Candidatul independent Mircea Geoană a declarat imediat după închiderea urnelor de vot că rezultatele de la exit poll se datorează nivelului ridicat de frustrare al alegătorilor, lucru care trebuie să dea de gândit. El a adăugat că România trece prin momente foarte complicate și ne aflăm în cel mai vulnerabil moment din ultimii 35 de ani ca națiune.
- Lovitură de teatru la exit-poll: Un independent apărut de nicăieri are șanse să intre turul 2
- Cine e Călin Georgescu, marea surpriză a alegerilor: TikTok-ul îl ține în cursa pentru președinție
„Noi am încercat să venim cu o schimbare bazată pe competență, pe proiect, pe angajament pentru România, pe chestiuni măsurabile și concrete, dar se pare că nivelul de frustrare și de mânie din partea publicului împinge către voturi mult mai radicale și acest lucru trebuie să dea de gândit tuturor.
Este în continuare surprinzător modul în care anumiți candidați apar practic de nicăieri și este în continuare un lucru misterios în alegerile din România, dar una peste alta românii s-au pronunțat și, evident, trebuie să respectăm votul lor.
Am rezistat unui atac încrucișat extrem de dur împotriva mea, a campaniei mele, a reputației mele, a familiei mele.
Sunt momente foarte complicate pentru România, sper din inimă și mă rog la Dumnezeu ca în turul doi românii și româncele să aibă înțelepciunea să aleagă o variantă care să ne țină cât de cât pe un drum bun. Suntem în cel mai vulnerabil și fragil moment din ultimii 35 de ani ca națiune”, a declarat Mircea Geoană.
Fostul secretar adjunct al NATO a spus că s-a întors cu speranță în politica autohtonă și a dat de înțeles, invocând starea de sănătate, că nu va mai candida pe viitor, dar va susține orice proiect bun.
"Am venit cu inima deschisă înapoi în politica românească, am încercat să dau țării mele ceea ce am învățat în acești mulți ani de experiență internațională, de experiență politică. Probabil că nu a fost suficient.
Am sperat la un anumit moment că eram într-o situație mai bună. În continuare, o seară surprinzătoare și ușor dezamăgitoare pentru noi. Așteptăm mâine dimineață scorul din secțiile de votare.
Oricum, pentru mine, prea mulți ani de politică nu fac bine sănătății și de aceea sunt absolut hotărât să continui să sprijin orice proiect bun, orice inițiativă bună, orice cauză frumoasă pentru că țara aceasta merită mult mai mult decât ceea ce ne oferă sistemul politic actual", a continuat candidatul independent.
Mircea Geoană și-a încheiat declarațiile avertizând că votul de duminică reprezintă un mesaj de "foarte mare supărare și frustrare și furie" împotriva sistemului politic.
"Votul masiv împotriva sistemului politic actual din această seară trebuie să fie un semnal de alarmă pentru cei care fac politică tradițională. Este un mesaj de foarte mare supărare și frustrare și furie împotriva sistemului actual de partide. Și cine nu înțelege acest mesaj cred că se joacă cu focul", a subliniat Geoană.
Alte declarații ale candidaților, după anunțare rezultatelor exit poll:
- Reacția lui Marcel Ciolacu după ce a ieșit pe primul loc la exit poll: „A fost un vot pentru lucruri care contează”
- Călin Georgescu, surpriza alegerilor, primele declarații: „Bogații astăzi au sărăcit, iar săracul popor român s-a îmbogățit”
- Lasconi: Ochii pe voturi, în toate secțiile! Haideți să ne bucurăm abia mâine!
- Nicolae Ciucă: Pe scena politică este loc pentru toată lumea. A fost un exercițiu de democrație
Românii au votat, duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale. 14 candidați s-au aflat pe lista de vot, dar unul dintre ei, Ludovic Orban, s-a retras din cursă. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 8 decembrie.
În diaspora, procesul de votare s-a extins pe parcursul a trei zile, sute de mii de români votând în străinătate. Mai multe informații AICI.
Prezenţa la vot în țară a fost mai ridicată decât în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2019. Detalii AICI
Politicienii au venit la urne de la primele ore, fiecare cu diverse declaraţii şi îndemnuri la vot. A atras însă atenţia tăcerea asurzitoare a preşedintelui Klaus Iohannis, care efectiv nu a deschis gura în faţa presei, în ciuda întrebărilor insistente ale jurnaliştilor legate de cum arată România la încheierea mandatelor sale de 10 ani.