Ce au câștigat bucureștenii după ce planurile lui Firea de a ”revitaliza” Cișmigiul au fost blocate în instanță

Ce au câștigat bucureștenii după ce planurile lui Firea de a ”revitaliza” Cișmigiul au fost blocate în instanță
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După aproape un an de luptă în instanță, USR a blocat proiectul de reamenajare a Grădinii Cișmigiu, inițiat de Gabriela Firea.

Iată ce s-ar fi întâmplat dacă planurile primarului general PSD ar fi fost duse la capăt.

La inițiativa Gabrielei Firea, Consiliul General a votat, la finele lunii iunie 2019, un proiect de ”revitalizare a Grădinii Cișmigiu”. Costurile estimative se ridicau la 46.874.455 lei.

În textul proiectului nu era, însă, menționat în clar ce lucrări urmau să se realizeze în Cișmigiu și nici cât din suprafața de 157.292 de metri pătrați (din care mai bine de jumătate e spațiu verde) urma să fie afectată.

Ulterior - Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB) a transmis pentru reporterul special al SpotMedia.rourma să se intervină pe toată suprafața grădinii istorice.

Consilieri ai USR și PNL au susținut, încă din primul moment că – în condițiie în care Cișmigiul este cel mai vechi parc din București – orice modificare importantă ar trebui mai întâi supusă dezbaterii publice. În acest fel, atât specialiștii, cât și bucureștenii care locuiesc în zonă ar fi avut ocazia să își spună punctul de vedere.

ADVERTISING

Iar Primăria Capitalei ar fi putut, fără nicio cheltuială suplimentară, să folosească informațiile primite pentru a-și îmbunătăți planurile de reamenajare.

Nicio dezbatere, ba chiar documente ținute la secret

Gabriela Firea n-a ținut, însă, cont de aceste păreri. N-a făcut dezbateri publice. Ba, a refuzat să facă publică documentația în care erau descrise lucrările pe care le pregătea în Grădina Istorică Cișmigiu.

Până la urmă, documentația de avizare a lucărilor de investiți (DALI) realizată de Compania Municiplaă de Dezvoltare Durabilă SA a fost obținută pe surse de presă. Și s-a iscat scandal în administrație.

Motivul: în respectiva documentație erau descrise intervenții radicale, printre care distrugerea axului central al grădinii istorice și amenajarea, în loc, a unei alei. Cu alte cuvinte, locul spațiului verde amenajat după o anumită logică ar fi fost luat de o ”autostradă din pietriș”, a apreciat la acel moment peisagistul Diana Culescu, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISING

nah! cam așa trebuie să arate autostrada de pietriș care se propune în mijlocul Cișmigiului de către specialiști...

Posted by Diana Culescu peisagista on Tuesday, August 13, 2019

În documentație se mai vorbea și despre tăierea a peste 40 de arbori, dar și despre acoperirea cu tartan a unei porțiuni din grădina istorică.

Și nu în ultimul rând, documentația prevedea amenajarea a 16 spații comericale noi în parc. Nu se menționa în document dacă aceastea urmau să fie chioșcuri, alte tipuri de magazine sau terase.

Specialiști independenți doar de ochii lumii

Doar în urma presiunilor publice, PMB a înființat un grup de lucru în care a cooptat și peisagișți independenți. Dar – din informațiile obținute de SpotMedia.ro – PMB n-a convocat decât de vreo două ori specialiștii din grup.

Prima întâlnire a fost inutilă, din cauză că peisagiștii PMB nu s-au prezentat ca să ofere detalii. Iar a doua oară au venit și aceștia, dar n-au consultat specialiștii independenți, ci doar au ținut o prezentare, potrivit informaților SpotMedia.ro.

ADVERTISING

În schimb - după cum a transmis anterior ALPAB pentru reporterul special al SpotMedia.ro - la planurile de intervenție în grădina istorică se tot lucra.

Dacă lucrările ar fi început în forma propusă de Gabriela Firea, cel mai probabil specificul Grădinii Istorice Cișmigiu s-ar fi pierdut. Iar spațiul de agrement cu o istorie de circa 170 de ani s-ar fi transformat într-un alt loc fără identitate din oraș.

Decizia nu e definitivă, dar greu de crezut că PNL și USR ar continua proiectul

Din fericire, șansele ca așa ceva să se întâmple au scăzut considerabil.

Motivul: în procesul deschis în luna decembrie 2019 împotriva Consiliului General și al PMB, USR a obținut în primă instanță anularea hotărârii de Consiliu General care permitea mutilarea Grădinii Istorice.

Decizia nu este una definitivă. Ar putea-o ataca atât Consiliul General, cât și Primăria Capitalei.

Rămâne să vedem dacă așa ceva se va mai întâmpla, de vreme ce la finele acestei săptămâni locul Gabrielei Firea – care a inițiat proiectul - va fi luat de Nicușor Dan.

În plus, Consiliul General și-a schimbat componență, iar majoritatea PSD-ALDE a fost înlocuită de o majoritate PNL-USR. Or, consilierii proveniți din aceste partide s-au opus proiectului încă de la început.

Oricum, indiferent ce s-ar întâmpla, decizia Tribunalului București prevede că hotărârea Consiliului General care permite intervenții în Grădina Cișmigiu este suspendată până la soluționarea finală a cauzei. Așa că lucrări în parc nu se pot face momentan.

Singura intervenție care ar putea începe - dar numai dacă administrația lui Nicușor Dan va fi de acord - este un proiect separat, în valoare de 3.328.047 de lei.

Dar și aici șansele să se înceapă vreo lucrare sunt mici. ALPAB voia să facă reabilitarea încă de prin 2017. Dar n-a făcut nimic și apoi, în 2019, a solicitat o dublare a prețului reabilitării.

Adevărul este că Grădina Cișmigiu se degradează în ritm accelerat și chiar are nevoie de intervenții.

Doar că normal ar fi ca acestea să redea farmecul locului, nu să transforme cel mai vechi parc într-un bâlci cu locuri de joacă acoperite cu tartan.

Citește și:

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale: O societate înființată să-i distreze pe bucureșteni se ocupă de măturat

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (II): În buzunarele cui au ajuns banii cheltuiți de societatea de Publicitate și Afișaj, care s-a ocupat de reclame pentru Firea

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (III): Compania Turistică SA - pierderi uriașe pentru bucureșteni, beneficii pentru caracatița politică

Cine sunt beneficiarii încredințărilor directe de la Primăria Capitalei: Banii publici pentru proiectele IT începute de Firea ajung în aceleași buzunare și după alegeri


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇