea Donețk și au avansat, de asemenea, în satul Uspenivka, care se află la șase kilometri de granița administrativă cu regiunea Dnipropetrovsk.
  • Rusia acuză Ucraina că i-a atacat infrastructura energetică - Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că Ucraina a efectuat cinci atacuri asupra infrastructurii energetice a Rusiei în ultimele 24 de ore, o încălcare a moratoriului mediat de SUA privind astfel de lovituri, relatează Reuters. Ucraina și Rusia au convenit luna trecută să nu-și mai lovească infrastructura energetică, ambele părți acuzându-se una pe alta de încălcarea acestui moratoriu. Reuters menționează că nu a putut verifica informațiile furnizate de Ministerul Apărării de la Moscova.
  • Un F-16 s-a prăbușit, pilotul a murit - Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat moartea pilotului Pavlo Ivanov, în vârstă de 26 de ani, în timpul unei misiuni de luptă cu un F-16 Viper, relatează Kyiv Post. Deși nu au fost oferite detalii oficiale despre locul sau cauzele prăbușirii, bloggeri militari ucraineni și ruși susțin că avionul ar fi fost doborât de o rachetă sol-aer, posibil din greșeală de propriile forțe. Este al doilea F-16 pierdut de Ucraina, primul fiind doborât în august 2024, cu pierderea pilotului Oleksii „Moonfish” Mes. Generalul american Cavoli a confirmat recent că piloții ucraineni de F-16 execută zilnic misiuni atât defensive, cât și ofensive în estul țării.

Alte informații relevante

  • Emisarul lui Trump vorbește despre divizarea Ucrainei - Ucraina post-conflict ar putea semăna cu ”Berlinul după al Doilea Război Mondial”, cu o prezență de forțe europene și ruse separate de fluviul Nipru, a declarat sâmbătă emisarul SUA Keith Kellogg pentru cotidianul britanic The Times, relatează AFP. După peste trei ani de la începutul războiului declanșat de invazia rusă de la 24 februarie 2022 și avansuri extrem de limitate către un armistițiu, mai multe țări precum Franța și Regatul Unit s-au declarat favorabile ideii unei prezențe militare europene de menținere a păcii în Ucraina, din care propun chiar să facă parte după încheierea conflictului. ”Ați putea aproape să vă imaginați asta ca modul în care a fost divizat Berlinul după Al Doilea Război Mondial, când aveați o zonă rusă, o zonă franceză, o zonă britanică, o zonă americană”, afirmă generalul Kellogg într-un interviu publicat sâmbătă de Times. Detalii AICI.
  • Discuții tensionate privind acordul pe minerale - Oficialii americani şi ucraineni s-au întâlnit vineri pentru a discuta o propunere a SUA privind obţinerea accesului la resursele minerale ale Ucrainei, a declarat o sursă apropiată discuţiilor, adăugând că şansele unei înţelegeri sunt reduse din cauza atmosferei ”antagoniste” în care s-a desfăşurat reuniunea. Tensiunile în cadrul negocierilor de la Washington provin din ultima propunere a administraţiei Trump, care este mai amplă decât versiunea iniţială, transmite Reuters. Detalii AICI.
  • Cine sunt chinezii care luptă pentru Rusia - Peste o sută de cetăţeni chinezi care luptă alături de armata rusă împotriva Ucrainei sunt mercenari fără legături directe cu guvernul chinez, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani familiarizaţi cu informaţiile serviciilor de informaţii şi un fost oficial occidental. Detalii AICI.
  • Lavrov îl laudă pe Trump - Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a lăudat sâmbătă pe președintele american Donald Trump, afirmând că acesta înțelege mai bine conflictul din Ucraina decât orice alt lider occidental, relatează Reuters. „Când vorbim despre eliminarea cauzelor fundamentale ale oricărui conflict, inclusiv ale conflictului din Ucraina, aceasta este singura modalitate de a rezolva problema și de a stabili o pace de lungă durată. Înlăturarea cauzelor fundamentale”, a declarat Lavrov la Antalya Diplomacy Forum, eveniment organizat în sudul Turciei. „Președintele Trump a fost primul și până acum, cred, aproape singurul dintre liderii occidentali care, în repetate rânduri, cu convingere, a declarat că a fost o mare greșeală ca Ucraina să fie atrasă în NATO. Și aceasta este una dintre cauzele fundamentale pe care le-am menționat de atâtea ori”, a spus Lavrov.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇