După ce inițial s-a opus vânzării TikTok pentru a evita interzicea platformei în Statele Unite, guvernul de la Beijing pare să fi găsit, în cele din urmă, un proprietar care-i convine: Elon Musk. Și nu doar chinezii ar avea de câștigat.
Oficialii chinezi discută despre o posibilă opțiune care implică vânzarea a cel puțin o parte din versiunea americană a aplicației TikTok către X, rețeaua deținută de Elon Musk, după cum au relatat Bloomberg și Wall Street Journal.
Discuțiile ar marca o inversare radicală a poziției Chinei despre vânzarea TikTok cu doar câteva zile înaintea intrării în vigoare a legii care ar putea interzice aplicația în Statele Unite. Pentru a evita o interdicție, legea i-ar permite companiei-mamă a TikTok, ByteDance, să vândă unui proprietar american.
Există câteva motive logice pentru care Musk, ByteDance și China ar putea considera că e în interesul lor să faciliteze vânzarea activelor TikTok către proprietarul X, arată CNN.
Un câștig pentru toate părțile
ByteDance ar putea dori, pur și simplu, să câștige ceva pentru versiunea americană a TikTok înainte de a pierde accesul la valoroasa piață americană.
Pentru China, vânzarea către Musk ar însemna să plaseze TikTok în mâinile unui aliat, cineva al cărui imperiu de afaceri se bazează profund pe piața chineză și care are acces deplin la viitorul președinte Trump, într-un moment în care China va căuta orice pârghie în negocierile pentru tarifele vamale.
Iar pentru Musk achiziționarea TikTok și păstrarea accesului americanilor la aplicație în ultima secundă după ce TikTok a luptat împotriva interdicției invocând Primul Amendament s-ar potrivi perfect cu imaginea miliardarului (adesea ipocrită) despre sine ca apărător al libertății de exprimare. El ar obține astfel controlul asupra unei platforme de socializare mai mari și mai influente decât X, pe care a folosit-o deja cu succes pentru a-și stimula propriile interese, inclusiv pentru a contribui la realegerea lui Donald Trump.
"Pariul meu este că e o tentativă a lui Musk sau a chinezilor pentru a vedea reacția. Chinezii își dau probabil seama unde s-ar încadra într-o înțelegere mai mare cu Trump, dar nu-i văd s-o dea (reţeaua TikTok - n.red.) pe degeaba", a spus James Andrew Lewis, directorul programului de tehnologii strategice la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Un astfel de acord ar avea câteva obstacole în cale.
ByteDance ar avea nevoie de aprobarea guvernului chinez pentru a vinde operațiunile TikTok în SUA din cauza restricțiilor de export, care interzic vânzarea de tehnologii sensibile, cum ar fi algoritmul de recomandare al aplicației, fără licență.
Iar dacă eșuează contestația juridică pe care ByteDance a formulat-o la Curtea Supremă a Statelor Unite, Musk poate fi cel mai potrivit cumpărător american, având în vedere volumul semnificativ de afaceri pe care îl desfășoară în această țară.
China este a doua cea mai mare piață pentru automobilele Tesla: numai în al treilea trimestru al anului 2024 Tesla a câștigat 5,7 miliarde de dolari din China. Fabrica Shanghai Gigafactory se numără printre cele mai productive unități ale companiei. Și Tesla este, de asemenea, în proces de construire a unei fabrici masive de baterii în Shanghai.
Musk a avut mai multe întâlniri cu oficiali chinezi în ultimii ani, inclusiv o discuție cu premierul chinez Li Qiang la Beijing, în aprilie anul trecut, în timpul căreia oficialul a lăudat Tesla ca fiind "un model de succes" pentru colaborarea SUA-China.
China ar putea dori, de asemenea, să se folosească de Musk pentru a ajunge la Trump.
O înțelegere TikTok ar putea servi drept pârghie în negocierile cu viitoarea administrație pentru a evita tarifele masive pe care președintele ales a amenințat că le impune bunurilor importate din țara asiatică, ceea ce ar putea determina companiile importante să producă mai puține bunuri acolo.
După ce a făcut donații însemnate campaniei de realegere a lui Trump, Musk a devenit unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi și a participat la convorbirile dintre viitorul președinte american și alți lideri mondiali.
În plus, dacă Trump își dă binecuvântarea, viitorul președinte ar putea folosi acordul pentru a pretinde că și-a respectat promisiunea de a păstra TikTok-ul pentru americani.
Pentru Musk și X, achiziția TikTok ar putea fi o lovitură. Cei 170 de milioane de utilizatori americani lunari ai TikTok ar fi un impuls puternic pentru compania de social media a lui Musk, furnizând date importante pentru compania de inteligență artificială a lui Musk, xAI.
Musk ar da lovitura cu TikTok, dar de unde bani?
Marea întrebare este, desigur, dacă Elon Musk și-ar permite să cumpere TikTok. Deși Musk este printre cei mai bogați oameni din lume, o mare parte din averea sa este legată de acțiunile Tesla și ale celorlalte companii ale sale.
Și după achiziția X, fostul Twitter, cu mai mult de doi ani în urmă, lui Musk i-ar putea fi mai greu să găsească parteneri de finanțare pentru o ofertă TikTok, deși aplicația video scurtă ar fi aproape sigur o afacere mai profitabilă decât X.
Cumpărarea Twitter cu 44 de miliarde de dolari s-a făcut la suprapreț, iar deciziile ulterioare ale miliardarului după achiziție au redus și mai mult valoarea platformei.
Se pare că acest lucru a pus băncile care i-au împrumutat banii pentru a cumpăra Twitter în imposibilitatea de a-și stinge datoria fără a pierde bani, lăsându-le cu găuri mari pe bilanţuri, arată CNN.
În plus, există niște limite în ceea ce privește modul în care Musk poate folosi cele 170 de miliarde de dolari în acțiuni Tesla pe care le deține drept garanție pentru împrumuturi.
Totuși, n-ar fi chiar imposibil ca Musk "să-i înmoaie" pe bancheri ca să-i mai dea un împrumut mai mult decât generos. Băncile ar putea fi interesate să lucreze cu "cel mai bun amic" al lui Trump și e de așteptat ca și alte companii ale sale să beneficieze de pe urma relației lui cu Casa Albă. De altfel, averea netă a lui Musk a crescut vertiginos de la alegeri.
T.D.