Musk recomandă scoaterea de pe orbită a ISS în doi ani

Musk recomandă scoaterea de pe orbită a ISS în doi ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Magnatul în domeniul tehnologiilor Elon Musk a declarat joi că este timpul să se înceapă pregătirile pentru scoaterea de pe orbită a Stației Spațiale Internaționale (ISS) și a recomandat ca acest lucru să se facă în doi ani și nu în 2030, așa cum este planificat.

Musk, fondator și CEO al companiei SpaceX, a declarat joi pe rețeaua socială X că laboratorul orbital și-a îndeplinit deja scopul și are ”foarte puțină utilitate suplimentară”, transmite agenția EFE.

Cu toate acestea, Musk a subliniat că decizia îi aparține președintelui american Donald Trump, precizând însă că el recomandă ca scoaterea de pe orbită a ISS să fie făcută peste doi ani.

În 2024, NASA a selectat SpaceX pentru a dezvolta un vehicul spațial care să scoată de pe orbită și să dezmembreze ISS la sfârșitul duratei sale de viață utilă, în 2030.

Această misiune presupune crearea unui Vehicul american de dezorbitare (United States Deorbiting Vehicle, USDV) care va asigura o reintrare controlată a ISS în atmosfera terestră, minimizând riscurile pentru zonele locuite.

ISS, operațională din 1998, a reprezentat un simbol al colaborării internaționale în domeniul cercetării spațiale. Cu toate acestea, factori precum costurile ridicate de întreținere și obsolescența tehnologică au condus la planuri de scoatere din funcțiune a ISS.

Proiectul încredințat SpaceX urmărește să asigure faptul că dezafectarea stației se desfășoară în condiții de siguranță și eficiență.

Prin ISS, NASA încurajează dezvoltarea științifică, educațională și tehnologică continuă pe orbita joasă a Pământului în beneficiul umanității, sprijinind în același timp explorarea spațiului îndepărtat, pe Lună și Marte.

În timp ce SpaceX va dezvolta vehiculul spațial, NASA îl va prelua după dezvoltare și îl va opera pe toată durata misiunii sale.

Din 1998, agențiile spațiale americană, canadiană, japoneză, rusă și europeană au realizat misiuni la bordul ISS și fiecare este responsabilă de gestionarea și controlul hardware-ului pe care îl oferă.

ISS a fost concepută pentru a fi interdependentă și se bazează pe contribuțiile întregului parteneriat pentru a funcționa.

Statele Unite, Japonia, Canada și țările participante în cadrul Agenția Spațială Europene (ESA) s-au angajat să opereze stația până în 2030. Rusia s-a angajat să continue operarea stației spațiale cel puțin până în 2028.

Scoaterea de pe orbită în condiții de siguranță a ISS este responsabilitatea tuturor celor cinci agenții spațiale implicate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇