În ultimele zile, Marcel Ciolacu dă semne că începe să se împace ideea că are tot mai puține șanse să ajungă președintele României. O serie de scandaluri, dar mai ales asocierea sa cu Nordis, prin avocata Laura Vicol, parlamentar PSD, fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, indică faptul că drumul său spre Palatul Cotroceni se îngustează.
Toate sondajele de opinie îl dau pe liderul PSD în finala prezidențială, dar tot mai puține sugerează vreo șansă a acestuia de a câștiga în fața oricărui contracandidat.
„…cred că voi intra cu altcineva în turul doi. E adevărat, sunt pe primul loc în sondaje. Contează foarte mult tendința cu care intri în ziua votului. Şi anticipând, în funcție de aceste tendințe, vă spun în proporție de 99% că nu voi intra cu George Simion în turul doi. (…) E o analiză făcută în mod deosebit de către mine. Ce pot să vă spun cu certitudine, cu cine nu o să intru. Cu certitudine nu o să intru cu domnul Nicolae Ciucă”, a declarat Marcel Ciolacu, liderul PSD, într-un interviu la postul TV Antena3.
Declarația premierului trebuie luată, totuși, cu multe rezerve. E campanie, iar interesul său principal este să nu creeze un val anti-PSD cu câteva zile înainte de vot, deși dezvăluirile faptului că a beneficiat de pe urma aranjamentelor Nordis i-au zdruncinat serios încrederea.
În acest moment, Marcel Ciolacu se află în fața unor decizii dificile. Nu numai că „scandalul imobiliar” îi afectează serios șansele de a ajunge la Palatul Cotroceni, dar poate crea daune și PSD în alegerile parlamentare care se vor desfășura la o săptămână după turul I al prezidențialelor.
Domnule Bolojan, Mircea Geoană a fost preşedintele PSD, domnule, al ciumei roşii, şi, acum, dumneavoastră faceţi apel să se unească împotriva mea. Ce să mai înţeleagă electoratul?
Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidențiale
Acesta e motivul pentru care liderul social-democraților a anunțat că-l va susține pe liberalul Ilie Bolojan pentru poziția de prim-ministru.
„Îl respect foarte mult pe domnul Bolojan şi, dacă o să ajung președintele României, cu certitudine dânsul va fi prim-ministru. E un om cu care eu aș putea colabora şi implementa toate reformele”, a mai declarat Marcel Ciolacu, care face eforturi susținute de a descuraja o coagulare a forțelor de dreapta.
Ciolacu, pe urmele lui Iohannis
Marea problemă a liderului PSD e că a păcătuit în același mod care a dus la distrugerea oricărei urme de credibilitate a președintelui Klaus Iohannis - plăcerea de a călători în străinătate cu avioane de lux, suspectate de a fi plătite din bani publici.
În cel puțin un zbor privat, pe ruta Nisa-București, Marcel Ciolacu s-a aflat în același avion cu Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, unul dintre proprietarii Nordis, a relatat în premieră G4Media, care a prezentat și un document în acest sens.
Costul unei astfel de călătorii e în jur de 15.000 de euro, iar actualul premier a declarat că a fost plătită din bani proprii, fără a veni cu vreo dovadă.
În avionul de lux se afla și fiul actualului prim-ministru, deci suma totală s-ar ridică la 30.000 de euro.
Pentru comparație, salariul lunar, net, al șefului guvernului este în jur de 3.000 de euro.
Una din principalele cauze pentru care Klaus Iohannis a devenit atât de nepopular a fost apetența sa pentru lux și călătoriile în străinătate cu avioane private plătite din banii contribuabililor.
Am cerut astăzi unei agenții de turism un preț pentru închirierea avionului de lux Gulfstream 200 pe ruta București-Nisa. 69.000 de euro! Aceasta este oferta pe care am primit-o pentru un zbor dus-întors.
Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale
Faptul că prim-ministrul Marcel Ciolacu se dovedește a avea aceleași pasiuni, acesta din urmă fiind și liderul unui partid de stânga, ai căror membri se prezintă a fi apropiați de oameni și cu o viață austeră, a provocat deja o reacție negativă puternică în rândul opiniei publice și luări de poziție din partea contracandidaților.
Un gest simbolic
În fața unei noi realități, aceea că Marcel Ciolacu are șanse mari să piardă în fața oricărui candidat care intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale alături de el, liderii partidelor încep să se miște, să discute și să ia decizii.
Cea mai importantă dezbatere TV a candidaților, care a avut loc la Digi 24, și de la care au lipsit Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, a avut un puternic impact la public.
A fost pentru prima dată când o mare parte din alegători a avut ocazia să-i vadă în acțiune și să-i analizeze pe principalii combatanți.
Sunt de acord că doamna Lasconi a făcut salturi extraordinare, un progres efectiv, dar ştiţi un candidat la prezidenţiale nu se face în câteva luni de zile. Cine crede că în 2014 Klaus Iohannis a apărut peste noapte se înşală. Iohannis era pregătit demult pentru candidatură.
Cristian Pîrvulescu, politolog
Se așteaptă ca această dezbatere să producă anumite efecte în ce privește ponderea susținerii candidaților și, mai ales, se măsoară efectul produs de retragerea simbolică a lui Ludovic Orban, lider al formațiunii Forța Dreptei, în timpul emisiunii și anunțarea sprijinului pentru Elena Lasconi.
Ludovic Orban era cotat sub un procent în ce privește intenția de vot. În cel mai bun caz, ar putea să-i transfere președintei USR un număr de maximum 100.000 de voturi, cifra variază în funcție de prezență.
„Gestul său a fost unul mai degrabă simbolic. S-a vrut a fi bulgărele de zăpadă de la care pornește avalanșa, adică anunțul de unire a forțelor de dreapta în spatele candidatului cel mai bine plasat”, a declarat o sursă politică pentru Spotmedia.ro.
Nu se va repeta situația din anul 2000
Evitarea de către Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă a unei dezbateri publice alături de ceilalți candidați a reprezentat o decizie strategică a echipelor de campanie.
Cei doi au urmărit să limiteze daunele de imagine, preferând critici legate de lașitatea lor în locul unei confruntări electorale în care aveau mari șanse să cadă în ambuscade și să prezinte publicului o imagine mult mai proastă.
Cursa electorală s-a tensionat mult în ultimele zile, iar o decizie majoră, cu impact important asupra finalei prezidențiale, poate fi luată până cel târziu joi, 21 noiembrie.
De vineri, începe votul în străinătate, iar spațiul pentru decizii strategice se va reduce simțitor.
Marcel Ciolacu a făcut tot posibilul să ajungă în finală cu George Simion, singura lui cale ce părea, la începutul campaniei, sigură pentru a ajunge la Palatul Cotroceni, dar după dezvăluirile din ultimele zile, confruntarea cu liderul AUR nu mai e atât de ușoară, dezbaterile din cursa pentru alegerile parlamentare și turul doi tind să se transforme în adevărate rechizitorii la adresa șefului PSD, cu consecințe negative și asupra partidului.
De asemenea, există semnale că strategii social-democrați nu vor avea capacitatea să mobilizeze alegătorii într-o eventuală cursă finală între Ciolacu și Simion, folosindu-se de pericolul extremist reprezentat de liderul AUR, deși este unul real.
Prăbușirea entuziasmului și furia unui segment important de alegători ai partidelor de dreapta ar putea duce la un absenteism major cu consecințe catastrofale pentru partidele tradiționale.
E destul de puțin probabil să apară acel gen de mobilizare ca în anul 2000, la confruntarea dintre Iliescu și Vadim. A trecut un sfert de secol de atunci, România s-a schimbat, alegătorii s-au schimbat, modul de comunicare e total diferit, iar valorile sociale și raportările politice sunt cu totul altele.