Cum a reușit Trump să bage TikTok la loc în priză: "Fie că vă place sau nu TikTok, o să facem o grămadă de bani!"

Cum a reușit Trump să bage TikTok la loc în priză: "Fie că vă place sau nu TikTok, o să facem o grămadă de bani!"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

TikTok a restabilit duminică serviciul pentru utilizatorii din Statele Unite, la doar câteva ore după ce platforma digitală chineză s-a închis, ca urmare a unei interdicții federale pe care Donald Trump a spus că o va bloca prin ordin executiv în prima sa zi de mandat. Președintele ales a reușit această manevră asigurându-i pe providerii din SUA care oferă acces la TikTok că nu vor fi sancționați pentru încălcarea legii.

Peste 170 de milioane de americani s-au trezit, sâmbătă seara, că nu mai au acces la una dintre cele mai populare aplicații de social media din lume. Însă TikTok a revenit duminică la viață în Statele Unite. Platforma a transmis într-o postare pe X că „în acord cu furnizorii noștri de servicii, TikTok este în proces de restabilire a serviciului”.

S-a ajuns aici după ce Donald Trump a scris într-o postare de duminică dimineață pe platforma sa de socializare Truth Social că va emite luni, imediat după învestirea sa în funcția de președinte al Statelor Unite, un ordin executiv pentru a prelungi perioada de timp înainte ca interdicțiile legii să intre în vigoare.

Deși magazinele de aplicații și furnizorii de servicii online care nu respectă legea se confruntă cu sancțiuni financiare potențial semnificative, Trump a spus că ordinul său va confirma că nu va exista nicio răspundere pentru nicio companie care a ajutat TikTok să evite închiderea înaintea emiterii ordinului său, relatează AP.

ADVERTISING

"Luni voi emite un ordin executiv pentru a prelungi perioada înainte ca interdicțiile prevăzute de lege să intre în vigoare, astfel încât să putem ajunge la un acord pentru a proteja securitatea națională. Ordinul va confirma, de asemenea, că nu va exista nicio răspundere pentru companiile care au contribuit la menținerea TikTok în funcțiune înainte de emiterea ordinului meu,” a scris Trump, în postare.

Altfel spus, dintr-un interes comercial, dar foarte probabil și dintr-unul politic, companiile au preferat să nu-l înfrunte pe Trump, ci să meargă pe mâna lui, astfel că au repus în funcțiune TikTok.

Duminică după-amiază, utilizatorii care reintrau pe TikTok erau întâmpinați de un mesaj prin care compania le mulțumea lor și președintelui ales pentru sprijinul oferit: "Ca rezultat al eforturilor președintelui Trump, TikTok s-a întors în SUA!".

"Îi mulțumim președintelui Trump pentru că le-a oferit claritatea şi siguranța necesare furnizorilor de servicii că nu vor fi penalizaţi pentru furnizarea TikTok către peste 170 de milioane de americani şi pentru că a permis ca peste 7 milioane de întreprinderi mici să prospere", a transmis TikTok, într-o declarație care anunță că aplicația este din nou funcțională în SUA.

ADVERTISING

Trump și-a prezentat reușita pe scena ultimului miting MAGA de dinaintea învestirii sale în funcție, iar vestea revenirii TikTok a fost primită cu urale.

"Sincer, nu avem de ales, trebuie să salvăm multe locuri de muncă, nu vrem să-i dăm afacerile noastre Chinei, nu vrem să le dăm afacerile noastre altora, și am spus așa: TikTok, fără aprobarea mea, ca președinte, pentru că legea îi dă președintelui dreptul de a face un acord, de a face orice vrea (…), am spus foarte simplu: un joint-venture. Deci, dacă TikTok nu valorează nimic, zero, fără aprobare, dacă nu aprobi nu există nicio afacere, nu valorează nimic.

Dacă aprobi, valorează cam un trilion de dolari (1.000 de miliarde de dolari - n.red.), o cifră nebunească, așa că am spus: Voi aproba, dar lăsați Statele Unite ale Americii să dețină 50% din TikTok. Și voi aproba în numele Statelor Unite", a explicat Trump.

El a mai spus că nu există "niciun risc" în această afacere cu guvernul chinez. "Așadar, nu știu cum sună asta, ce părere aveți? E bine? "Așa cred", a mai spus el.

"Așa că fie că vă place sau nu TikTok, o să facem o grămadă de bani", a conchis președintele ales.

ADVERTISING

Asta după ce în anii trecuți Trump amenința că va închide TikTok. De altfel, pe scena mitingului de ieri chiar a recunoscut: "Vă vine să credeți ce am fost în stare să fac pentru a câștiga alegerile?".

"Cascadoria genială" a lui Trump

TikTok a anunțat că a închis platforma sâmbătă seara din cauza unei legi federale care impunea companiei-mamă ByteDance să-și vândă operațiunea din SUA până duminică. Legea, care a fost adoptată cu sprijin bipartizan larg în aprilie, prevede aplicarea unor amenzi mari, însă nu a fost aplicată.

Compania care operează TikTok în SUA a declarat pe X că pașii pe care Trump i-a anunțat duminică au oferit "clarificarea și asigurarea necesară furnizorilor noștri de servicii că nu se vor confrunta cu sancțiuni".

"A fost o cascadorie genială de marketing atât pentru TikTok, cât și pentru viitorul președinte Donald Trump. Prin oprirea bruscă a serviciului, TikTok a dovedit cât de nepopulară era interdicția în rândul utilizatorilor săi", a spus Jasmine Enberg, analist la firma de cercetare de piață Emarketer.

Totuși, pe lângă puternica lovitură de imagine pe care Trump a reușit-o, dovadă uralele cu care a fost primit anunțul său pe scena ultimului miting MAGA de dinaintea învestirii, prin emiterea unui ordin care să suspende legea federală, el ar pune sub semnul întrebării funcționarea statului de drept în America. Acțiunea sa ar constitui o încercare de a neutraliza temporar o lege care a fost adoptată cu un larg sprijin bipartizan în Congres și pe care Curtea Supremă a susținut-o în unanimitate săptămâna trecută, notează New York Times.

Ce va face Trump mai departe

Legea care a intrat în vigoare duminică cere companiei chineze ByteDance care deține TikTok să întrerupă legăturile cu operațiunile platformei din SUA din cauza preocupărilor de securitate națională. Cu toate acestea, președintele este autorizat să acorde o prelungire de 90 de zile, în cazul în care o vânzare viabilă era în curs.

Nu este clar cum vor fi posibile din punct de vedere legal acțiunile promise de Trump, întrucât Curtea Supremă a SUA a susținut, vineri, în unanimitate, interdicția, iar aceasta a intrat în vigoare cu o zi înainte de întoarcerea lui Trump la Casa Albă.

Mike Gallagher, un republican din Camera Reprezentanților și autorul proiectului de lege, a declarat duminică la Fox News că nu va exista "nicio prelungire" pentru TikTok.

"Dați-mi să vă spun, în calitate de persoană care a scris proiectul de lege, că prelungirea a fost în intervalul de 270 de zile, care s-a închis la ora 12:01 în această dimineață", a spus el.

Gallagher a adăugat că ar putea exista o prelungire doar dacă președintele certifică faptul că există "documente privind obligații juridice" care atestă că este pe cale să aibă loc o cesionare a operațiunilor TikTok din SUA.

"Cred că Trump poate cel puțin să argumenteze că limbajul este menit să acopere orice președinte", a spus Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond.

Părerile în Congres sunt împărțite. Unii membri care au votat pentru legea vânzării sau interzicerii, inclusiv unii dintre colegii republicani ai lui Trump, rămân în favoarea acesteia.

Senatorul Tom Cotton din Arkansas a avertizat companiile, duminică, să nu ofere suport tehnic TikTok. "Orice companie care găzduiește, distribuie, prestează servicii sau facilitează în alt mod TikTok-ul controlat de comuniști s-ar putea confrunta cu o răspundere copleșitoare de sute de miliarde de dolari conform legii", a scris Cotton pe X. "Gândiți-vă la asta", a avertizat el.

Kirk McGill, avocat de drept constituțional și drept comercial, a explicat, însă, de ce TikTok este din nou disponibil în Statele Unite, deși există o lege care interzice acest lucru. În opinia sa, lui Trump îi lipsește autoritatea legală de a suspenda interdicția, dar e puțin probabil ca problema să ajungă în instanță, în perioada în care TikTok ar trebui să găsească un cumpărător.

De asemenea, este puțin probabil ca Apple sau Google să se confrunte cu consecințe legale dacă vor respecta mai departe cererile președintelui ales, având în vedere că administrația Trump ar trebui să inițieze orice urmărire penală, a spus McGill.

"În următoarea săptămână sau două, înainte ca instanțele să aibă șansa de a face ceva, aceasta va fi cu siguranță o luptă politică, nu una juridică", a menționat avocatul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇