”Toți oamenii președintelui”: Cum arată echipa economică a lui Donald Trump și riscul pentru România

”Toți oamenii președintelui”: Cum arată echipa economică a lui Donald Trump și riscul pentru România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Echipa economică a celui de-al 47-lea președinte al Americii, Donald Trump, va avea marea provocare de a ține în frâu pornirile protecționiste ale vechiului și noului președinte și de a implementa agenda sa economică într-o modalitate care nu perturbă semnificativ economia americană și pe cea globală, într-un timp în care competiția economică și strategică cu China se accentuează și necesită măsuri mai dure.

Trump are o fascinație pentru tarife vamale și un talent caracteristic pentru a extrage concesii de la partenerii lui de dialog, lucru evident din deal-urile comerciale din primul mandat și din impactul lui în schimbarea multor narațiuni, în special cea legată de competiția cu China, după cum arată Bloomberg într-un profil al magnatului american.

La fel, Trump are un al șaselea simț pentru când simte că este păcălit – de aici și dorința de a folosi amenințarea cu tarife pentru obținerea de concesii. Asta îl face mai volatil, o volatilitate care riscă să dea peste cap piețele financiare și relațiile comerciale cu aliații tradiționali.  

ADVERTISING

În plus, multe din măsurile de pe agenda economică a lui Trump ar putea avea un caracter inflaționist și ar putea acționa ca un veritabil elixir stagflaționist (inflație dublată de stagnare economică) la nivelul SUA, dacă sunt implementate în forma lor brută, așa cum spune Larry Summers, fost secretar al Trezoreriei.

În plus, pentru restul lumii, măsurile ar avea un efect negativ. Vorbim despre:

  • Tarife vamale suplimentare de 10-20% pe toți partenerii comerciali ai Americii (inclusiv UE, Canada și Mexic), plus noi tarife între 60-100% pe bunuri din China;
  • O economie turată la maxim, cu deficite bugetare mari, tăieri și implicit taxe mai mici, stimulente fiscale punctuale, plus dobânzi mai mici stabilite de banca centrală americană;
  • Reducerea imigrației și deportări care ar crește costurile cu forța de muncă din SUA;
  • Un dolar mai slab care să ajute exportatorii, dar care ar putea crește inflația internă prin scumpirea importurilor.
ADVERTISING

Toți oamenii de pe zona economică ai noului președinte sunt oameni de pe Wall Street. Asta îi face mai înclinați spre menținerea status-quo-ului și controlarea pornirilor mai volatile ale lui Trump.

Scott Bessent: ministrul care le-a făcut bani lui Soroș și lui Stanley Druckenmiller timp de decenii

Scott Bessent va fi mâna dreaptă a lui Trump, acționând ca ministru al Finanțelor (secretar al Trezoreriei americane).

Potrivit Forbes, Bessent a lucrat toată viața în finanțe și are un background macroeconomic puternic, el lansând de-a lungul anilor cele mai mari două fonduri de investiții macro din istoria SUA, despre care se spune că sunt greu de administrat profitabil, în special într-o perioadă în care băncile centrale pompează lichiditate în economii și piețe, din nimic, pentru a rezolva orice problemă economică.

Bessent a intrat în anturajul lui Trump grație susținerii financiare și tehnice pe care i-a acordat-o în campanie viitorului președinte.

ADVERTISING

Totodată, Bessent este arhicunoscut pentru faptul că a lucrat timp de decenii alături de George Soroș, inamicul conservatorilor globali și al republicanilor conspiraționiști  – inclusiv Elon Musk, care a devenit umbra lui Trump în ultimele luni, l-a atacat pe Twitter/X de Soroș și a deplâns influența mondială a miliardarului maghiar.

Bessent nu doar că a lucrat pentru Soroș și Stanley Druckenmiller la celebrul fond speculativ Quantum Fund, înființat de Soroș, fond despre care se spune că „a spart Banca Angliei” în 1992, dar el a fost cel care a livrat pontul decisiv în afacerea respectivă, pe când lucra la Londra și observase că economia britanică (piața imobiliară în special) nu mai putea să susțină cursul valutar fix al lirei sterline, stabilit în raport cu puternica marcă germană.

Dezvăluirea a fost făcută chiar de Druckenmiller, în cadrul unui podcast realizat de Nicolai Tengen, directorul companiei care administrează fondului suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume.

Druckenmiller este, la rândul său, un mare apropiat al lui Bessent, cu care viitorul ministrul de Finanțe al SUA spunea recent (în octombrie 2024, în cadrul podcastului capital Allocators) că „vorbește regulat”. Druckenmiller este o legendă în lumea investițiilor pentru randamentele generate de-a lungul anilor (inclusiv pentru Soroș) și unul din cei mai vocali critici ai desfrâului bugetar din ultimii ani din Statele Unite, care rulează cu cele mai mari deficite bugetare din istorie înafara unui război sau a unei recesiuni.

Miza pentru România

Riscul pentru România: Ministrul Finanțelor din SUA este liantul administrației americane cu piețele de capital și de finanțare și cu mediul privat de afaceri – toate componentele acestea trebuie să accepte planurile lui Trump – altfel, în piețe apare volatilitatea, asociată cu scăderi ale burselor, creșteri ale costurilor de finanțare, a dolarului și așa mai departe.

Pentru România este relevant dacă avem sau nu volatilitate în piețele internaționale în acest an, deoarece avem un necesar ridicat de finanțare în 2025 și o datorie publică în creștere rapidă.

Dacă apare volatilitatea și o creștere a dobânzilor suverane în SUA, dobânzile suverane ale României ar putea să crească și mai mult, de la 7-8% în prezent la 9-10% – mai ales dacă băncile centrale trebuie să majoreze iar dobânzile în răspuns la vreun puseu de inflație, după ce abia le-au scăzut.

România este acum într-o perioadă de risc similară cu cea din perioada 1977-1982: cu un deficit foarte mare și o datorie în creștere rapidă, riscul major este creșterea dobânzilor la datoria publică.

Citeşte integral analiza ”Toți oamenii președintelui”: Cum arată echipa economică a lui Donald Trump, al 47-lea președinte al Americii pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇