Piesele din tezaurul dacic rămase după jaful care a avut loc la Muzeul Drents, din Olanda, au fost aduse, vineri seară, înapoi în România, a anunțat Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR). Expoziţia, deschisă în luna iulie a anului trecut, a înregistrat peste 84.000 de vizitatori.
„Bunurile culturale din metale preţioase aflate în colecţiile a 18 muzee din România, care au făcut parte din expoziţia «Dacia! Regatul aurului şi argintului», deschisă la Muzeul Drents din Assen, Olanda, s-au întors în această seară, în ţară.
Expoziţia, deschisă în perioada perioada 7 iulie 2024 – 26 ianuarie 2025, a înregistrat un număr de 84.336 de vizitatori (conform ultimelor date furnizate de Muzeul Drents), marcând 30 de ani de la deschiderea primei expoziţii de arheologie românească găzduită de un muzeu olandez”, a transmis MNIR, vineri seară, într-un comunicat de presă.
Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol, în urma exploziei care a avut loc, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen (Ţările de Jos), unde era găzduită o expoziţie cu vechi obiecte dacice.
În urma exploziei, a fost distrus un zid al spaţiului expoziţional, fiind furate Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări din aur de la Sarmizegetusa Regia.
Poliția olandeză a arestat trei suspecți în cazul jafului tezaurului românesc de la Muzeul Drents din Assen.
Obiectele furate nu au fost recuperate până în acest moment. Poliția a publicat pozele suspecților pentru că au refuzat să spună unde sunt obiectele.