Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Uniunea Europeană va lua măsuri ferme dacă interesele sale comerciale vor fi atacate, în contextul în care liderii blocului cer negocieri, dar și un răspuns hotărât în fața amenințărilor lui Donald Trump privind impunerea unor tarife vamale.
- Europa ar fi trebuit să se maturizeze. Acum, cu Trump, nu mai are încotro
- Tarifele lui Trump au dus euro la cea mai redusă valoare din ultimii doi ani
„Dacă interesele noastre comerciale sunt vizate, Europa, ca o adevărată putere, trebuie să se facă respectată și să reacționeze”, a afirmat Macron, luni, la sosirea la o reuniune informală de apărare a liderilor UE, desfășurată la Bruxelles.
Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat că UE este suficient de puternică pentru a răspunde oricăror taxe comerciale impuse de SUA, dar a insistat că „scopul ar trebui să fie cooperarea”. Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a avertizat că „nimeni nu câștigă într-un război comercial”.
Premierul polonez Donald Tusk a descris un posibil război comercial drept „o greșeală totală”, insistând că aliații trebuie să evite conflictele comerciale, mai ales „în fața amenințării rusești sau a expansiunii Chinei”. La rândul său, premierul danez Mette Frederiksen a spus că, deși Copenhaga nu sprijină confruntările între aliați, „dacă administrația Trump impune tarife dure Europei, este necesar un răspuns colectiv și robust”.
SUA pregătește noi tarife pentru UE
Donald Trump a anunțat că va impune tarife asupra importurilor din UE, deși nu a oferit un termen clar pentru aplicarea acestora.
Președintele american a acuzat blocul comunitar de practici comerciale incorecte și a cerut Europei să importe mai multe produse agricole și automobile americane.
„Se va întâmpla, vă pot spune asta”, a declarat Trump duminică seara, adăugând că „Uniunea Europeană ne-a tratat îngrozitor”.
UE, pregătită pentru un dialog ferm
După discuțiile de luni dintre liderii europeni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un „dialog robust, dar constructiv” cu SUA.
„Dacă suntem vizați în mod nedrept sau arbitrar, Uniunea Europeană va răspunde ferm”.
Președintele Consiliului European, António Costa, a subliniat că statele membre UE și NATO au convenit că „o Europă mai puternică în domeniul apărării consolidează și parteneriatul transatlantic”.
Deși liderii europeni speră într-un dialog diplomatic, mulți dintre ei susțin că este necesar un răspuns puternic dacă tarifele impuse de SUA vor intra în vigoare. Premierul Luxemburgului, Luc Frieden, a declarat că cea mai eficientă metodă de a răspunde este „să aplicăm aceleași măsuri” împotriva SUA.
În același timp, ministrul spaniol al Economiei, Carlos Cuerpo, a afirmat că, deși UE rămâne deschisă comerțului și susține o piață globalizată, nu trebuie să fie naivă și trebuie să își protejeze companiile pentru a asigura condiții echitabile de concurență.
Experții avertizează asupra riscurilor economice
Economiștii avertizează că un război comercial între UE și SUA ar putea avea efecte negative asupra ambelor economii, scrie The Guardian.
Guvernatorul Băncii Centrale a Franței, François Villeroy de Galhau, a descris tarifele deja impuse de Trump drept „brutale” și a avertizat că acestea vor spori incertitudinea economică.
Liderul opoziției conservatoare din Germania, Friedrich Merz, a subliniat că tarifele impuse de Trump vor fi plătite în final de consumatorii americani, nu de exportatorii europeni.
În timp ce Europa se pregătește pentru posibile măsuri de retorsiune, discuțiile cu Washingtonul rămân deschise, liderii UE încercând să evite un nou conflict comercial care ar putea destabiliza economia globală.
Între timp, Donald Trump va amâna aplicarea tarifelor vamale asupra importurilor canadiene şi mexicane pentru cel puţin 30 de zile. Decizia a intervenit cu câteva ore înainte de intra în vigoare taxele vamale de 25% impuse în weekend.
În schimb, noile taxe vamale impuse Chinei de Statele Unite au intrat în vigoare. În replică, Ministerul de Finanțe din China a anunțat, marți, un pachet de taxe pentru o serie de produse americane. În plus, organismul de supraveghere a concurenței din China a anunțat că a lansat o investigație asupra Google, compania americană fiind suspectată de încălcarea legilor antimonopol.