De ce trebuie să ne pese de alegerile din Germania. Bani, bani, bani și... război (Infografice)

De ce trebuie să ne pese de alegerile din Germania. Bani, bani, bani și... război (Infografice)
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Alegerile din SUA pe care Donald Trump le-a câștigat în noiembrie au provocat, așa cum era de așteptat, unde de șoc în întreaga lume. Dar alegerile de duminică din Germania ar putea fi aproape la fel de importante.

Germania se află în centrul Europei, în centrul rețelelor comerciale ale continentului și în centrul politicii europene. Acest lucru se datorează, în parte, suprafeței sale mari, dar și pentru că timp de decenii această țară s-a bucurat de succes economic și de stabilitate politică.

Însă viitoarele alegeri federale programate duminică, 23 februarie, ar putea pune în pericol fiabilitatea Germaniei. Sondajele sugerează că extrema dreaptă se află în plină ascensiune și va înregistra rezultate mai bune decât la precedentul scrutin.

The Guardian arată succint, cu date și infografice, de ce sunt atât de importante alegerile din Germania pentru toată Europa.

O țară cât alte 17

Deși nu este cea mai mare țară din UE socotind după suprafața terestră, Germania e de departe cea mai populată. Are aproape 20 de milioane de locuitori în plus față de Marea Britanie sau Franța și practic de două ori mai mulți locuitori decât Spania sau Polonia.

Populația în milioane de locuitori

populatie-1
Sursa: The Guardian

De fapt, cu o populație de 84,5 milioane de oameni, Germania are mai mulți locuitori decât cele 17 cele mai mici țări din Uniunea Europeană. În total, aceste state mici au o populație de 83,5 milioane de locuitori.

tari-mici
Sursa: The Guardian

O economie de 15 ori mai mare decât a României

Germania este unul dintre motoarele economiei europene , cu cel mai mare PIB de pe continent. Și aceasta nu e doar o reflectare a populației sale mai mari - economia Germaniei este de 15 ori mai mari decât cea a României, deși are o populație doar de patru ori mai mare decât cea a țării noastre.

PIB-ul anual, în milioane de euro

PIB
Sursa: The Guardian

Însă după ani de reziliență, în care economia Germaniei a răzbit prin crize care au afectat țările vecine, gigantul dă semne de slăbiciune. Spre deosebire de Franța, Italia și Marea Britanie, Germania a înregistrat o creștere negativă a PIB-ului în 2023.

O țară stabilă

Stabilitatea politică a fost, de asemenea, o caracteristică a Germaniei, guvernele de coaliție de orice tip oferind consens larg și stabilitate.

În medie, un guvern german a condus țara 3,8 ani între anii 2000 și 2010.

Restul Europei este mai agitat - guvernele au durat de obicei mai puțin de doi ani în Franța și Italia și doar șase luni în Belgia.

Stabilitatea medie a guvernelor, în ani

stabilitate-guverne
Sursa: The Guardian

Dar Germania simte acum influențele cu care s-au confruntat vecinii săi, mai ales în țările de limbă germană. Aceste alegeri au loc la scurt timp după prăbușirea coaliției de guvernare de centru, cu partidele populiste care atacă dinspre extreme.

Conform sondajelor, extrema dreaptă și extrema stângă vor obține cea mai mare cotă combinată a voturilor în Germania din peste două decenii. Mai exact, partidul populist Alternativa pentru Germania (AfD) înregistrează cea mai mare creștere a sprijinului de la ultimele alegeri federale desfășurate în 2021.

Partidul este considerat de extrema dreaptă, iar programul său politic din 2025 pledează pentru ieșirea Germaniei de zona euro și reluarea importurilor de gaze rusești.

De asemenea, coaliția CDU/CSU de centru-dreapta ar urma să ia mai multe voturi decât la ultimele alegeri, conform sondajelor.

AfD este pe cale să devină al doilea partid ca mărime din Bundestag, în timp ce partidele de extremă stângă contează împreună pe aproximativ 10% din voturi.

Ce arată sondajele actuale:

  • CDU/CSU (centru-dreapta) - 30%
  • AfD (extremă dreapta) - 20%
  • SPD (centre-stânga) - 16%

Rezultatele de la alegerile din 2021:

  • SPD (centre-stânga) - 26%
  • CDU/CSU (centru-dreapta) - 24%
  • AfD (extremă dreapta) - 10%

Cel mai mare contributor la bugetul UE

Faptul că CDU, care ar putea fi cel mai mare partid, împrumută din ce în ce mai mult retorica din manualul AfD, e un motiv de îngrijorare pentru Bruxelles și pentru partenerii Germaniei în UE.

Germania este cel mai mare contributor net la bugetul UE și un pivot al sistemului monetar euro. AfD ar dori ca Germania să iasă din zona euro și să-și reducă plățile către UE.

Contribuția la bugetul UE (%)

contributie-buget
Sursa: The Guardian

Erodarea poziției germane în UE nu ar putea veni într-un moment mai prost pentru blocul european. Trump amenință Uniunea Europeană cu tarife comerciale, spunând că "este o atrocitate… milioanele de mașini pe care le trimit". Care țară din Europa exportă cele mai multe mașini în SUA? Germania, desigur:

Exporturile anuale de mașini în SUA (%)

exporturi-masini-SUA-1
Sursa: The Guardian

Ne place sau nu, noul cancelar va trebui să aibă un rol de lider în stabilirea răspunsului Europei la tarifele impuse de SUA,. Și va trebui să o facă pe fondul euroscepticismului autohton, știind că tarifele afectează cel mai mult Germania, notează ziarul britanic.

Germania trebuie să facă ordine după Trump

În ceea ce privește securitatea și afacerile militare, rolul Germaniei va fi, de asemenea, esențială, întrucât Trump perturbă ordinea mondială.

Germania a fost cel mai mare contributor european la apărarea Ucrainei și – din nou – o voce principală în răspunsul UE la război. Contribuțiile UE de 115 miliarde de euro la apărarea Ucrainei sunt depășite doar de cele 119 miliarde de euro ale Statelor Unite.

Însă AfD și Bündnis Sahra Wagenknecht, un nou partid populist de stânga, vor încetarea sprijinului pentru Ucraina și renunțarea la sancțiunile aplicate Rusiei.

Ajutorul total pentru Ucraina în miliarde de euro

Ajutor-Ucraina
Sursa: The Guardian

Cine va forma noul guvern?

Este o întrebare cheie pentru Germania, vecinii săi și partenerii săi comerciali - ce acord de coaliție poate fi încheiat după alegeri.

Sistemul electoral al Germaniei este meticulos de proporțional, așa că e foarte puțin probabil ca un partid să poată guverna singur.

Friedrich Merz este liderul alianței conservatoare CDU/CSU, care contează pe aproape 30% din voturi, așa că el ar putea prelua funcția de cancelar deținută acum de Olaf Scholz (SPD).

CDU a anunțat că va menține politica Brandmauer de a nu intra în alianță cu extrema dreaptă, în care AfD e vârful de lance. Dar principiul Brandmauer a fost serios compromis în timpul campaniei electorale, când Merz a încercat să treacă în Parlament cu sprijinul AfD o moțiune pentru a limita imigraţia cu sprijinul AfD. Încercarea a eșuat doar pentru că rebelii din CDU au refuzat să coopereze.

CDU poate fi capabilă să formeze o coaliție cu Verzii sau poate fi nevoită să se bazeze pe o "o coaliție largă" cu social-democrații. Dar, după toate probabilitățile, va fi un vot masiv pentru AfD și pentru susținerea politicii sale față de Europa și Ucraina. Acest lucru poate face coaliția mai puțin stabilă, mai ales dacă partidul lui Merz își continuă încercarea de a atrage votanții AfD. Iar excluderea AfD din discuțiile de coaliție va întări teoria populistă a unui blocaj impus de elita liberală.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇