În ziua 1048 de război, președintele Volodimir Zelenski a propus ca Ucraina să achiziționeze arme americane în valoare de 300 de miliarde de dolari, folosind activele rusești înghețate.
Liderul de la Kiev a descris această inițiativă ca pe o garanție de securitate, subliniind că țara sa nu dorește „cadouri” din partea Statelor Unite.
Ucraina a lansat o ofensivă majoră în regiunea Kursk din Rusia, cu scopul de a prelua inițiativa pe front. Coloane blindate ucrainene au fost văzute avansând către satul Bolshoe Soldatskoe, iar Statul Major General al Ucrainei a raportat 42 de confruntări armate, dintre care 12 continuau.
Trupele ucrainene au îndepărtat mine, au utilizat contramăsuri electronice și ar fi pătruns în două sate rusești, conform unor rapoarte neconfirmate.
- Ziua 1047 Ucraina a pierdut un teritoriu cât Mallorca. Nouă ofensivă în Kursk. 50.000 de componente străine în bombele Rusiei
- Mulți ucraineni strămutați se întorc în teritoriile ocupate de ruși. De ce aleg viața în frig, printre șobolani. Și unde greșește guvernul de la Kiev
De cealaltă parte, rușii se laudă cu o victorie în orașul Kurahove din regiunea estică Doneţk, iar explozii puternice au fost auzite în apropierea centralei nucleare Zaporojie.
Situația pe frontul din Ucraina
- Explozii puternice în apropierea centralei nucleare Zaporojie: Echipa de observatori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) din Zaporojie a informat că a auzit două explozii puternice provenite din afara perimetrului uzinei, duminică după-amiază, dar şi foc de mitralieră provenit din interiorul uzinei. Acestea coincid cu informări privind un atac cu drone asupra centrului de formare de la centrală. Este "o nouă ameninţare la adresa siguranţei nucleare a celei mai mari centrale nucleare din Europa", a avertizat directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Intensitatea activităţilor militare în vecinătatea celei mai mari centrale nucleare din Europa, ocupată de Rusia din martie 2022, a crescut în weekend.
- Rusia anunţă capturarea oraşului Kurahove: După câteva luni de lupte intense, armata rusă a preluat controlul asupra bastionului ucrainean Kurahove, în regiunea estică Doneţk, a transmis Ministerul Apărării rus. "Datorită acţiunilor profesioniste ale forţelor ruse, în timpul eliberării Kurahove, inamicul a pierdut 80% din forţe (peste 12.000 de oameni), aproximativ 3.000 de maşini de luptă, inclusiv 40 de tancuri şi alte vehicule blindate. În timpul celor două luni de lupte din Kurahove, media zilnică a victimelor armatei ucrainene a variat între 150 şi 180 de soldaţi între morţi şi răniţi'', după cum susţine partea rusă.
- Arme cumpărate cu active rusești înghețate? Liderul ucrainean Volodimir Zelenski i-a propus preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, ca Ucraina să cumpere arme americane în schimbul a 300 de miliarde de dolari constând în active ruseşti îngheţate, a dezvăluit Zelenski într-un interviu acordat podcasterului american Lex Fridman. „Aceasta este una dintre garanţiile de securitate. Luaţi banii, ceea ce avem nevoie pentru producţia noastră internă, şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite. Nu avem nevoie de cadouri din partea Statelor Unite", a declarat Zelenski într-un amplu interviu acordat lui Fridman. Zelenski nu a precizat care a fost reacţia lui Trump la această sugestie.
Ce se întâmplă în Rusia
- General rus, trimis în Kursk: Publicația britanică The Telegraph scrie că, indiferent cât ar susține propaganda rusă că forțele sale “înfrâng” contraofensiva Ucrainei în regiunea Kursk, Vladimir Putin este în mod clar îngrijorat de aceasta, pentru că l-a trimis pe unul dintre cei mai duri generali ai săi să organizeze apărarea împotriva contraofensivei surpriză. Este vorba de generalul Iunus-Bek Evkurov, promovat în decembrie 2024 chiar de Putin la comanda forțelor de apărare a graniței Rusiei, dar și în coordonarea proiectelor din Africa, ce implică mai ales mercenari ruși.
- Operațiunea surpriză în Kursk continuă: Forțele armate ucrainene au început duminică o ofensivă surpriză în regiunea Kursk din Rusia, aparent cu scopul de a recâștiga inițiativa pe câmpul de luptă înaintea posibilului reveniri la Casa Albă a fostului președinte american Donald Trump. Imagini video arată coloane blindate ucrainene avansând pe câmpuri acoperite de zăpadă în direcția satului Bolshoe Soldatskoe, situat la nord-est de orașul rusesc Sudzha, aflat sub control ucrainean. Vehiculele au fost observate traversând așezări rurale pustii.
- Ucraina confirmă: Oficialii ucraineni au confirmat că este în desfășurare o operațiune de amploare, iar bloggerii militari ruși au relatat despre lupte intense. Statul Major General al Ucrainei a anunțat că duminică au avut loc 42 de confruntări armate în zona Kursk, dintre care 12 erau în desfășurare. Au apărut rapoarte neconfirmate conform cărora trupele ucrainene ar fi intrat în două sate rusești. În timpul nopții, geniștii ucraineni au îndepărtat mine, iar măsuri extinse de contramăsuri electronice au fost utilizate pentru a neutraliza unele drone rusești.
Alte informații relevante
- Moldova acuză Rusia - Republica Moldova acuză Rusia că a provocat criza energetică din Transnistria prin tăierea livrărilor de gaz pentru a răspândi propagandă și a destabiliza regiunea, scrie The Kyiv Independent. Purtătorul de cuvânt al guvernului moldovean, Daniel Vodă, a declarat luni că Rusia încearcă să creeze o imagine negativă despre Moldova, în ciuda soluțiilor propuse de Chișinău pentru evitarea crizei. Aproape 72.000 de gospodării și 1.500 de blocuri din Transnistria sunt fără căldură și apă caldă. Autoritățile locale, susținute de Rusia, au refuzat oferta Moldovei de a cumpăra gaz prin platforme europene, acuzând prețurile instabile și mai mari ale energiei din Vest. Vodă a spus că refuzul cooperării pentru bunăstarea cetățenilor transnistreni arată dorința de a menține instabilitatea în regiune. Propaganda rusească a încercat să transfere vina crizei către Chișinău, sugerând că autoritățile din Republica Moldova ar fi provocat intenționat întreruperile de energie în Transnistria.