A fost creat adezivul care previne infecțiile. Are cele mai neconvenționale ingrediente

A fost creat adezivul care previne infecțiile. Are cele mai neconvenționale ingrediente
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorii de la MIT, din SUA, au creat un adeziv care previne infecțiile, combinând mecanismele de lipire ale midiei cu proprietățile protectoare ale mucusului.

Plecând de la proprietățile lipicioase ale midiei, ”maestra aderenței subacvatice”, așa cum o descriu cercetătorii MIT, oamenii de știință au vrut să creeze un material care să prevină contaminarea cu germeni și bacterii, în scopul creării unui adeziv care previne infecțiile.

Mucusul uman s-a dovedit ingredientul cel mai potrivit în completare, în stare să prevină contaminarea cu germeni și bacterii, pentru a crea un adeziv care previne infecțiile.

Acesta acoperă toate zonele corpului care nu sunt protejate de piele, formând o barieră naturală împotriva agenților patogeni. Prin combinarea acestor două elemente, inginerii MIT au creat un gel care aderă la suprafețe, inclusiv la cele umede, o caracteristică esențială pentru utilizarea în organismul uman.

Mucusul din corpul nostru și secrețiile midiilor = un adeziv care previne infecțiile

În ultimii ani, oamenii de știință din domeniul bioingineriei au explorat posibilitățile de a combina secrețiile midiei cu mucusul pentru a obține un adeziv capabil să respingă agenții patogeni. Și s-a dovedit a fi o reușită.

”Este ca un adeziv cu două componente. Combini două lichide, iar reacțiile chimice încep să aibă loc, solidificând substanța în timp ce aceasta se lipește simultan de suprafață”, a explicat George Degen, unul dintre cercetători.

În plus, procesul are loc pe toate suprafețele umede, la temperatura camerei și în condiții foarte blânde.

Aplicațiile acestui adeziv depășesc sfera medicinei. Prin integrarea altor materiale naturale, precum cheratina, s-ar putea dezvolta ambalaje sustenabile.

Deși încă în faza de dezvoltare, inginerii speră ca, în viitor, acest adeziv să fie disponibil sub formă lichidă, aplicabil prin injecție sau pulverizare, transformându-se apoi într-un gel lipicios. Ar putea fi utilizat pentru acoperirea implanturilor medicale, prevenind contaminarea acestora.

”Suntem încântați că am creat o platformă de proiectare a biomaterialelor care ne oferă aceste proprietăți esențiale de gelificare și aderență. Ca punct de plecare, am demonstrat deja aplicații biomedicale cheie. Acum suntem pregătiți să explorăm sisteme sintetice și naturale diferite și să ne îndreptăm către noi aplicații”, spun inventatorii, conform unui studiu publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇