Candidatul la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu a reacţionat, vineri seară, la câteva ore după decizia Curţii Constituţionale de refacere a primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Printre altele, el a spus că decizia CCR reprezintă o lovitură de stat oficializată, iar statul de drept este în comă indusă.
”Dragii mei, suntem în postul Crăciunului, iar astăzi este ziua Sfântului Nicolae. În această zi, statul român a luat democraţia şi a călcat-o în picioare.
Decizia Curţii Constituţionale de astăzi reprezintă mai mult decât o controversă juridică. Este, practic, o lovitură de stat oficializată.
Statul de drept este în comă indusă, iar justiţia subordonată ordinelor politice ş-ia pierdut, practic, esenţa, ea nu mai este justiţie, ci este la ordin.
Într-o astfel de stare nu mai este dreptate, ci practic vorbim despre un simulacru care trădează principiile democraţiei, democraţia nu este negociabilă.
Puterea poporului este fundamentul statului democratic, pentru că a fi suveran înseamnă să respecți opțiunea celuilalt, să prețuiești votul universal”, spune Călin Georgescu.
El declară că va continua cursa pentru Palatul Cotroceni.
„Eu voi continua. Nimeni nu ne poate opri. Vreau să precizez la cine se lucrează pentru neamul său și Dumnezeu nu are cum să fie învins niciodată. (...) Trebuie să avem răbdare și vom vedea. Nu pot să spun că va fi ceva..., adică nu pot să afirm o chestie categorică, ci din contră, cu încredere, cu credință, care este mai importantă decât ceea ce fac ei...”, a adaugat Georgescu.
El i-a atacat pe politicieni, despre care a spus că ”tremură de frică”.
”Democraţia noastră este atacată. Vedem în jurul nostru şefi de partide care tremură de frică, sunt speriaţi că pierd puterea şi privilegiile, că ies la iveală dosarele care îi vor expune, că vor reveni la nesemnificativul din care au fost ridicaţi, practic, în această zi sistemul politic din România şi-a arătat adevărata faţă, şi anume a făcut pact cu diavolul”, a susţinut Georgescu.
Georgescu a susţinut că, deşi obligatorie, nu există nicio sancţiune pentru nepunerea în aplicare a deciziei CCR.
”Dacă BEC şi AEP respectă democraţia, atunci aceste două instituţii pot lăsa democraţia şi votul să se desfăşoare deoarece această decizie a lor nu este sancţionabilă” legal, a transmis el. Totodată, Georgescu a anunţat că va ataca la ICCJ hotărâri ale BEC şi AEP.
Primul tur al alegerilor prezidențiale, anulat
Vineri, Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Cei 9 judecători au decis în unanimitate după o şedinţă de 5 ore.
Procesul electoral va fi reluat în integralitate, Guvernul va stabili o nouă dată pentru alegeri.
"Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică", precizează CCR.
Se va relua aşadar inclusiv perioada depunerii de semnături pentru candidaturi, campania electorală şi fiecare candidatură va putea fi contestată în instanţă.
„În momentul de față e ca și cum n-am avut niciodată alegeri prezidențiale. Va trebui guvernul să vină să stabilească noi date ale alegerilor prezidențiale, cu toate perioadele acelea lungi, prevăzute de lege, pentru depunerea candidaturilor, strângerea semănăturilor, întâi validarea lor și așa mai departe, inclusiv campanie electorală.
Deci, practic, reluăm absolut totul, ne vom duce undeva, nu știu, luna martie sau ceva de felul acesta, pentru că acest calendar prevede cel puțin 90 de zile. Deci trei luni de zile din momentul de față sau când se va strânge Guvernul să hotărască care-i data alegerilor”, explică Toni Neacșu, fost judecător și fost membru CSM.
Este o decizie fără precedent din partea Curții Constituționale.
Până la oprirea voturilor, în diaspora au votat peste 50.000 de oameni
Motivarea deciziei CCR
Vineri seara, CCR a publicat motivarea deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale.
Curtea Constituţională a României arată că a constatat că procesul electoral privind alegerea preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale.
”Principalele aspecte imputate procesului electoral privind alegerea Preşedintelui României din anul 2024 sunt cele privind manipularea votului alegătorilor şi distorsionarea egalităţii de şanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă şi cu încălcarea legislaţiei electorale a tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale în desfăşurarea campaniei electorale, precum şi prin finanţarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online”, subliniază CCR.
Citește integral motivarea CCR.
Și preşedintele Klaus Iohannis a susținut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, după anularea de către CCR a procesului electoral pentru alegerea preşedintelui României.
El a spus ce urmează și ce va face el după această decizie: data alegerilor prezidențiale va fi stabilită de noul guvern (probabil undeva în luna februarie - martie), iar Iohannis va rămâne președinte până va depune jurământul noul președinte.