Comisia Europeană intenționează să pună „rapid” în practică o serie de norme pentru a asigura condiții de concurență echitabile în domeniul comerțului electronic, norme ce țintesc în principal platformele chinezești de genul Temu și Shein.
Cea mai importantă dintre aceste măsuri este eliminarea scutirii de taxe pentru coletele cu valoare scăzută mai mică de 150 de euro și consolidarea capacităților de control, arată un comunicat al executivului UE.
De asemenea, statele membre sunt îndemnate să ia în considerare măsuri suplimentare, cum ar fi o taxă de manipulare nediscriminatorie pentru articolele de comerț electronic importate în UE direct către consumatori.
Marea problemă este că mecanismul de luare a deciziei, anunțat de Comisie, durează minimum 2 ani:
Comisia invită statele membre să se reunească pentru a juca un rol important în cadrul Echipei Europa. Apoi, în termen de un an, se va întocmi o analiză asupra eficienței măsurilor propuse.
Abia apoi Comisia va decide dacă cadrele existente și activitățile de asigurare a respectării legislației de către Temu și Shein sunt suficiente și adecvate. Caz în care va trece la acțiunile propuse acum.
Pe de altă parte, Poşta din SUA a suspendat temporar acceptarea coletelor internaţionale care vin din China şi Hong Kong. Anunţul vine la doar câteva zile după ce Donald Trump a semnat un ordin executiv care pune capăt scutirii ”de minimis”, o regulă îndelungată care permitea oricui, inclusiv exportatorilor, să trimită pachete cu valoare mai mică de 800 de dolari spre Statele Unite, fără taxe şi fără a fi nevoie să fie inspectate. Noua regulă ar urma să afecteze site-urile de comerţ online precum Shein şi Temu, care şi-au construit modelele de afaceri imense în jurul acestei scutiri.
La rândul ei, Comisia Europeană a anunțat, miercuri, măsuri pentru a combate riscurile ce decurg din importurile cu valoare scăzută vândute prin intermediul comercianților cu amănuntul online din afara UE.
Ele fac parte din Comunicarea privind comerțul electronic, „Un set cuprinzător de instrumente al UE pentru un comerț electronic sigur și durabil”, prin care executivul Uniunii încurajează acțiuni, printre altele, în domeniul vamal și comercial, cum ar fi lansarea controalelor vamale, protecția consumatorilor și modificări privind serviciile digitale și piețele digitale, arată un comunicat al Comisiei.
Datele ce arată problemele, amploarea acestora și nevoia implementării urgente ale măsurilor propuse
- Aproximativ 70% dintre europeni achiziționează în mod regulat produse online, din statele membre sau țări terțe.
- Anul trecut, aproximativ 4,6 miliarde de trimiteri cu valoare mică, adică bunuri cu o valoare care nu depășește 150 de euro, au intrat pe piața UE, ceea ce înseamnă o medie de 12 milioane de colete pe zi.
- Această cifră este de două ori mai mare decât în 2023 și de trei ori mai mare decât în 2022, iar multe dintre aceste bunuri s-au dovedit a fi neconforme cu legislația europeană.
- Creșterea exponențială permite intrarea în UE a tot mai multor produse dăunătoare.
- Vânzătorii europeni, care respectă standardele noastre ridicate în materie de produse, riscă să fie afectați de practicile neloiale și de vânzarea de bunuri contrafăcute prin intermediul piețelor online.
- Numărul mare de colete expediate și transportate are o amprentă ecologică și climatică negativă.
Citeşte integral analiza Și UE intenționează să ia măsuri ”rapide” împotriva Temu și Shein. ”Rapide” înseamnă minimum 2 ani. SUA au rezolvat-o într-o zi pe Curs de Guvernare