Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, afirmă că România a depăşit ţările din regiune la unele capitole, însă rămâne ţara cu cel mai mic grad de ocupare a populaţiei care poate fi considerată activă.
„România la foarte mulţi indicatori a depăşit polul acesta de ţări din Europa Centrală şi de Est. La un capitol suntem în continuare o ţară codaşă: la numărul de persoane active din total potenţial activi.
Adică dacă ne uităm la curbele din această zonă, vedem că în România sunt cei mai mulţi care sunt activi, adică ar putea să muncească, dar stau acasă.
Este un sistem, din păcate, social care a favorizat acest lucru în ultimii 10-20 de ani şi acolo va trebui să operăm schimbări pentru a capacita acele persoane, bărbaţi şi femei, care ar putea să muncească, dar nu o fac”, a declarat Tanczos Barna, vineri seară, la TVR Info.
Ministrul Finanţelor a atras atenţia asupra „problemei demografice” despre care a spus că, pe termen mediu şi lung, „o să creeze din ce în ce mai multe bătăi de cap şi Guvernului, şi administraţiei locale, şi companiilor din România.
Pentru că, dacă nu găsim soluţii pentru a creşte natalitatea şi pentru a creşte numărul celor din zona activă şi să-i aducem din zona activă latentă în zona activă reală, adică să vină să muncească, nu vom reuşi să producem suficiente bunuri, valori şi impozite şi taxe pentru a susţine această ţară”.
El a mai afirmat că recensământul care s-a finalizat în urmă cu doi ani arată „în anumite situaţii lucruri şocante”.
„Sunt judeţe care au pierdut 100.000 de oameni, practic”, a spus Tanczos.
El a precizat că localităţile depopulate au nevoie de sprijin financiar, iar în acest sens există un fond la dispoziţia coaliţiei pentru a vedea unde sunt scăderi foarte mari de venituri şi pentru a acorda sprijin acelor comune care au pierdut foarte mult din cauza problemei demografice.
Tanczos Barna a mai spus că „primăriile mici, atâta timp când ele există, trebuie finanţate”, dar trebuie să îşi reducă personalul în funcţie de numărul de locuitori.