Președintele francez Emmanuel Macron a avut o discuţie, joi seară, pe rețelele sociale, cu internauții, ocazie cu care a comentat şi decizia de anulare a alegerilor din România.
Macron a vorbit despre investițiile uriașe în apărare ale Rusiei, pe care a calificat-o drept „o amenințare pentru Europa”. În sprijinul afirmațiilor sale, Macron a enumerat asasinatele opozanților politici ruși, atentatele de pe teritoriul european, amenințările hibride, atacurile cibernetice masive sau „manipularea alegerilor, cum este cazul României”.
În acest context, șeful statului francez a calificat decizia de anulare a alegerilor prezidențiale din România din noiembrie 2024 drept inedită și foarte gravă, dar care nu l-a surprins.
- Bolojan, de la Paris: Prezența militară a Franței în România va fi consolidată. Nu suntem alături de Ucraina doar dintr-un sentiment umanitar, ci strategic pentru țara noastră (Video)
- Cine dă garanții României? Și de ce a fost Bolojan la Paris?
"Este dur că instanța supremă a identificat faptul că Rusia s-a implicat masiv, prin rețele proxy, intermediari și conturi false, a manipulat aceste alegeri. Prin folosirea masivă a unor rețele sociale a influențat, chiar a plătit voturi și a modificat sinceritatea scrutinului.
Așadar, scrutinul a fost nesincer, apoi a fost anulat primul tur, ceea ce e inedit și asta arată ce v-am zis mai devreme. Noi credeam că sistemul nostru democratic este foarte solid, dar suntem vulnerabili. Deoarece ne informăm de pe rețelele sociale, putem fi manipulați ușor prin propagandă, la o scară foarte mare. Și, într-un fel, cei care au dezvoltat această putere sunt mai bine înarmați decât noi. De asta trebuie să aducem clarificări.
Trebuie să fim atenți, este un discurs fals care a fost integrat acolo – acela al apărării libertății de exprimare. L-am auzit și pe vicepreședintele Vance, cu care am avut un schimb de opinii foarte interesant la Paris, dar…cordial. El s-a declarat șocat de această decizie, dar pe mine nu m-a șocat deloc, și eu nu comentez decizia unei curți supreme, nici a americanilor, nici a britanicilor, de exemplu…cum nu o comentez nici pe cea a României. Ce mă șochează pe mine e că Rusia a venit și a spus că pune la îndoială decizia luată de România“, a punctat liderul francez.
Îi va spune lui Trump: Nu poți fi slab în fața lui Putin
Totodată, Macron a anunțat că îl va avertiza pe Donald Trump împotriva oricărui semn de slăbiciune față de Vladimir Putin, în timpul vizitei pe care șeful statului francez urmează să o efectueze luni la Washington.
La aproape trei ani de la începutul războiului din Ucraina, "intrăm într-o nouă eră", a subliniat președintele francez, care a încercat să joace un rol unificator în fața "amenințării pe care Rusia o reprezintă pentru Europa și pentru Franța".
"Acest lucru ne va obliga să facem alegeri foarte puternice pentru noi înșine, pentru apărarea și securitatea noastră", a rezumat Emmanuel Macron, la capătul unei ore de discuții cu internauții.
Dornic să se plaseze în centrul jocului european într-un moment în care rușii și americanii au început discuțiile de pace pe cont propriu, Macron și-a dezvăluit unghiurile de atac înaintea vizitei sale la Donald Trump, comentează AFP.
"Îi voi spune (lui Trump), în fond, nu poți fi slab în fața președintelui Putin. Nu ești tu, nu este marca ta comercială, nu este în interesul tău. Atunci, cum poți fi credibil împotriva Chinei dacă ești slab împotriva lui Putin?", a explicat președintele francez.
"Al doilea lucru de menționat: dacă permiți ca Ucraina să fie luată" de Putin, Rusia "va fi de neoprit pentru europeni", căci "va recupera Ucraina și armata ei, care este una dintre cele mai mari din Europa, cu toate echipamentele noastre, inclusiv echipamente americane. Este o greșeală strategică uriașă'', a argumentat Macron, care vrea să-l convingă pe Trump că "este în interesul lui să lucreze cu europenii în acest moment".
Macron a acuzat Rusia de "mondializarea conflictului" din Ucraina, prin implicarea de militari nord-coreeni în război, și de sporirea cooperării sale cu Iranul, de la care a primit drone cu ajutorul cărora atacă Ucraina.
"Există un conflict în Ucraina, în care rușii, de fapt, au globalizat lucrurile. Se va limita (războiul) la acest teatru? Să sperăm că da", a adăugat Macron.
Macron sare în apărarea lui Zelenski
Apărându-și omologul ucrainean de atacurile recente ale lui Donald Trump, Macron a subliniat, de asemenea, că Volodimir Zelenski a fost ales de un sistem liber, spre deosebire de Vladimir Putin.
Și "nimeni nu are dreptul să spună: Ucraina nu are dreptul de a adera la Uniunea Europeană, Ucraina nu are dreptul de a adera la NATO", a insistat din nou Emmanuel Macron.
Președintele francez a mai indicat în live-ul său de pe platforma X că a vorbit în cursul serii de joi cu omologul său ucrainean pentru a-l informa cu privire la contactele sale cu partenerii europeni "care doresc să lucreze pentru o pace durabilă și solidă pentru Ucraina".
"Ar trebui Franța, care își dedică aproximativ 2% din PIB apărării sale, să meargă mai departe și să vizeze, la fel ca Polonia, un procent de 5%, așa cum cere Donald Trump?" - l-a întrebat un internaut. "Nu știu dacă 5% este cifra potrivită pentru Franța, dar, în orice caz, va trebui să creștem" procentul pentru apărare, a răspuns Macron.
De asemenea, președintele francez a subliniat că nu are intenția de a trimite trupe în Ucraina. "Ceea ce luăm în considerare este să trimitem forțe pentru a garanta pacea odată ce aceasta este negociată", a spus el.