După o zi marcată de atacul fără precedent al lui Donald Trump, Volodimir Zelenski a discutat cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, de la care a primit sfaturi, şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi se pregăteşte să se întâlnească joi cu Keith Kellogg, reprezentantul preşedintelui american.
La sosirea sa la Kiev, Keith Kellogg a declarat că înţelege nevoia Ucrainei de „garanţii de securitate”.
Zelenski a vorbit şi cu influentul senator american republican Lindsey Graham, care „este o persoană foarte constructivă”, a spus Zelenski, mulţumind tuturor celor din America pentru sprijinul lor bipartizan. „Am convenit să lucrăm împreună în viitor”, a punctat el.
Între timp, oficialii europeni au fost lăsaţi în şoc de acţiunile administraţiei Trump privind Ucraina din ultimele zile, scrie Reuters.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer vor vizita Washingtonul săptămâna viitoare.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este „fals şi periculos” ca Trump să îl numească pe Zelenski dictator, iar premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că Europa trebuie să se „trezească”.
- Trump, delir împotriva lui Zelenski: Îl numește dictator, dar și comediant cu succes modest
- Trump spune că s-ar putea întâlni cu Putin în această lună. Comentariu acid la adresa Ucrainei
- Trump, contrazis de republicani importanți, inclusiv fostul său vice: Drumul spre pace trebuie să fie construit pe baza adevărului
Principalele declaraţii făcute de Zelenski, după atacul lui Trump
- Urmează să ne întâlnim cu generalul Kellogg şi este foarte important pentru noi ca această întâlnire şi activitatea noastră cu America în general să fie constructive.
- Împreună cu America şi Europa, pacea poate fi mai sigură, iar acesta este obiectivul nostru. Şi principalul lucru este că acesta nu este doar obiectivul nostru, ci un obiectiv comun cu partenerii noştri. Mai ales în ajunul împlinirii a trei ani de la începutul acestui război, un război pe care noi, cei din Ucraina, dorim să îl încheiem din prima secundă.
- Sunt încrezător că îl vom încheia, cu o pace durabilă şi astfel încât Rusia să nu mai poată veni în Ucraina şi astfel încât ucrainenii să se întoarcă din captivitatea rusă şi astfel încât Ucraina să aibă un viitor. Aceasta este o dorinţă normală a fiecărei ţări.
- Sunt recunoscător pentru sfaturi şi sprijin şi, desigur, apreciem tot ceea ce secretarul general (al NATO - n.red.) face pentru noi.
- Emmanuel (Macron - n.red.) m-a informat despre noile sale contacte şi noile acorduri cu partenerii. Este foarte important să pregătim garanţii de securitate fiabile. Acesta este un efort comun al partenerilor, iar noi apreciem cu adevărat activitatea fiecărui lider.
- Stăm ferm pe picioarele noastre. Mă bazez pe unitatea Ucrainei, pe curajul nostru ucrainean, pe relaţiile noastre cu partenerii noştri, pe unitatea noastră în Europa şi pe pragmatismul Americii.
- Succesul uneşte. Unitatea noastră este ceea ce ne protejează cel mai bine viitorul. Viitorul nu este cu Putin, ci cu pacea. Şi este o alegere pentru toţi cei din lume - inclusiv pentru cei mai puternici - să fie cu Putin sau cu pacea. Ar trebui să alegem pacea.
Sprijin ferm din Europa
Premierul britanic Keir Starmer şi-a exprimat sprijinul pentru Zelenski, ca lider al Ucrainei ales în mod democratic şi a declarat că este „perfect rezonabil” să fie suspendate alegerile pe timp de război.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este „fals şi periculos” ca Trump să îl numească pe Zelenski dictator: „Este pur şi simplu fals şi periculos să îi refuzi preşedintelui Zelenski legitimitatea sa democratică”.
Şi ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a ripostat la ultimele comentarii ale lui Donald Trump, calificându-le drept „absurde”.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că Europa trebuie să se „trezească” din „letargia geopolitică şi economică în care a căzut din păcate de ceva timp”.
„Din păcate, evoluţiile recente şi această viziune diferită asupra lucrurilor din partea Statelor Unite ne obligă acum nu numai să privim adevărul în faţă, ci şi să ne mişcăm cu o viteză foarte mare şi să punem în aplicare deciziile pe care le discutăm de mult timp”, a spus premierul elen.
Cei 27 de membri ai UE au convenit miercuri asupra unui al 16-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv asupra aluminiului şi navelor despre care se crede că transportă petrol rusesc supus sancţiunilor.
Între timp, Keith Kellogg, emisarul SUA pentru Ucraina, a sosit la Kiev şi a declarat că înţelege „nevoia de garanţii de securitate”, adăugând că o parte a misiunii sale va fi „să stea şi să asculte”.
Preşedintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că poziţia Franţei şi a partenerilor săi cu privire la Ucraina şi securitatea europeană este „clară şi unită”, după ce şi-a continuat consultările cu ţări europene şi non-europene.
Au fost prezenţi în persoană doar preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, premierul luxemburghez Luc Frieden, notează AFP.
- Bolojan, de la Paris: Prezența militară a Franței în România va fi consolidată. Nu suntem alături de Ucraina doar dintr-un sentiment umanitar, ci strategic pentru țara noastră (Video)
- Macron, concluzii după reuniunea de la Paris: Suntem alături de Ucraina și ne vom asuma toate responsabilitățile pentru a asigura pacea
Şefii de stat şi de guvern din cele trei state baltice, Cipru, Finlanda, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Islanda, Irlanda, Portugalia, Suedia, Slovenia şi Cehia au fost prezenţi la distanţă, prin videoconferinţă, la fel ca şi premierul canadian Justin Trudeau.
Ungaria şi Slovacia, ambele ţări reputate ca fiind pro-ruse, Austria şi Malta nu au luat încă parte la discuţii.