Multe aspecte ale îmbătrânirii țin de un proces treptat. Dar, când vine vorba despre creier, un studiu recent a arătat că există un moment în care acesta începe să îmbătrânească mult mai rapid, înainte de a se stabiliza din nou.
Potrivit autorilor studiului, această etapă debutează în jurul vârstei de 44 de ani, îmbătrânirea creierului – caracterizată prin degradarea rețelelor neuronale complexe care îl alcătuiesc – accelerându-se din ce în ce mai mult, până pe la vârsta de aproximativ 67 de ani.
După acest moment, creierul continuă să îmbătrânească, dar ritmul se micșorează, stabilizându-se când împlinim 90 de ani.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie studiind datele imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) a peste 19.000 de persoane. Acest tip de RMN vizualizează activitatea cerebrală, ajutându-i pe cercetători să identifice exact părțile creierului care par a fi în declin.
Echipa a analizat, de asemenea, ce se întâmplă în creier la nivel molecular în timpul acestei îmbătrâniri rapide. Așa a ajuns la concluzia că rezistența neuronală la insulină a fost principalul factor care a determinat îmbătrânirea accelerată a creierului.
”Am identificat o fereastră critică la mijlocul vieții în care creierul începe să se confrunte cu o scădere a accesului la energie, dar înainte de a se produce daune ireversibile, în esență curba înainte de pauză”, a explicat autorul principal al studiului, Lilianne R. Mujica-Parod, conform IFLScience.
Numai că oamenii de știință au mai descoperit ceva: a fost identificată o proteină care pare să protejeze creierul de această îmbătrânire rapidă.
În mod normal, creierul folosește glucoza drept combustibil, dar, în caz de nevoie, poate utiliza cetonele – care sunt produse prin descompunerea grăsimilor – și o face fără insulină.
”În timpul vârstei mijlocii, neuronii sunt stresați metabolic din cauza combustibilului insuficient; ei se luptă, dar sunt încă viabili”, a declarat autorul studiului. ”Prin urmare, furnizarea unui combustibil alternativ în timpul acestei ferestre critice poate ajuta la restabilirea funcției”, a mai spus omul de știință.
Experimentele ulterioare au arătat că aceste cetone, care se fabrică natural în orice organism în anumite condiții, ajută mai cu seamă persoanele de 40 – 49 de ani.