Bundestagul a fost vineri scena unor schimburi de replici dure, unele chiar sub centură, între creștin-democrați și tabăra politică de stânga. Mărul discordiei a fost migrația, tema principală în campania electorală.
Schimbarea politicii în domeniul migrației, insistent promovată de liderul creștin-democrat Friedrich Merz, care luase în calcul inclusiv susținerea Alternativei pentru Germania, a eșuat răsunător, la finalul unei dezbateri istovitoare.
Merz a mers la risc şi a pierdut
În favoarea inițiativei au votat 338 de deputați, 350 s-au opus, iar cinci s-au abținut.
Prevederea principală a proiectului de lege adus în Bundestag de grupul parlamentar conservator CDU/CSU este restricționarea reîntregirii familiei pentru persoanele care au dreptul doar la protecție subsidiară. Aceasta fusese suspendată între 2016 și 2018 de marea coaliție conservator-socială.
Conservatorii mai propuseseră reintroducerea în legea privind reședința a termenului "limitare", precum și dreptul poliției federale de a solicita reținerea imigranților care își așteaptă expulzarea.
Istoria proiectului de lege
Proiectul de lege fusese introdus de conservatori în Bundestag încă din septembrie și repus pe ordinea de zi în siajul crimelor petrecute la Aschaffenburg, unde acum câteva zile un solicitant de azil afgan, care nu mai trebuia să se afle în Germania, a înjunghiat mortal un copil de doi ani și un bărbat adult.
Social-democrații, Verzii și Partidul Stângii au lansat o ploaie de acuzații la adresa creștin-democraților, pe care i-au făcut vinovați că fac "front comun cu rasiștii" (de la AfD - n.red). Merz a catalogat acuzațiile drept "infame" și a reiterat apăsat că el și partidul său nu au "absolut nicio dorință" de a colabora cu AfD, o formațiune "care caută să nimicească Uniunea Creștin-Democrată".
"Acest partid este în mare parte un partid de extremă dreaptă. Acest partid subminează fundamentele democrației", a adăugat liderul creștin-democrat, omul cu prima șansă de a ajunge cancelar după alegerile din 23 februarie.
Reacția taberei politice de stânga a venit după ce miercuri o moțiune a CDU/CSU în favoarea respingerii migranților la frontierele germane, dar care nu are efect obligatoriu, întrunise majoritate inclusiv cu voturile AfD. Social-democrații, Verzii și Partidul Stângii au respins demersul CDU.
- Șoc politic în Germania, unde cade ”cordonul sanitar” împotriva extremei drepte: Conservatorii s-au aliat cu AfD
- Alianța CDU-AfD: Un supraviețuitor de la Auschwitz returnează Germaniei Ordinul de Merit, în semn de protest
"Vă rog să reparați rușinea"
Ecologista Annalena Baerbock, actualmente ministru de Externe federal, a făcut vineri apel la CDU să "repare rușinea" de miercuri. Liderul grupului parlamentar social-democrat, Rolf Mützenich, l-a atacat dur pe Merz, spunându-i că "păcatul" pe care l-a comis "îl va urmări pentru totdeauna".
"Încă mai aveți timp să închideți poarta iadului", a declarat veteranul social-democrat în Bundestag privind spre candidatul conservator la funcția de cancelar.
Merz despre Merkel: "O parte semnificativă de vină" pentru ascensiunea AfD
Merz și-a apărat proiectul de lege, argumentând că electoratul așteaptă înainte de toate soluții în politica privind migrația. El a cerut oponenților din Parlament să își dezvăluie "adevăratele intenții în materie de migrație".
"Suntem de acord că afluxul de solicitanți de azil în Germania trebuie să fie limitat? Da sau nu? Dacă suntem de acord, atunci puteți vota în favoarea acestei legi", a spus Merz, adresându-se SPD și Verzilor.
Merz a contracarat și intervenția fostei cancelare Angela Merkel, dar fără a-i pronunța numele. Merkel, care are un conflict mai vechi cu Merz, a criticat dur obţinerea de către CDU, joi, a majorităţii parlamentare graţie ajutorului AfD.
"Să fim bine înțeleși. Uniunea Creștin-Democrată poartă o mare responsabilitate pentru faptul că, începând din 2017, Bundestagul găzduiește un grup parlamentar care poartă numele Alternativa pentru Germania", a declarat Merz, admițând că popularitatea AfD s-a dublat în ultimii trei ani de guvernare ai lui Olaf Scholz.
Analiștii explică eșecul proiectului de lege al lui Merz inclusiv din perspectiva loialității de care încă s-ar mai bucura Merkel în sânul formațiunii creștin-democrate. Aceasta în condițiile în care o serie de deputați conservatori au votat împotriva proiectului lui Merz după critica frontală lansată de Merkel împotriva "frontului comun" al CDU cu AfD.
Merz, dar și alți lideri la nivel federal și local al CDU, au argumentat că Uniunea CDU/CSU nu poate avea ca unică preocupare evitarea voturilor AfD în chestiuni esențiale pentru mersul țării.
Liberal-democrații către Verzi: "Politica voastră este imorală"
Wolfgang Kubicki, viceliderul Partidului Liberal-Democrat (FDP), i-a acuzat pe Verzi că apără o politică imorală în domeniul migrației.
"Orice om care crede că îi poate impresiona pe alții cu apeluri la morală, în timp ce el însuși nu face nimic pentru a rezolva problemele evidente din țară, ne arată că nu îi pasă de țară, ci doar de sine", a declarat Kubicki.
El a amintit ecologiștilor că este "de o viață" membru al Bundestagului și că a negociat formarea de alianțe într-o vreme în care "mulți dintre dumneavoastră nici nu erați născuți".
Wagenknecht: "SPD și Verzii se dau drept antifasciști"
Sahra Wagenknecht, liderul alianței de stânga care îi poartă numele, i-a luat în vizor atât pe social-democrații lui Scholz, cât și pe ecologiști, constatând că "sunt partide care în trei ani au stat cu mâinile în sân, timp în care cota de popularitate a AfD s-a dublat, dar care acum pozează în bravi antifasciști".
Discuția, a acuzat fosta politiciană comunistă, nu mai este despre rezolvarea problemelor din țară, ci doar despre cine cu cine votează. Ea a descris propunerea CDU/CSU de limitare a migrației ca fiind "un prim pas mititel spre limitarea imigrației ilegale".
AfD: "Ne copiați programul, dar vă e frică de zgomotul stângii"
AfD, partid considerat oficial ca fiind parțial de extremă dreapta, salutase miercuri majoritatea obținută alături de CDU, AfD și FDP.
Bernd Baumann, lider de grup AfD, l-a acuzat pe Merz că ar plagia din programul electoral al acestui partid, aflat pe locul doi în sondaje.
"Ne furați ideile, dar nu le veți pune în aplicare. Ce încredere să aibă oamenii în CDU când proiectul de lege pe care îl promovați este respins chiar de unii dintre colegii de partid ai dumneavoastră? Singurul partid care va limita în mod hotărât migrația ilegală este Alternativa pentru Germania", a declarat Baumann.
El a ironizat "situația lamentabilă" în care se află CDU după ce mai mulți conservatori, premieri de land, au anunțat că, și dacă va trece, cu voturile AfD, ei vor opri legea lui Merz în Bundesrat (camera superioară a Parlamentului). "Nu vă susţine nici propriul partid şi vă temeţi de gălăgia ce vine de la stânga", a declarat Baumann zeflemitor.
Potrivit datelor publicate de Bundestag, mai mulți lideri de partid din CDU și FDP au absentat de la votul nominal de vineri.
Un exemplu este creștin-democratul Helge Braun, fost șef de cabinet al Angelei Merkel, care îl criticase anterior pe Merz. Alți doi conservatori, Marco Wanderwitz, care este în favoarea interzicerii AfD, dar și expertul în politică externă Roderich Kiesewetter, s-au abținut de la vot, ignorând astfel apelul la unitate de partid al lui Friedrich Merz.
În mijlocul atmosferei tensionate, echipele de televiziune au surprins o carte "uitată" la vedere, pe rândul în care luaseră loc reprezentanții guvernului, biografia Angelei Merkel.
"Să fie un mesaj simbolic? Ori, poate, cineva urma să ofere citate din cartea fostului cancelar?", se întreabă jurnaliștii germani. Aceștia constată că, în pofida caracterului emoțional și chiar contondent al dezbaterii din Bundestag, aceasta nu a fost nimic altceva decât un episod de campanie electorală.