Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, despre cum se vor face reduceri de cheltuieli la stat.
Şeful Executivului a avut de dimineaţă o întâlnire de lucru cu ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, iar apoi au ieşit la declaraţii.
Ciolacu a anunţat că va face primele restructurări, cu care o să vină în cursul acestei luni şi va începe cu o reorganizare şi cu o comasare a agenţilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului şi al aparatului propriu de funcţionare al Guvernului.
Premierul a mai anunţat că în coaliţie se va face o analiză privind situaţia din consiliile de administraţie, el menţionând că sunt anumite propuneri de comasări ale acestor autorităţi de reglementare, pe o practică europeană.
În plus, şefa ANAF va face o analiză detaliată privind companiile de stat: dacă sunt pierderi în ultimii 5 ani şi nu se vede nicio restructurare şi niciun plan de redresare, se poate intra în zona de insolvenţă.
Iată principalele sale declaraţii transmise de News.ro:
- Analiza este la toate companiile. Sunt anumite propuneri de comasări ale acestor autorităţi de reglementare, pe o practică europeană.
- Eu am luat foarte multe comparaţii le-am făcut cu Germania şi să vedem cum funcţionează acolo şi vom veni cu legi care vor modifica aceste lucruri.
- România are nevoie de o reformă structural.
- Ne-am asumat acest lucru toţi trei copreşedinţi, împreună cu cei trei vicepremieri, şi veţi vedea că o să ducem până la capăt.
- Vom începe cu o reorganizare şi cu o comasare a agenţilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului şi al aparatului propriu de funcţionare al Guvernului.
- Eu voi face primele restructurări, cu care o să vin în cursul acestei luni. Normal, aştept ca şi partenerii să facă o propunere de secretar general al Guvernului.
- Am avut o analiză pe companiile de stat şi componenta de arierate, urmează ca doamna preşedinte a ANAF-ului să ne dea o situaţie detaliată şi nu vă ascund că, după o analiză, pe urmă, în funcţie de unde funcţionează fiecare companie, la ce minister, împreună cu ministrul Finanţelor, nu vom avea şi o abordare dacă sunt pierderi în ultimii cinci ani şi nu se vede nicio restructurare şi niciun plan de redresare a celor companii, de ce nu, părerea mea, că se poate intra în zona de insolvenţă şi să închidem aceste capitole, dacă de atâţia ani nu se poate.