Oamenii de știință au descoperit o metodă inovatoare care ar ajuta pacienții cu insuficiență cardiacă: plasturi realizați din celule cardiace crescute în laborator.
Studiul realizat recent în Germania arată că această tehnologie ar putea ajuta inimile afectate și ar oferi o alternativă promițătoare la transplanturi, potrivit The Guardian.
Peste 64 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de insuficiență cardiacă, o afecțiune în care inima nu mai poate pompa suficient sânge pentru a susține organismul. Afecțiunea poate fi cauzată de atacuri de cord, hipertensiune arterială sau alte boli ale inimii. Cum transplanturile de inimă sunt rare, iar dispozitivele artificiale sunt scumpe și riscante, cercetătorii au găsit o alternativă promițătoare: plasturi realizați din celule cardiace crescute în laborator.
Testele realizate pe maimuțe au arătat rezultate promițătoare: plasturii au reușit să îngroașe peretele inimii și să îmbunătățească capacitatea acesteia de a pompa sânge.
Spre deosebire de alte metode experimentale, această tehnologie nu a provocat efecte secundare grave, cum ar fi aritmii sau formarea de tumori.
”Avem acum la dispoziție, pentru prima dată, un transplant biologic crescut în laborator, care are potențialul de a stabiliza și consolida mușchiul cardiac”, a explicat prof. Ingo Kutschka, coautor al lucrării, de la Centrul Medical Universitar Göttingen, din Germania.