Președintele american Donald Trump a declarat că deja a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin despre încetarea războiului din Ucraina. Informația apare într-o relatare a New York Post, care dezvăluie declarații acordate în exclusivitate publicației de președintele SUA, la bordul Air Force One. Totuși, există multe semne de întrebare, în condițiile în care un astfel de gest ar putea avea consecințe importante în dinamica negocierilor pentru încheierea războiului din Ucraina.
Ce a spus Trump
Cotidianul american New York Post a relatat online că președintele american, Donald Trump, i-a acordat acest interviu exclusiv, iar informația a fost preluată de alte publicații americane, dar și de media din Europa.
Președintele Trump a spus că a vorbit deja la telefon cu liderul rus Vladimir Putin pentru a încerca să negocieze încetarea războiului din Ucraina. „Mai bine nu aș spune”, a răspuns Trump când a fost întrebat de câte ori au vorbit cei doi lideri.
Potrivit relatării, Trump crede că lui Putin „îi pasă” de crimele de pe câmpul de luptă.
„Vrea să vadă că oamenii nu mai mor. Toți acei oameni morți. Tineri, tineri, oameni frumoși. Sunt ca și copiii tăi, două milioane dintre ei - și fără niciun motiv”, a spus Trump.
El a reiterat că războiul „nu s-ar fi întâmplat niciodată” dacă el ar fi fost președinte în 2022, menționând că a avut întotdeauna o relație bună cu Putin, spre deosebire de predecesorul său: „Biden a fost o rușine pentru națiunea noastră. O rușine totală”.
De asemenea, Trump a afirmat că are un plan concret pentru a pune capăt războiului.
„Sper să fie rapid. În fiecare zi mor oameni. Războiul este atât de rău în Ucraina. Vreau să pun capăt acestui lucru nenorocit”, a mai declarat Trump.
Adresându-se consilierului pentru securitate națională Mike Waltz, care i s-a alăturat în biroul său de la bordul Air Force One, președintele a spus: „Să începem aceste întâlniri. Ei vor să se întâlnească. În fiecare zi mor oameni. Soldați tineri și frumoși sunt uciși. Bărbați tineri, ca fiii mei. De ambele părți. Pe tot câmpul de luptă”.
Semne de întrebare
Cu toate acestea, nu a existat o confirmare oficială a unor discuții directe între cei doi președinți de la începerea mandatului noii administrații americane.
Reuters a precizat duminică dimineață că nici Kremlinul, nici Casa Albă nu au răspuns, în afara orelor de program, la solicitarea de a comenta.
Mai târziu, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate nici confirma, nici infirma relatările privind contactele dintre liderul rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump pe tema Ucrainei, relatează TASS online.
„Ce putem spune despre această știre: în timp ce administrația de la Washington își desfășoară activitatea, există o mulțime de comunicări diferite. Iar aceste comunicări sunt purtate prin diferite canale.
Și, desigur, în mijlocul multiplicității acestor comunicări, eu personal s-ar putea să nu știu ceva, să nu fiu la curent cu ceva. Deci, în acest caz, nu pot nici să confirm, nici să infirm”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, întrebat de TASS dacă Putin și Trump au avut o conversație telefonică după inaugurarea liderului american.
Cert este că în acest moment nu există o confirmare oficială a informației. De asemenea, niciuna din surse nu a precizat unde călătorea Trump la bordul Air Force One. În plus, nu este clar când au vorbit liderii sau dacă au vorbit de la preluarea mandatului de către Trump, în ianuarie, și de câte ori.
De ce este important
Un astfel de gest ar putea avea o semnificație deosebită în dinamica negocierilor pentru încheierea războiului din Ucraina.
După preluarea mandatului de președinte al SUA, mesajele transmise public de Donald Trump lui Vladimir Putin au avut un ton din ce în ce mai dur.
În primele declarații, făcute chiar în prima zi de mandat, Donald Trump a spus că liderul de la Kremlin ar trebui să încheie un acord de pace cu Ucraina și că își distruge țara dacă refuză. Aprecieri neașteptat de critice la adresa lui Putin, în raport cu pozițiile sale anterioare în legătură cu conflictul din Ucraina.
Două zile mai târziu, președintele american a lansat un avertisment către Rusia, amenințând cu sancțiuni „de nivel înalt” și tarife asupra importurilor din această țară, dacă nu se ajunge la un acord pentru încheierea războiului din Ucraina.
O zi mai târziu, Vladimir Putin a lăudat caracterul pragmatic și inteligența lui Donald Trump, spunând că acesta din urmă nu va încerca să scadă prețul petrolului, pentru că propria țară, SUA, ar avea de suferit.
În ce privește negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina, Vladimir Putin a spus că este pregătit pentru negocieri cu omologul său american Donald Trump, fără a oferi o dată concretă.
„Nu voi insista asupra acestui lucru, dar pot spune doar că actualul președinte a declarat că este gata să lucrăm împreună. (...) Noi am spus întotdeauna, și vreau să subliniez din nou, că suntem pregătiți pentru aceste negocieri cu privire la problemele ucrainene”, a spus Putin.
De asemenea, la sfârșitul lunii ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin este pregătit să aibă o convorbire telefonică cu Trump.
Vineri, lucrurile au părut să se precipite. Donald Trump a anunțat că are în vedere pentru săptămâna viitoare o întâlnire la Casa Albă cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și de asemenea o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina.
Președintele ucrainean s-a declarat pregătit, evidențiind atuurile cu care Kievul ar putea intra în negocierile de pace „marca Trump”: vastele depozite de pământuri rare şi alte minerale esenţiale pe care Ucraina le are și pe care Trump le vrea.
Declarația a fost un răspuns la dorințele exprimate de Donald Trump, care a spus clar că își dorește ca Ucraina să furnizeze SUA pământuri rare şi alte minerale.
Mai exact, Trump ar vrea să încheie un acord de 500 de milioane de dolari cu Zelenski pentru a avea acces la minereurile de pământuri rare și la gazul din Ucraina, în schimbul unor garanții de securitate în cadrul unei eventuale soluții de pace.
- Trump vrea pământuri rare de la Ucraina. Kremlinul nu vrea negocieri în 4
- Kremlinul îl avertizează pe Trump să nu se atingă de mineralele rare ale Ucrainei
Dar, a spus Zelenski, este important ca Trump să vorbească mai întâi cu el, înainte de a discuta cu Vladimir Putin.
Și a argumentat: „Orice fel de negocieri reale trebuie să înceapă cu Ucraina și mai întâi aliații săi să-și armonizeze pozițiile. Abia apoi se poate discuta cu agresorul. În acest sens, o vizită a lui Trump la Kiev ar fi un pas important și necesar.
În context, o înțelegere anterioară cu Vladimir Putin ar putea să creeze tensiuni și să genereze o traiectorie neașteptată în negocierile cu Ucraina.
Cert este că sunt tot mai multe informații care converg către concluzia că săptămâna viitoare ar putea fi făcuți primi pași concreți în negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina, început în urmă cu aproape trei ani de zile.
Secretarul de stat american Marco Rubio, citat într-o postare pe Facebook a Ambasadei SUA din România spune că „Războiul din Ucraina trebuie să se încheie printr-o soluție negociată, în care ambele părți vor trebui să facă concesii. Acest proces va necesita o diplomație fermă și abilă. Doar Statele Unite, sub conducerea președintelui Trump, pot transforma acest obiectiv în realitate”. Rămâne de văzut.