Republica Moldova luptă să își asigure necesarul de energie, după ce Rusia a sistat livrarea de gaze prin Ucraina. Motivul: cu gazele rusești alimentau moldovenii centrala termoelectrică la Cuciurgan, principala producătoare de curent din țara vecină.
Liderul regiunii separatiste Transnistria (pe teritoriul căreia se află centrala de la Cuciurgan) a transmis că populația pe care o reprezintă a rămas fără căldură și apă caldă. Acum, atât Tiraspolul, cât și Chișinăul trebuie să găsească modalități de a-și asigura necesarul de energie obținută până acum din gazele rusești. Chiar dacă vor găsi o cale de colaborare, ușor nu le va fi.
Deja parte dintre furnizării moldoveni de energie vor să majoreze consistent prețurile pentru populație.
În context, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, susține că țara noastră își va ajuta cum poate „frații de peste Prut”. Dar că există limite.
Ucraina a anunțat încă de acum un an că - de la începutul lui 2025 - nu va mai permite tranzitul de gaze rusești pe teritoriul său.
Scopul măsurii: să dea o nouă lovitură regimului de la Kremlin.
Schimbarea este, însă, una majoră. Infrastructura prin care circulă gazele rusești prin Ucraina e în funcțiune de zeci de ani.
Și România își aducea, prin unele conducte, gaze rusești până la punctele de interconectare, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
După invazie, Rusia a continuat să livreze gaze prin Ucraina, către centrul Europei (Slovacia, Cehia, Austria etc), prin conducta Frăția. Per total, oficial, cantitățile de gaze cumpărate de țări UE de la Gazprom au scăzut de la 40% din consum la 10%. Dar robinetul nu s-a închis niciodată.
Parte dintre țările care primeau gaze pe această rută se vor descurca foarte bine și fără ele. Spre exemplu, Ungaria – care nu are zăcăminte proprii de gaze – se va alimenta din sud, prin conductele care aduc gaze dinspre Turcia. Și va continua să importe gaze rusești. Și chiar țiței rusesc pe care-l rafinează.
Slovacia se va alimenta cu gaze pe aceeași rută.
Republica Moldova s-a pregătit din timp pentru sistarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina. Dar nu înseamnă că e ferită de probleme.
Curent din Transnistria, unde se anunță criză umanitară
Principala centrală termoelectrică din Republica Moldova se află la Cuciurgan, în regiunea separatistă Transnistria. Și era alimentată cu gaze rusești, aduse prin Ucraina.
Transnistria se consideră independentă și este condusă de lideri proruși.
Miercuri dimineață – odată cu sistarea fluxului de gaze prin Ucraina – surse de la Tiraspol (capitala regiunii separatiste Transnistria) anunțau că s-a oprit încălzirea centralizată și că nu se mai furnizează apă caldă pentru populația din regiune.
Deja în Transnistria - regiune în care locuiesc circa 450.000 de oameni - se profilează o criză umanitară, susține liderul Vadim Krasnoselsk.
Acesta a mai spus că, fără gaze, în curând va exploda și șomajul. Mai sunt, în prezent, doar 13 milioane de metri cubi de gaze disponibili. Cantitatea ar ajunge până pe 20 ianuarie, potrivit estimărilor avansate de Krasnoselsk.
Speranța Tiraspolului ar putea veni chiar de la Chișinău.
Compania moldovenească Moldovagaz a anunţat, pe 2 ianuarie, că - împreună cu Energocom (furnizoare de curent electric din Republica Moldova -n.red.) - „este dispusă să ofere asistenţă, inclusiv suport tehnic şi comercial Tiraspoltransgaz în organizarea achiziţiei de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze”, la preţuri de piaţă.
Un prim test în acest sens a fost deja realizat cu succes în ultima zi a anului, a transmis News.ro.
Rămâne de văzut dacă Tiraspolul va accepta sau nu sprijinul Republicii Moldova, de care se consideră independent.
Până acum nu a răspuns. Iar anterior a refuzat ajutorul de la Chișinău.
Gazele curg acum doar prin România
Indiferent dacă Tiraspolul îi va accepta sau nu ajutorului, cu siguranță că nici Chișinăului nu-i va fi ușor.
Gazul rusesc care tranzita teritoriul statului ucrainean era livrat inclusiv către Moldovagaz, iar toate cantităţile erau direcţionate spre regiunea transnistreană pentru producția de curent electric.
Deşi autorităţile de la Chişinău au purtat discuţii cu conducerea concernului rusesc Gazprom pentru a continua furnizarea de gaze naturale prin gazoductul transbalcanic, compania nu a dat curs solicitării, invocând neachitarea unei pretinse datorii. Respectiva datorie nu a fost, însă, confirmată de un audit internaţional.
În aceste condiții, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a întrerupt livrările către malul stâng al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025, relatează News.ro.
La acest moment, toate gazele cu care Republica Moldova se alimentează curg prin România.
Potrivit surselor consultate de e-nergia.ro astăzi, din țara noastră pleacă spre Republica Moldova cea mai mare cantitate de gaze din istorie.
Asta și pentru că – mai scriu jurnaliștii publicației specializate în domeniul energiei – parte dintre cantități au fost, se pare, cumpărate din timp de moldoveni și stocate în România. Iar acum sunt duse în țară, pentru a evita izbucnirea unei crize energetice. Puteți citi întreaga analiză a jurnaliștilor de la e-nergia aici.
Oricum se vor așeza lucrurile, situația e tensionată peste Prut. Iar moldovenii nu știu la ce să se aștepte.
Spre exemplu, site-ul de știri NewMaker.md a publicat aici mai multe documente din care reiese că doi furnizori de curent din Republica Moldova – adică Î.C.S. Premier Energy SRL și Furnizarea Energiei Electrice (FEE) Nord au cerut Agenției Naționale de Reglementare a Energiei Electrice de la Chișinău să le permită să crească prețurile la care vând către populație.
Mai exact:
- Premier Energy cere o majorare prețului perceput per kWh de la 2,34 lei moldovenești la 5,13 lei moldovenești
- Furnizarea Energiei Electrice (FEE) Nord SA cere o majorare de la 2,84 lei moldovenești la 4,53 lei moldovenești per kWh.
Ar fi o povară mare pentru consumatori.
Cum ajută România
Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, susține că, la acest moment, Republica Moldova mizează pe o producție locală de doar 300 MW și are un deficit de 6.000 MW. Și are nevoie de această cantitate de energie pentru a-și acoperi consumul.
Dar - susține Burduja - ceea ce a făcut Ucraina e corect. Și situația trebuie rezolvată în consecință.
„Rusia a folosit energia ca armă de şantaj timp de decenii, ameninţând mereu cu «închiderea robinetului». Şi continuă să facă asta. Cei care visează la «gazul ieftin» rusesc să ţină cont că libertatea nu are preţ.
Iar fără independenţă energetică nu poate exista nici libertatea, nici securitatea unei ţări.
Am vorbit în toată această perioadă, zilnic, cu toţi cei implicaţi: prim-ministrul Dorin Recean, care este şi ministru interimar al energiei la Chişinău; comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen; toţi cei implicaţi în sectorul energetic românesc.
Cum ajută România? Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100MW în bandă peste Prut. Sunt discuţii şi cu OMV Petrom pentru 100MW de la centrala pe gaz de la Brazi, şi cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200MW. Există şi cantităţi cumpărate de pe piaţa OPCOM de fraţii noştri de peste Prut. În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România către Republica Moldova este de 315 MW prin linia Vulcăneşti-Isaccea (400 kV) şi de 115 MW prin cele 4 linii de 110 kV care trec Prutul”, explică ministrul Energiei.
Burduja precizează că Republica Moldova a obţinut creşterea capacităţii transfrontaliere la 600 MW printr-un mecanism de alocare zilnică a capacităţilor neutilizate la alte frontiere, măsură care, confirmată de ENTSO-E, reprezintă un pas important pentru acoperirea cererii.
„În sectorul gazelor naturale, fraţii noştri şi-au asigurat cantităţile necesare consumului. Există şi stocuri comerciale şi de urgenţă de peste 70 de milioane Nm³ în depozitele din România. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale prin interconectorul Iaşi-Ungheni este de 6,1 milioane m³/zi, ceea ce poate acoperi întreg consumul dintre Prut şi Nistru, inclusiv în zilele friguroase de iarnă”, declară ministrul, citat de News.ro.
Burduja mai precizează că exporturile de energie electrică şi gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condiţiile legii. Și că se exportă doar ceea ce nu ne este necesar pentru a ne acoperi propriile nevoi.
„Da, consider ca avem o datorie morală sa fim alături de fraţii noştri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil. Mesajul României este clar: fraţii în veci vor fi fraţi. Menirea noastră este de a fi împreună şi împreună cu Europa. Şi aşa va fi. Înainte, împreună!”, a mai transmis ministrul Energiei.