Ziua 1022 Ucraina, aproape de o pierdere importantă. Moscova acuză furt. Cine plătește impozit militar

<span style="color:#990000;">Ziua 1022</span> Ucraina, aproape de o pierdere importantă. Moscova acuză furt. Cine plătește impozit militar
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1022 de război o rachetă ucraineană a lovit o unitate industrială din regiunea rusă Rostov, distrugând infrastructura critică din orașul Taganrog, situat pe coasta Mării Azov.

Totodată, un incendiu s-a produs în orașul Breansk în urma unui atac cu drone ucrainene. Localnicii au spus că a fost lovită o rafinărie, însă un canal de Telegram susține că a fost incendiat un punct de alimentare a gazoductului Drujba.

În schimb, trupele ruse au distrus sau capturat mai multe poziţii ucrainene în apropierea oraşului Pokrovsk. Forţele Moscovei se află acum la 3 kilometri de periferia sudică a oraşului. Căderea Pokrovskului, un important centru logistic pentru armata ucraineană în est, ar reprezenta cel mai mare eşec militar pentru Kiev din ultimele luni.

În plus, peste graniţă, armata rusă a revendicat recucerirea a două localităţi în regiunea Kursk.

Un vehicul oficial al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a fost lovit și avariat marți, pe drumul spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub controlul rușilor. Ambele părți se acuză reciproc pentru acest atac.

Relaţiile dintre Moscova și Washington sunt pe punctul de a se rupe, iar cetăţenii ruşi nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada şi unele ţări UE, deoarece riscă să fie "vânaţi" de autorităţile americane, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

În plus, ajutorul de 20 de miliarde de dolari deblocat marţi de SUA pentru Ucraina, care va fi finanţat din dobânzile activelor ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor, este un "furt", a denunţat miercuri Moscova.

Totuşi, Rusia este dispusă să participe la un alt schimb de prizonieri cu Statele Unite, după cel din august.

ADVERTISING

Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală.

Iar ministrul ucrainean de Finanțe, Serhii Marcenko, a dezvăluit cât timp ar putea rezista Kievul, dacă Statele Unite ar opri tot ajutorul pe care îl oferă. Din 2025, toate firmele din ţară vor plăti un impozit militar.

Situația pe front

  • Mașina AIEA, lovită de dronă - O dronă a lovit şi a avariat grav un vehicul oficial al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) pe drumul spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub controlul ruşilor, a anunţat directorul general al organismului ONU de supraveghere nucleară, Rafael Grossi. Incidentul a avut loc în timp ce echipele de observatori ai AIEA intrau şi ieşeau prin rotaţie din centrală. Nu au existat victime, iar echipele sunt în siguranţă, a anunțat el. Volodimir Zelenski a declarat că lovitura a fost un atac rusesc deliberat care arată că Moscova are un dispreţ total pentru dreptul şi instituţiile internaţionale. „Ruşii nu puteau să nu-şi cunoască ţinta; ei ştiau exact ce fac şi au acţionat în mod deliberat”, a scris el, pe X. Ministerul rus al Apărării a transmis un comunicat care susține că forţele Moscovei au supravegheat rotaţia personalului şi au „respectat cu stricteţe” o încetare a focului de 12 ore declarată de-a lungul traseului urmat de personalul AIEA. Specialiştii criminalişti au verificat locul pentru a găsi muniţie neexplodată care ar fi putut fi lăsată de bombardamentele ucrainene, a mai precizat instituția.
  • Mai multe victime în Zaporojie - Bilanțul atacului cu rachete rusești care a distrus marți o clinică din orașul ucrainean Zaporojie a crescut la șapte morți și 22 de răniți, au declarat miercuri guvernatorul regional și serviciile de urgență. Potrivit unor date preliminare, ”20 de clădiri locuite şi trei clădiri nelocuite au fost avariate”, a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii, Ivan Fedorov. Potrivit acestuia, peste 100 de salvatori se află la faţa locului pentru a da la o parte molozul. El a postat în mesaj o imagine în care apar excavatoare şi pompieri care lucrează în apropiere de clădiri în ruină. Ministerul ucrainean de Interne a anunţat anterior că ”până la cinci persoane ar putea fi blocate sub dărâmături”. O fată în vârstă de cinci ani se află între răniţi, potrivit ministerului.
  • Dronă vânată cu elicopterul - Forțele Aeriene ale Ucrainei au postat pe rețelele de socializare o înregistrare video care prezintă interceptarea unei drone Shahed lansată de Rusia. Operațiunea a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie, când un elicopter al armatei ucrainene a escortat ținta până când aceasta a părăsit o zonă populată, apoi a doborât-o deasupra unei păduri.
  • Ruşii se apropie de Pokrovsk - Trupele ruse au distrus sau capturat mai multe poziţii ucrainene în apropierea oraşului Pokrovsk din estul ţării, a declarat miercuri armata Kievului, în timp ce Moscova se îndreaptă spre centrul logistic strategic care găzduieşte o mină ucraineană unică pentru cocs. După luni de înaintare accelerată spre Pokrovsk, forţele Moscovei se află acum la 3 kilometri de periferia sudică a oraşului, potrivit DeepState din Ucraina, un site care cartografiază liniile de front folosind surse deschise. Căderea Pokrovskului, un important centru logistic pentru armata ucraineană în est, ar reprezenta cel mai mare eşec militar pentru Kiev din ultimele luni.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Lovitură cu rachetă la Marea Azov - O rachetă ucraineană a lovit noaptea trecută o unitate industrială din regiunea Rostov din Rusia, distrugând infrastructura critică din orașul Taganrog, au anunțat oficialii ruși locali, potrivit Kyiv Independent. Guvernatorul interimar Iurii Sliusar a susținut că un atac cu rachetă a distrus o „instalație industrială” din Taganrog, precum și 14 mașini din parcare. Svetlana Kamulova, primarul orașului situat pe coasta Mării Azov, la aproape 160 km de linia frontului, a anunțat ulterior că furnizarea de agent termic a fost întreruptă în 27 de blocuri din oraș, în urma unui atac asupra unei centrale de cazane din oraș. Înregistrări video postate pe rețelele de socializare arată o serie de explozii în Taganrog, în jurul orei 3 noaptea.
  • Atac cu drone în Breansk - O „instalație de producție” a luat foc în orașul Breansk, după ce apărarea antiaeriană rusă a doborât 14 drone deasupra regiunii, susțin autoritățile ruse. Guvernatorul Alexander Bogomaz a spus ulterior că incendiul a fost stins. Localnicii precizează că unitatea lovită este o rafinărie, însă canalul de Telegram Astra susține că punctul de alimentare a gazoductului Drujba de lângă Breansk a fost incendiat. Urmările atacului nu sunt clare, însă autoritățile au transmis că nu există victime, fără a oferi alte detalii.
  • Rușii anunță două victorii în Kursk - Armata rusă a revendicat miercuri recucerirea a două localităţi în regiunea Kursk. "Unităţile grupării Nord, în cadrul operaţiunilor ofensive, au eliberat localităţile Darino şi Pliokovo", a transmis Ministerul rus al Apărării.
  • Cetățenii ruși, sfătuiți să evite Occidentul - Moscova a anunțat miercuri că relaţiile cu Statele Unite sunt atât de conflictuale încât cetăţenii ruşi nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada şi unele ţări UE, deoarece riscă să fie "vânaţi" de autorităţile americane. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că relaţiile cu SUA sunt pe punctul de a se rupe. "În contextul confruntării tot mai mari în relaţiile ruso-americane, care sunt pe punctul de a se rupe din vina Washingtonului, călătoriile în Statele Unite ale Americii în mod privat sau din necesitate oficială sunt pline de riscuri serioase", a spus Zaharova, într-un briefing de presă. "Vă îndemnăm să continuaţi să vă abţineţi de la călătorii în Statele Unite ale Americii şi statele satelit aliate, inclusiv, în primul rând, Canada şi, cu câteva excepţii, ţările Uniunii Europene, în timpul acestor sărbători", a afirmat ea.
  • Rusia mai vrea un schimb de deținuți cu SUA - Rusia e dispusă să participe la un alt schimb de prizonieri cu Statele Unite, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, într-un interviu pentru NBC News. Acesta a adăugat că un potențial schimb ar putea marca „un pas sănătos înainte, mai ales la începutul următoarei administrații” americane. Nu a fost prezentat niciun termen pentru următorul schimb de prizonieri, Riabkov adăugând că schimburile necesită „o abordare în mai multe faze de ambele părți”. Ultimul schimb de deținuți între Moscova și Washington a avut loc în august și a fost mediat de Turcia. 26 de persoane din șapte țări - SUA, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia, Rusia și Belarus - au fost eliberate atunci. Cei eliberați în Rusia erau spioni, asasini și criminali cibernetici, printre care și criminalul rus condamnat Vadim Krasikov. SUA au primit la schimb trei deținuți, inclusiv reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, închis pentru spionaj.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Cât ar rezista Ucraina fără SUA - Ucraina are suficiente fonduri și arme pentru a rezista cel puțin până la mijlocul anului 2025, dacă sprijinul Washingtonului ar înceta, a declarat ministrul ucrainean de Finanțe, Serhii Marcenko, într-un interviu publicat de El Pais. "Cred că avem suficiente fonduri, arme, rachete și obuze de artilerie pentru a rezista cel puțin până în prima jumătate a anului 2025. Vom asigura suficiente alocări bugetare pentru achiziționarea de muniție și echipament militar necesar în 2025”, a afirmat el. Marcenko a menționat că Ucraina primește în prezent armele necesare din SUA.
  • Impozit militar - Toate firmele din Ucraina vor plăti, de la 1 ianuarie 2025, un impozit militar, a declarat directorul Centrului de afaceri româno-ucrainean din Cernăuţi, Liviu Rusu. Potrivit acestuia, atât întreprinderile, cât şi persoanele fizice autorizate au fost scutite, până acum, de plata unor contribuţii la bugetul de stat pentru susţinerea efortului de război al Ucrainei, însă nevoia de finanţare a determinat autorităţile de la Kiev să introducă un impozit militar. Practic, impozitul va fi calculat în funcţie de dimensiunea întreprinderii, stabilită în raport cu cifra de afaceri.
  • Moscova acuză furt - Ajutorul de 20 de miliarde de dolari deblocat marţi de Statele Unite pentru Ucraina, care va fi finanţat din dobânzile activelor ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor, este un "furt", a denunţat miercuri diplomaţia rusă, care a promis represalii. "Acordarea unui alt împrumut anunţat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite (...) este un furt banal", a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, criticând "elanul rusofob" al guvernului Joe Biden, cu câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului. "Niciun truc pseudo-juridic, în mare parte asezonat cu ipocrizie şi standarde duble, nu va rămâne fără răspuns", se arată în comunicat. SUA au deblocat 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, partea sa din împrumutul de 50 de miliarde promis de G7 şi care va fi rambursat prin dobânzile la activele ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor.
  • Arme nucleare tactice în Belarus - Rusia a mutat arme nucleare tactice în Belarus, în prima desfășurare a arsenalului nuclear în afara teritoriului rus după Războiul Rece. Cel puțin patru state NATO sunt acum amenințate direct. Detalii AICI.
  • Putin și Orban au vorbit despre război - Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală. Au făcut schimb de opinii cu privire la conflictul ruso-ucrainean și au discutat despre posibilitatea rezolvării acestuia pe cale diplomatică, a anunțat Kremlinul. Conversația a avut loc după ce Orban s-a întâlnit luni cu Donald Trump în Florida. Detalii AICI
  • Ucraina mai vrea Patriot - Ucraina are nevoie de încă 10-12 sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a fi protejată complet de atacurile Rusiei, a declarat Volodimir Zelenski, citat de Ukrinform. Președintele ucrainean a susținut finanțarea acestor sisteme pentru Ucraina din activele rusești înghețate. "Uneori, chiar nu înțeleg: un sistem costă 1,5 miliarde de dolari. Vă rog, luați acești bani din activele rusești. Va costa 30 de miliarde de dolari, dar ne-ar putea proteja definitiv, complet, cerul. Asta este", a spus Zelenski.
  • Prizonieri executați - Trupele ruse au executat 109 prizonieri de război ucraineni în 2024, a spus Dmîtro Lubineț, comisarul ucrainean pentru Drepturile Omului. De la începutul războiului, 177 de execuții comise de ruși au fost confirmate, a adăugat oficialul citat de Ukrainska Pravda.
  • Încă un ajutor din SUA - Departamentul american de Stat a aprobat externalizarea serviciilor de mentenanță pentru avioanele F-16 din Ucraina, într-un pachet de ajutor în valoare totală de 266,4 milioane de dolari. Serviciile includ, printre altele, lucrări de întreținere, modificări și reparații, livrarea de piese, consumabile și accesorii, actualizări de software, instruirea personalului și servicii tehnice și logistice, menționează Agenţia pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii din SUA - DSCA.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇