Ziua 1076 Trump vrea pământuri rare de la Ucraina. Kremlinul nu vrea negocieri în 4. Putin își face singur Eurovision (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 1076</span> Trump vrea pământuri rare de la Ucraina. Kremlinul nu vrea negocieri în 4. Putin își face singur Eurovision (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua de 1076 de război Rusia a lansat un nou atac cu drone. Apărarea aeriană a doborât cea mai mare parte a țintelor, dar atacul a provocat doi morți și 21 de răniți, inclusiv doi copii.

Furnizarea de curent a fost sistată în nouă regiuni din cauza atacurilor cu drone și rachete lansate de Rusia în ultimele zile.

Nici pentru Rusia nu e un început bun de săptămână. Serghei Iefremov, viceguvernatorul ținutului Primorie din Rusia și comandantul unei unități de voluntari, a fost ucis în regiunea Kursk, într-o explozie provocată de o mină peste care a trecut vehiculul în care se afla acesta.

Un incendiu a izbucnit la o uzină importantă de procesare a gazelor aparținând gigantului rus Gazprom din Astrahan. Iar în regiunea Volgograd un atac masiv cu drone a provocat un incendiu într-o rafinărie de petrol.

70 de drone ucrainene au fost interceptate și distruse în șase regiuni rusești, în special în Rostov și Volgograd (sud-vestul Rusiei), a anunțat Ministerul Apărării rus. Zborurile de pe cinci aeroporturi au fost suspendate.

Iar dimineață a mai venit o veste proastă pentru ruși: Armen Sarkisian, un important lider paramilitar prorus supranumit "Baronul crimei" din Donețk, a murit la spital, după ce a fost grav rănit într-un atentat cu bombă produs într-o clădire rezidențială de lux din nord-vestul Moscovei

Pe plan diplomatic, președintele american Donald Trump a afirmat că discuțiile purtate de țara sa cu Ucraina și Rusia se desfășoară "destul de bine". Însă Kremlinul susţine că este prea devreme pentru a discuta despre un potențial format cvadripartit de negocieri. Într-un interviu din weekend Zelenski s-a declarat favorabil unor negocieri cvadripartite între SUA, Ucraina, Rusia și UE.

În plus, Trump vrea să ofere ajutor Ucrainei la schimb cu pământurile lor rare. Kievul și-a exprimat disponibilitatea de a coopera în furnizarea de materiale esențiale, deoarece multe sectoare se bazează pe acestea, potrivit lui Trump.

Situația pe front

  • Atac nocturn cu victime - Rusia a lansat în cursul nopții un atac cu drone soldat cu doi morți și 21 de răniți, potrivit autorităților regionale. Forțele ruse au lansat 71 de drone de tip Shahed și drone-capcană. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 38, în timp ce alte 25 s-au pierdut în spațiul aerian fără a produce daune, potrivit Forțelor Aeriene. În regiunea Herson, atacurile au ucis o persoană și au rănit 13, inclusiv doi copii, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin. În regiunea Donețk, o persoană a fost ucisă în orașul Mîrnohrad, iar alte cinci au fost rănite, conform guvernatorului Vadim Filașkin. În regiunea Harkov, un atac cu dronă a rănit o femeie și un bărbat, ambii suferind arsuri de gradul unu și doi, a anunțat guvernatorul Oleh Sîniehubov. În regiunea Dnipropetrovsk, un bărbat a fost rănit într-un atac asupra districtului Sînelnîkove.
  • Regiuni fără curent - Furnizarea de energie electrică a fost sistată luni în regiunile Dnipropetrovsk, Donețk, Harkov, Sumî și Poltava din cauza atacurilor din ultimele zile cu drone și rachete al Rusiei asupra infrastructurii energetice. În regiunile Zaporojie, Kirovohrad, Cherkasî și Kiev au fost opriri parțiale ale furnizării energiei electrice, a anunțat DTK, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina.
  • Viceguvernator rus, ucis în Kursk - Serghei Iefremov, viceguvernatorul ținutului Primorie din Rusia și comandantul unității militare Tiger, a fost ucis în regiunea Kursk, au anunțat duminică mai multe canale de Telegram citate de Kyiv Independent. Iefremov și un alt ofițer au murit într-o explozie provocată de o mină peste care a trecut vehiculul în care se aflau aceștia. Unitatea de voluntari Tiger a fost înființată în 2022, iar Iefremov a preluat comanda în august 2024. După noua sa numire, unitatea a fost dislocată în regiunea Kursk.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Explozie în Astrahan - Un atac cu drone efectuat peste noapte de Ucraina a vizat instalaţii de combustibil şi energie din Rusia, provocând un incendiu în regiunea Astrahan şi forţând suspendarea zborurilor pe câteva aeroporturi, au declarat luni oficiali ruşi. "Forţele armate ucrainene au încercat un atac cu drone asupra unor obiective situate în regiune, inclusiv instalaţii de combustibil şi energie. Căderea dronei a declanşat un incendiu. Nu au existat victime", a anunțat Igor Babuşkin, guvernatorul regiunii Astrahan din sudul Rusiei, pe Telegram. Potrivit presei locale, flăcările au izbucnit la o uzină importantă de procesare a gazelor aparținând gigantului rus Gazprom din Astrahan.. Iar în regiunea Volgograd, un atac masiv cu drone a provocat un "incendiu într-o rafinărie de petrol", potrivit unui comunicat al administrației regionale publicat pe Telegram, care precizează că "nimeni nu a fost rănit". 70 de drone ucrainene au fost interceptate și distruse în șase regiuni rusești, în special în Rostov și Volgograd (sud-vestul Rusiei), a anunțat Ministerul Apărării rus, într-un comunicat de presă.
  • Zboruri anulate - Rosaviatsia, organismul rus de supraveghere a aviaţiei, a anunţat că suspendă zborurile de pe aeroporturile din Astrahan, precum şi de pe alte patru, din Kazan, Nijnekamsk, Saratov şi Ulianovsk, pentru a menţine siguranţa aeriană. Anterior, Rosaviatsia a suspendat temporar zborurile de pe aeroportul Volgograd din sudul Rusiei, dar zborurile de acolo au fost restabilite între timp.
  • Kievul confirmă - Ucraina a confirmat atacurile cu drone asupra unei rafinării din Volgograd și a unei uzine de procesare a gazelor din Astrahan, ambele instalații fiind esențiale pentru industria energetică rusă. Potrivit unei surse din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), citate de Kyiv Independent, atacul a vizat mai multe unități tehnologice ale rafinăriei din Volgograd, operată de Lukoil, unul dintre cei mai mari producători de petrol din Rusia. În urma loviturii asupra uzinei de gaze din Astrahan, procesarea condensatului de gaz a fost suspendată din cauza incendiului. Acesta este al cincilea atac asupra rafinăriilor și instalațiilor industriale din Rusia în 2025.
  • Explozie la Moscova - Armen Sarkisian, un important lider paramilitar prorus din regiunea Donețk, din estul Ucrainei, a murit la spital, după ce a fost grav rănit într-un atentat cu bombă produs într-o clădire rezidențială de lux din nord-vestul Moscovei, a relatat ziarul rus Kommersant. Inițial, RIA Novosti a transmis că Sarkisian a supraviețuit atacului, dar că era spitalizat în stare gravă, urmând să-i fie amputat un picior, în timp ce TASS a informat că unul dintre agenții săi de pază a fost ucis. O bombă a explodat în holul unui complex de apartamente de lux în Moscova, ucigând pe loc cel puțin un om și rănind patru, într-un atac care l-a vizat pe Sarkisian. Dispozitivul exploziv s-a declanșat când bărbatul însoțit de gărzi de corp a intrat în holul complexului Alîe Parusa, situat pe malul râului Moscova, la doar 12 km de Kremlin. "Tentativa de asasinat asupra lui Sarkisian a fost atent planificată și a fost la comandă. Anchetatorii îi identifică în prezent pe cei care au comandat săvârșirea crimei", a declarat un oficial din forțele de ordine, citat de TASS.
  • Sarkisian, "Baronul crimei" din Donețk - În decembrie, serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, l-a descris pe Sarkisian drept un "baron al crimei" în regiunea Donețk, din care o mare parte e controlată de Moscova din 2014. SBU a mai adăugat atunci că Sarkisian a fost suspectat oficial de participarea și sprijinirea "grupurilor armate ilegale". Potrivit SBU, Sarkisian a creat batalionul Arbat, o grupare militară prorusă formată din luptători locali, care fuseseră condamnați, și a organizat achiziții de provizii pentru unitățile din prima linie. Autoritățile ruse l-au însărcinat pe Sarkisian să creeze această "nouă formațiune armată" după declanșarea invaziei Moscovei asupra Ucrainei, în 2022, potrivit SBU. Ulterior, batalionul Arbat a fost transferat în regiunea Kursk din Rusia, unde Kievul a lansat o ofensivă transfrontalieră în august 2024. Armen Sarkisian, 40 de ani, era originar din Armenia, dar s-a mutat în Donețk în tinerețe, potrivit publicației ruse Mediazona. El a fost mai întâi cunoscut drept "baronul crimei" în zonă, devenind ulterior un apropiat al fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, potrivit SBU. Ianukovici a fugit din Ucraina în 2014, după ce aproximativ 100 de oameni au fost uciși în încercarea autorităților de a suprima revoluția proeuropeană din Maidan. El era căutat din 2014 pentru "organizarea de crime" la Kiev, au declarat serviciile de securitate ucrainene.
  • Rușii bogați își aduc banii acasă - La trei ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, rușii bogați își readuc banii acasă, alimentând o relansare surprinzătoare a pieței imobiliare de lux din Moscova, relatează Bloomberg. În condițiile în care au puține opțiuni în a-și cheltui banii peste hotare, mulți ruși își repatriază numerarul și îl investesc pe piața imobiliară locală. Alții folosesc sectorul imobiliar ca o protecție împotriva inflației, care a explodat după invadarea Ucrainei, forțând Banca Rusiei să ducă dobânda de referință la un nivel record. Afluxul de numerar ajută piața din Moscova să evolueze diferit față de scăderile înregistrate pe alte piețe imobiliare, din Londra și până la Hong Kong. Potrivit firmei de consultanță NF Group, fosta Knight Frank Russia, vânzările de apartamente de lux, ale căror prețuri încep de la 1,95 milioane ruble (aproximativ 20.000 de dolari) metrul pătrat în Moscova, au crescut cu aproape 40% anul trecut. În plus, prețurile au crescut cu 21%, ceea ce a dus capitala Rusiei la același interval de preț cu cea de la Paris și Londra.
  • Putin îşi face propriul Eurovision - Vladimir Putin a semnat un decret privind organizarea unui concurs internațional de muzică numit „Intervision” în Rusia, în acest an, după ce țara a fost exclusă de la concursul Eurovision. Un concurs cu acest nume a fost organizat între țările aliate cu URSS în era sovietică. De atunci, Rusia a făcut mai multe încercări de a reînvia formatul. Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, organizatorul Eurovision, a interzis Rusia după ofensiva sa din februarie 2022 din Ucraina, ceea ce înseamnă că nu se poate înscrie sau difuza concursul.

Alte informații relevante

  • Cum merg discuțiile SUA cu Rusia și Ucraina - Președintele american Donald Trump a afirmat că discuțiile purtate de țara sa cu Ucraina și Rusia se desfășoară "destul de bine". "Avem reuniuni și discuții prevăzute cu diverși actori, printre care Rusia și Ucraina. Și cred că aceste discuții merg destul de bine", a declarat Donald Trump în timp ce cobora din avion la Washington, întorcându-se de la reședința din Mar-a-Lago, în Florida.
  • Formatul de negocieri - Kremlinul a declarat luni că este prea devreme pentru a discuta despre un potențial format cvadripartit de negocieri propus de președintele Volodimir Zelenski și și-a reafirmat preocupările privind mandatul electoral al acestuia. Într-un interviu din weekend Zelenski s-a declarat favorabil unor negocieri cvadripartite între SUA, Ucraina, Rusia și Uniunea Europeană.
    Comentariile sale au urmat declarațiilor președintelui american Donald Trump ce sugerau că Washingtonul și Moscova s-au aflat deja în contact cu privire la Ucraina. Întrebat luni de presă despre propunerea lui Zelenski cu privire la formatul unor viitoare negocieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: "Până în prezent, nimeni nu a discutat în vreun mod serios o posibilă combinație de participanți la negocieri. Deocamdată, noi plecăm de la premisa că președintele ucrainean nu are dreptul de a ține astfel de negocieri".
  • Trump vrea pământuri rare - Donald Trump încearcă să convingă Ucraina să furnizeze SUA pământuri rare, ca o condiție pentru ajutorul de război. „Căutăm să facem o înțelegere cu Ucraina, în care ei îşi vor asigura ceea ce le oferim cu pământurile lor rare și alte lucruri”, a spus Trump reporterilor din Biroul Oval. Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a coopera în furnizarea de materiale esențiale, deoarece multe sectoare se bazează pe acestea, potrivit lui Trump, care nu a precizat ce fel de materiale vrea de la Kiev.
  • Zeci de ucraineni executați - Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului anunță că a înregistrat o "creștere alarmantă" a execuțiilor prizonierilor ucraineni. Execuțiile făcute de ruși s-au înmulțit în ultimele luni. ONU are dovezi privitoare la zeci de execuții. Misiunea din Ucraina susține că a primit informații despre 79 de execuții în 24 de incidente separate de la sfârșitul lunii august 2024. Organismul ONU a obținut și analizat materiale video și foto publicate de surse ucrainene și ruse care arată execuții sau cadavre și a purtat interviuri detaliate cu martori. Cei de la ONU susțin că au dovezi și despre execuția unui militar rus rănit.
  • Rusia trimite bani prin bănci americane - O anchetă a Departamentului de Justiţie al SUA a descoperit că Rusia a transferat miliarde de dolari prin intermediul băncilor americane către Turcia în 2022, folosind proiectul centralei nucleare Akkuyu ca acoperire pentru a se sustrage sancţiunilor. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇