Recent revenit din Florida, unde s-a văzut cu Donald Trump, premierul maghiar Viktor Orban anunţă că a discutat timp de o oră cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, „pentru a promova încetarea focului şi pacea” în aceste „cele mai periculoase săptămâni ale războiului”.
Convorbirea a fost confirmată şi de un comunicat al Kremlinului, care informează că cei doi lideri au vorbit despre „promovarea în continuare a proiectelor reciproc avantajoase în sectorul energetic”.
În schimb, de la Kiev, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a reacţionat dur şi a criticat demersul premierului maghiar.
„În această dimineaţă am avut o conversaţie telefonică de o oră cu preşedintele Putin. Suntem în cele mai periculoase săptămâni ale războiului. Folosim toate mijloacele diplomatice aflate la dispoziţia noastră pentru a promova încetarea focului şi pacea”, a scris pe Facebook premierul Viktor Orban, a cărui ţară deţine până la sfârşitul anului preşedinţia Consiliului UE.
În iulie, când a preluat acest mandat, Viktor Orban a iritat Bruxelles-ul după ce a mers la Moscova, dar şi la Kiev şi Beijing într-o aşa-zisă „misiune de pace”.
Ministrul de Externe Peter Szijjarto - care luna trecută s-a întâlnit la Moscova cu omologul său Serghei Lavrov - a declarat că Ungaria îşi va continua săptămâna aceasta autoproclamata „misiune de pace” în Ucraina.
Noul dialog dintre Orban şi Putin are loc la o zi după ce premierul maghiar a zburat în Florida şi s-a întâlnit cu preşedintele ales Donald Trump, pe care îl admiră şi îl susţine şi care, pregătindu-se să-şi înceapă mandatul la 20 ianuarie, a solicitat o încetare imediată a focului şi o încheiere rapidă a războiului.
Confirmarea de la Kremlin
„La iniţiativa părţii ungare, Vladimir Putin a avut o conversaţie telefonică cu premierul ungar Viktor Orban”, anunţă şi un comunicat al Kremlinului.
„Au fost discutate o serie de aspecte de actualitate ale cooperării comerciale şi economice bilaterale, care, în general, se dezvoltă progresiv. A fost acordată atenţie, în special, promovării în continuare a proiectelor reciproc avantajoase în sectorul energetic”, declară Kremlinul, dezvăluind apoi că a avut loc şi „un schimb aprofundat de opinii cu privire la chestiunile ucrainene”.
Ungaria a continuat să importe masiv gaz şi petrol din Rusia, după agresiunea rusă din Ucraina, iar Viktor Orban este unul dintre puţinii lideri europeni care a menţinut relaţii calde cu Vladimir Putin. Rusia construieşte, de asemenea, noi reactoare la centrala nucleară de la Paks.
Potrivit Moscovei, Viktor Orban şi-a exprimat interesul pentru promovarea unei căutări comune a modalităţilor de soluţionare politică şi diplomatică a crizei ucrainene, „inclusiv luând în considerare contactele sale cu o serie de lideri occidentali”.
Vladimir Putin aruncă însă vina pe Kiev, acuzând „regimul” că nu vrea să discute despre soluţionarea paşnică a conflictului. „Vladimir Putin şi-a prezentat evaluarea fundamentală în ceea ce priveşte evoluţia actuală a situaţiei din jurul Ucrainei şi a direcţiei distructive urmate de regimul de la Kiev, care continuă să excludă posibilitatea unei soluţionări paşnice a conflictului”, precizează comunicatul.
Reacţia lui Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat apelul telefonic al premierului ungar către preşedintele rus, relatează Ukrainskaia Pravda.
„Sperăm cu toţii că Viktor Orban măcar nu-l va suna pe Assad la Moscova pentru a asculta prelegerile sale de o oră”, a scris Volodimir Zelenski, pe reţelele sociale.
„Este absolut clar că obţinerea unei păci reale şi a unei securităţi garantate necesită determinarea Americii, unitatea Europei şi angajamentul tuturor partenerilor de a susţine obiectivele şi principiile Cartei ONU”, adaugă liderul ucrainean.
„Nu ar trebui să ne jucăm propria imagine în detrimentul unităţii - ar trebui să ne pese de succesul nostru comun. Unitatea în Europa este cea care a condus întotdeauna la succes”, afirmă Zelenski, sugerând că Viktor Orban face mai degrabă o operaţiune de PR în interes propriu.
„Discuţiile despre războiul împotriva Ucrainei purtat de Rusia nu pot avea loc fără Ucraina”, punctează Volodimir Zelenski.