Reacția lui Tudor Chirilă după decizia CCR: Să nu uităm cine a condus țara în acești ani!

Reacția lui Tudor Chirilă după decizia CCR: Să nu uităm cine a condus țara în acești ani!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Artistul Tudor Chirilă, una dintre vocile active ale societății civile, a comentat decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale. El consideră că implicațiile sunt ”profunde“ asupra coeziunii sociale și încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta și-a exprimat îngrijorarea față de impactul deciziei CCR asupra democrației, calificând-o drept o amplificare a diviziunilor din societate și o confirmare a falimentului instituțional.

El a acuzat instituțiile statului de:

  • Ineficiență și lipsă de reacție la timp, care au permis desfășurarea unor practici suspecte în procesul electoral.
  • Complicitate indirectă prin tăcere și bâlbe administrative, care au subminat integritatea alegerilor.
ADVERTISING

”Anularea turului 1 de către CCR este o decizie gravă care pune sub semnul întrebării sau între paranteze democrația din România și accentuează falia din societate. Și asta pentru că instituțiile statului nu și-au făcut treaba la TIMP și in contextul mai larg in care CCR s-a dovedit în timp un instrument politic al PSD ridicând un semn de întrebare asupra propriei obiectivități.

Această decizie confirmă falimentul unor instituții ale statului român, incapacitatea lor de a apăra siguranța națională, proprii cetățeni sau un proces electoral. Suspiciunile că o parte din statul român a făcut jocurile Rusiei sau alte jocuri de putere sunt motivate,” a precizat Tudor Chirilă.

ADVERTISING

Apel la implicare civică și transparență

Un alt aspect criticat de artist este pasivitatea societății civile în fața unor abuzuri evidente, precum cazul jurnalistei Emilia Șercan. Chirilă a reamintit episodul în care o probă oferită de Șercan poliției a fost publicată online la scurt timp după ce aceasta părăsise secția, o situație care pune sub semnul întrebării integritatea instituțiilor statului.

„Dar asta se întâmplă când și noi ca societate stăm deoparte. Când societatea civilă renunță la luptă,” a subliniat el, cerând o mobilizare mai activă din partea cetățenilor.

Critică la adresa partidelor politice și apelul la responsabilitate

Tudor Chirilă a adresat un apel direct către liderii politici, solicitând o reacție concertată pentru clarificarea implicațiilor deciziei CCR și pentru restabilirea încrederii în procesul electoral.

ADVERTISING

El a acuzat principalele partide de lipsă de transparență și responsabilitate în fața electoratului:

  • “TOȚI cetățenii români care plătesc instituțiile statului au obligația de a primi răspunsuri la toate întrebările legate de implicarea TUTUROR actorilor în procesul electoral.”
  • ”Partidele trebuie să cheme aceste instituții în fața poporului. Toate partidele. Și să nu uităm cine a condus țara în acești ani, cine a organizat aceste alegeri, cine a numit vârfurile din instituțiile responsabile? Ciolacu, Ciucă, Iohannis... Sunteți ok?” .

Tudor Chirilă a mai susținut că amânarea răspunsurilor la aceste întrebări nu va face decat să alimenteze convingerile populației că statul a fost părtaș și vor alimenta scindarea intre cetatenii acestei țări. „Adevărul, vrem adevărul. E deja prea tarziu…”, a mai spus artistul.

CCR a anulat alegerile prezidențiale

Amintim că, vineri, Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale din România. Cei 9 judecători au decis în unanimitate după o şedinţă de 5 ore.

Procesul electoral va fi reluat în integralitate, Guvernul va stabili o nouă dată pentru alegeri.

"Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.

Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică", precizează CCR.

Se va relua aşadar inclusiv perioada depunerii de semnături pentru candidaturi, campania electorală şi fiecare candidatură va putea fi contestată în instanţă.

„În momentul de față e ca și cum n-am avut niciodată alegeri prezidențiale. Va trebui guvernul să vină să stabilească noi date ale alegerilor prezidențiale, cu toate perioadele acelea lungi, prevăzute de lege, pentru depunerea candidaturilor, strângerea semănăturilor, întâi validarea lor și așa mai departe, inclusiv campanie electorală.

Deci, practic, reluăm absolut totul, ne vom duce undeva, nu știu, luna martie sau ceva de felul acesta, pentru că acest calendar prevede cel puțin 90 de zile. Deci trei luni de zile din momentul de față sau când se va strânge Guvernul să hotărască care-i data alegerilor”, explică Toni Neacșu, fost judecător și fost membru CSM.

Este o decizie fără precedent din partea Curții Constituționale. Hotărârea istorică a fost luată în urma informațiilor furnizate de CSAT.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇