Deputatul PSD Ciprian-Constantin Şerban a fost ales, luni, șeful Camerei Deputaților, cu 195 de voturi ”pentru” şi 86 de voturi ”împotrivă”.
Votul pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost secret, cu buletine de vot.
Formaţiunea S.O.S România l-a propus pentru această funcţie pe deputatul Dumitru Coarnă, care a fost votat cu 86 de voturi ”pentru” şi 195 de voturi ”contra”.
Deputatul Ciprian-Constantin Şerban a fost susţinut de grupurile parlamentare ale PNL, UDMR şi de minorităţi, care formează noua coaliţie de guvernare, în timp ce Dumitru Coarnă, de la S.O.S România, a fost susţinut şi de grupurile AUR şi POT.
USR nu a făcut nicio propunere pentru şefia Camerei Deputaţilor.
Ciprian Şerban a transmis că va fi un partener al tuturor parlamentarilor, indiferent de partidul din care fac parte.
"Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi vreau să vă asigur că veţi găsi un partener în mine, indiferent de partidul din care faceţi parte", a declarat Şerban, după ce a fost ales în funcţia de preşedinte al forului legislativ.
Cazul Şoşoacă
Şerban a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce nu s-a intervenit atunci când Diana Şoşoacă a agresat jurnalişti.
"Am preferat în primă instanţă să facem apel la conştiinţa lor. Se pare că aceasta nu există şi atunci vom aplica Regulamentul aşa cum se cuvine. (…) Atunci nu am ştiut că aşa va reacţiona doamna Şoşoacă, nu este vina mea că nu au intervenit anumite persoane aici, vom avea grijă să nu se mai întâmple", a afirmat acesta, citat de Agerpres.
Ciprian Şerban a fost întrebat, de asemenea, cum s-a ajuns la soluţia politică ca el să ocupe funcţia de şef al Camerei Deputaţilor, deşi iniţial s-a vehiculat numele lui Daniel Suciu.
"Aceste propuneri vin în urma unor negocieri politice. Teoretic, fiecare organizaţie ar trebui să primească ceva după alegerile prin care am trecut. Am fost eu propunerea. (…) Bineînţeles că pentru fiecare propunere se ţine cont de anumite aspecte. Astăzi sunt eu propunere pentru Camera Deputaţilor".
Cine este Ciprian Şerban
Ciprian-Constantin Şerban s-a născut la 22 decembrie 1985.
A urmat studii la Universitatea "Petre Andrei", Facultatea de Ştiinţe Politice Iaşi (2008-2009) şi la ASE Bucureşti (2012-2015), un Program Postuniversitar de Formare şi Dezvoltare Profesională în Management şi Leadership (2015-2016), masterat la ASE (2016-2018) şi studii la Universitatea Naţională de Apărare Carol I - Colegiul Naţional de Apărare - Departamentul pentru studii de securitate şi leadership (2018), potrivit CV-ului oficial.
A deţinut funcţiile de manager al firmei SC Serban Impex SRL (2003-2007), administrator al SC Euro Concip SRL (2007-2016), consilier în Consiliul Judeţean Neamţ (2012-2016), administrator al SC In2energy Holding SRL (2015-2016), City manager în cadrul Primăriei oraşului Roznov (septembrie - decembrie 2016).
Din 2016, a fost ales deputat pe listele PSD Neamţ. A fost vicepreşedinte al Grupul parlamentar PSD în mai multe sesiuni parlamentare ale legislaturilor 2016-2020 şi 2020-2024.
În legislatura 2020-2024, a fost preşedinte al Comisiei pentru transporturi şi infrastructură (până în februarie 2022).
La 20 decembrie 2024, a depus jurământul pentru noul mandat de deputat.
Tot luni, Ilie Bolojan (PNL) a fost ales președintele Senatului.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că după alegerea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului va face o nominalizare de premier, ulterior urmând a fi votat Guvernul.
Iohannis a organizat, duminică după-amiază, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui premier.
Ulterior, PSD, PNL, UDMR şi minorităţile au convenit asupra listei cu propunerile de miniştri.