Patriotismul ceaușist a fost cea mai titrată fotografie pe care Călin Georgescu a fluturat-o românilor împreună cu delirul mistic.
Prăpastia tot mai adâncă dintre politicieni și oamenii pe care ar trebui să-i reprezinte a făcut ca un ilustru necunoscut să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale.
Fără nici un program economic, fără nici o soluție în abordarea problemelor din cele mai importante domenii ale societății, Educația și Sănătatea, Călin Georgescu a reușit să capitalizeze nemulțumirile, frustrările și disperarea unei părți importante a societății românești.
Pe de altă parte, electoratul care a votat duminică se arată a fi dezorientat, victimă a unor opțiuni contradictorii. Cum se explică faptul că majoritatea românilor sunt proeuropeni, dar un segment semnificativ dintre ei au votat un antieuropean?
Rezultatele unui eurobarometru realizat după alegerile europene din iunie arată că românii sunt mai optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene decât media statelor din blocul comunitar (68% față de 65%). Mare parte din diaspora l-a lăsat din brațe pe George Simion și a votat masiv cu Călin Georgescu – 40% din cei peste 820.000 de votanți. Asta înseamnă că mulți dintre ei au putut influența și votul celor de-acasă.
Călin Georgescu nu s-a afișat cu consilieri, cu strategi, cu persoane publice. A pozat într-un Mesia care are menirea să salveze țara, să o ferească și de „dușmanii“ din interior, care sunt partidele politice, și de cei din exterior, NATO și Uniunea Europeană.
Patriotismul ceaușist a fost cea mai titrată fotografie pe care Călin Georgescu a fluturat-o românilor împreună cu delirul mistic. Un sondaj de opinie realizat în decembrie anul trecut de INSCOP Research arăta că 95% dintre români au declarat că sunt patrioți. Cei mai mulți defineau patriotismul prin a avea o familie cu rădăcini românești și a fi creștin ortodox. De la C.V. Tudor la AUR și S.O.S. România declamarea patriotismului și a credinței a fost principalul instrument de seducere a electoratului.
Călin Georgescu și-a făcut mult mai bine temele în această direcție. În condițiile în care jumătate dintre români spun că era mai bine pe vremea comunismului, Georgescu le-a jucat în strună, le-a spus ceea ce voiau să audă. Poporul, patria, strămoșii, istoria milenară, pământul sfânt, învierea neamului românesc, Occidentul care vrea să ne fure țara este instrumentarul celui care a dat peste cap toate previziunile și calculele partidelor și analiștilor.
Delirul mistic al lui Georgescu nu se exprimă doar în rândul bisericii ortodoxe. În 2022 a ținut o predică la o biserică penticostală din satul Jebel, județul Timiș, în care a vorbit despre „învierea neamului românesc“, despre „fericirea și recunoștința“ că are posibilitatea de a predica într-o biserică penticostală. Cultul penticostal are peste 400.000 de credincioși în România, cei mai mulți provenind din zonele sărace. E de presupus că și aici e unul din bazinele electorale ale lui Călin Georgescu.
În mod normal, președintele Klaus Iohannis ar trebui să convoace de urgență Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în condițiile în care discursul electoral al lui Călin Georgescu ar putea pune în pericol credibilitatea României în structurile NATO și UE.
În mod normal, SRI ar trebui să spună de ce nu a pus la dispoziția președintelui informațiile pe care le-a avut despre un candidat care încearcă să decupleze țara de NATO și Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, serviciile secrete trebuie să fi avut informații, și asta de mai multă vreme, că Georgescu nu e singur, că face parte dintr-un grup care l-a propulsat în poziția de câștigător al primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Care au fost agenții de influență? Trebuie să fie o întreagă rețea, bine organizată și care a dispus de fonduri substanțiale pentru a decide votul.
Autor: George Arun