Candidatul partidului Forţa Dreptei la prezidenţiale, Ludovic Orban, a afirmat că, prin decizia de vineri, Curtea Constituţională a României (CCR) „a distrus democraţia din România”.
„CCR a distrus democraţia din România! Nouă indivizi care ocupă vremelnic funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale au anulat complet abuziv actul de voinţă al cetăţenilor români, care şi-au exprimat opţiunile prin votul acordat candidaţilor în turul 1 al alegerilor prezidenţiale”, a scris Orban pe Facebook.
El a amintit că CCR a validat luni primul tur al alegerilor, înainte de finalizarea procesului de renumărare a voturilor.
„În baza acestui precedent, putem să ne aşteptăm ca orice alegere făcută de cetăţenii români să fie anulată.
Adică putem să ajungem în situaţia în care CCR nu va mai pofti să se aleagă vreun preşedinte în România. Să nu cumva să mă suspecteze cineva că aş avea vreun partizanat pentru (Călin - n.r.) Georgescu. El este clar omul sprijinit de o reţea condusă şi finanţată de Rusia.
Doar că acest lucru ar fi trebuit probat mai din timp de instituţiile care apără siguranţa naţională. Sunt convins că românii ar fi avut discernământul să voteze cu Elena Lasconi, mai ales în urma desecretizării documentelor din CSAT", a arătat Ludovic Orban.
Acesta apreciază că actuala decizie a CCR are „caracterul unei lovituri de stat".
„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui să se autosesizeze şi să declanşeze o anchetă penală contra judecătorilor CCR.
Ţinând cont de componenţa Curţii - patru judecători numiţi de PSD şi patru numiţi de Iohannis şi de PNL - îmi pun o întrebare legitimă: oare pentru ca CCR să valideze primul tur trebuie să intre obligatoriu în turul doi candidatul PSD şi PNL", afirmă liderul partidului Forţa Dreptei.
Primul tur al alegerilor prezidențiale, anulat
Vineri, Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Cei 9 judecători au decis în unanimitate după o şedinţă de 5 ore.
Procesul electoral va fi reluat în integralitate, Guvernul va stabili o nouă dată pentru alegeri.
"Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică", precizează CCR.
Se va relua aşadar inclusiv perioada depunerii de semnături pentru candidaturi, campania electorală şi fiecare candidatură va putea fi contestată în instanţă.
„În momentul de față e ca și cum n-am avut niciodată alegeri prezidențiale. Va trebui guvernul să vină să stabilească noi date ale alegerilor prezidențiale, cu toate perioadele acelea lungi, prevăzute de lege, pentru depunerea candidaturilor, strângerea semănăturilor, întâi validarea lor și așa mai departe, inclusiv campanie electorală.
Deci, practic, reluăm absolut totul, ne vom duce undeva, nu știu, luna martie sau ceva de felul acesta, pentru că acest calendar prevede cel puțin 90 de zile. Deci trei luni de zile din momentul de față sau când se va strânge Guvernul să hotărască care-i data alegerilor”, explică Toni Neacșu, fost judecător și fost membru CSM.
Este o decizie fără precedent din partea Curții Constituționale. Hotărârea istorică a fost luată în urma informațiilor furnizate de CSAT.
Până la oprirea voturilor, în diaspora au votat peste 50.000 de oameni