Tabloul prăbușirii Germaniei - Cea mai mare economie intră în recesiune, trăgând după ea întreaga UE

Tabloul prăbușirii Germaniei - Cea mai mare economie intră în recesiune, trăgând după ea întreaga UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Germania a intrat pe un drum fără întoarcere. Liderii din lumea afacerilor cunosc situația, populația o simte, dar politicienii nu au deocamdată soluții, se arată într-o analiză Bloomberg privind situația în care se află economia germană.

Cea mai mare economie europeană se află în declin, posibil să devină ireversibil. După cinci ani de stagnare, economia Germaniei este cu 5% mai mică față de cât ar fi fost dacă s-ar fi menținut pe traiectoria de creștere de dinainte de pandemia Covid.

Bloomberg Economics estimează că cea mai mare parte a rămânerii în urmă va fi foarte greu de recuperat, din cauza problemelor structurale, cum ar fi pierderea resursei rusești ieftine de energie și pierderea competitivității unor firme precum Volkswagen și Mercede-Benz Group, în fața companiilor auto din China.

ADVERTISING

Reducerea competitivității la nivel național înseamnă că fiecare gospodărie pierde aproximativ 2.500 euro pe an.

Boală lungă, moarte sigură

Alegerile anticipate programate pentru luna februarie oferă o șansă pentru o schimbare a cursului, dar tendința de declin treptat nu induce un sentiment de urgență, așa cum ar trebui.

Riscul constă în lipsa de acțiune a partidelor politice care nu au ambiția necesară pentru a face față provocărilor de bază.

„Economia Germaniei nu se prăbușește de pe o zi pe alta. Aceasta face ca scenariul să fie atât de înfricoșător”, a declarat Amy Webb, fondator și director executiv al Institutului Viitorul Azi, care oferă consultanță companiilor germane cu privire la strategie. „Este un declin foarte lent, foarte prelungit. Nu a unei companii, nu a unui oraș, ci a întregii țări. Iar Europa este târâtă odată cu ea”.

În prezent, Germania pierde tot mai mult din capacitățile din ramurile industriale energointensive, iar exporturile scad pe măsură ce companiile își reduc investițiile pe plan intern. Pe măsură ce nivelul de trai se erodează, electoratul învinuiește coaliția de guvernământ, iar tensiunile sociale alungă investițiile străine de care țara are nevoie cu disperare. Coctailul toxic format din prudența excesivă și sentimentul de frustrare avea să se răsăpândescă apoi în toată Europa.

 „Viața fiecăruia dintre noi devine câte puțin mai proastă, încetul cu încetul, pentru tot restul existenței”, a mai spus Webb.

Dezindustrializarea Germaniei

Anii de decizii proaste au zdrobit modelul economic al Germaniei tocmai atunci când restul Europei avea nevoie de forța unei puteri industriale pentru a ajuta regiunea să țină pasul cu dezvoltarea Chinei, să facă față războiului din Ucraina și să răspundă politicii SUA tot mai izolaționiste.

În schimb, Germania se află în cea mai profundă criză de la reunificare.

În urmă cu 35 de ani, căderea Zidului Berlinului i-a reunit pe toți nemții în cadrul unui amplu și costisitor program pentru integrarea fostei Germanii comuniste. În prezent țara este adânc divizată, iar polarizarea pe extreme a electoratului face dificilă misiunea guvernului care va rezulta din alegerile din februarie.

„Competitivitatea industriei germane s-a înrăutățit”, a declarat Joachim Nagel, președintele Bundesbank, la începutul acestei luni. „De data aceasta nici evoluția piețelor externe nu a impulsionat creșterea economică, așa cum a făcut-o în trecut.”

Favoritul alegerilor anticipate este șeful creștin-democraților Friedrich Merz, dar analiștii consideră că este puțin probabil ca probabil ca reformele plănuite să fie suficient de profunde pentru a reinventa o economie care să ofere prosperitate pentru cei 84 de milioane de locuitori ai țării.

Citeşte integral analiza Dezindustrializarea Germaniei – Cea mai mare economie intră în recesiune, trăgând după ea întreaga UE. Tabloul prăbușirii pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇