Ministrul Finanțelor spune ce taxe și impozite nu vor crește și cere populației să cumpere titluri de stat. Cum se vor reduce cheltuielile

Ministrul Finanțelor spune ce taxe și impozite nu vor crește și cere populației să cumpere titluri de stat. Cum se vor reduce cheltuielile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România are nevoie de finanțare de circa 231 de miliarde de lei în 2025, pentru a rămâne funcţională, iar ministrul de Finanţe face apel la populaţie să ajute statul prin cumpărarea de titluri Fidelis şi Tezaur. Pe de altă parte, el promite că nu va creşte TVA, că nu va introduce impozitul progresiv şi că va scădea cheltuielile cu salariile prin… plecări naturale și neangajări de personal.

„Necesarul de finanțare pentru a asigura un deficit de 7%, în condițiile în care veniturile cresc odată cu creșterea economică și cu o încasare mai bună, o colectare mai bună, este undeva la 230-231 miliarde lei, sumă care va fi asigurată atât de pe piețele externe, cât și de pe piețele interne”, a spus ministrul de Finanţe, Tanczos Barna, luni seara, la Digi24.

ADVERTISING

Ministrul a făcut apel la populaţie să cumpere titluri de stat Tezaur și Fidelis, subliniind că sunt o soluție bună de economisire pentru toți cetățenii.

„Le recomand tuturor românilor să se intereseze, pentru că reprezintă o investiție sigură, cu o dobândă mai mare decât dobânzile obișnuite, o dobândă neimpozitată.

Și statul român este interesat ca aceste dobânzi să nu plece la alte companii, să nu plece în afara țării, ci să ajungă în buzunarele românilor", a precizat ministrul Finanțelor.

Statul a împrumutat direct de la populație, prin titluri de stat, suma de 31,5 miliarde de lei în anul 2024, a Tanczos Barna. Suma, în creștere cu 46% față de 2023, este una record și reprezintă 12,5% din suma totală împrumutată de către Guvern în 2024, de 250 miliarde de lei, scrie Profit.ro.

ADVERTISING

Iar anul 2025 a început cu o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur, cu dobânzi de până la 7,8%.

Cum se fac reducerile de cheltuieli la buget

Dar cum va face şi statul să reducă din cheltuieli? Ministrul se așteaptă anul acesta la o reducere de cel puțin 5% a cheltuielilor la nivelul ordonatorilor principali de credite.

„Sunt convins că fiecare manager, fiecare ordonator principal de credite și fiecare ministru are suficiente pârghii ca să reducă cu cel puțin 5% costurile de personal în anul 2025, per ansamblu.

ADVERTISING

Cu siguranță, vor fi situații în care într-o instituție se fac reduceri cu 20%, în alte instituții cu 3-4%, dar pe ansamblu sunt convins că toate ministerele pot reduce cheltuielile de personal cu cel puțin 5%, dacă nu din altceva, din plecările naturale și neangajări de personal, în felul acesta degrevând bugetul de personal.(…) Așteptarea mea e ca un procent de cel puțin 5% să însemne reducerile de cheltuieli la nivelul ordonatorilor principali de credite", a punctat Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Nu creşte TVA, nu apare impozitul progresiv

Zilele trecute ministrul Finanţelor admitea că se iau în calcul mai multe variante de creșteri de taxe, deși până acum, guvernanții au spus că în 2025 nu vom avea alte majorări.

Duminică după amiază, ministrul Finanțelor a venit cu o scurtă precizare, într-o postare pe Facebook, în care spune că se lucrează la bugetul pe 2025, dar dă asigurări că TVA nu va crește.

Iar în emisiunea de luni de la Digi24 a subliniat că nu are de gând să introducă nici impozitul progresiv.

„Nu se ia în calcul nicio modificare a impozitării muncii. (...) În construcția bugetului pe 2025 nu se ia în calcul o asemenea variantă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇