Anticorpii față de coronavirus pot dura doar două-trei luni după ce o persoană se infectează cu SARS-CoV-2, potrivit unui nou studiu publicat în Nature Medicine.
Cercetătorii au examinat 37 de persoane asimptomatice, care nu au dezvoltat niciodată simptome de COVID-19, în districtul Wanzhou din China.
Conform CNBC, apoi s-a făcut o comparație între anticorpii persoanelor asimptomatice și anticorpii pacienților care au prezentat simptome specifice bolii.
Rezultatele au arătat că anticorpii asimptomaticilor au fost mai slabi.
În opt săptămâni, la 81% dintre persoanele asimptomatice s-a observat o reducere a anticorpilor de neutralizare, comparativ cu 62% dintre pacienții simptomatici. În plus, anticorpii au scăzut la niveluri nedetectabile la 40% dintre persoanele asimptomatice, comparativ cu 12,9% dintre persoanele simptomatice, conform concluziilor studiului.
Vezi și un interviu acordat SpotMedia.ro de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, despre surpriza anticorpilor la Covid, fluctuațiile mari de cazuri și posibilitatea unui al doilea val in toamnă
Adio, pașapoarte de sănătate?
Deși studiul nu este unul amplu, cercetătorii au spus că rezultatele i-ar putea face pe unii lideri mondiali să regândească emiterea așa-numitelor „pașapoarte de sănătate”.
Unele țări vor să elibereze pașapoarte sau certificate de sănătate, pentru persoanele care au anticorpi COVID-19. Astfel, le este permis să călătorească sau să se întoarcă la muncă presupunând că sunt protejate împotriva reinfecției.
Oamenii de știință spun că încă învață aspectele cheie ale virusului, inclusiv modul în care reacționează sistemele imunitare odată ce o persoană este expusă infecției. Rezultatele, spun ei, pot avea implicații mari în ce privește dezvoltarea vaccinului, inclusiv cât de repede pot ajunge dozele la oameni.
O întrebare extrem de importantă pusă de specialiști este dacă anticorpii produși ca răspuns la COVID-19 oferă protecție în fața unei posibile reinfectări. În plus, oamenii de știință încă nu sunt siguri cât de mult durează imunitatea.
În general, anticorpii care ajută organismul să combată infecțiile sunt produși ca răspuns împotriva agenților patogeni bacterieni.
Așa funcționează vaccinurile: sunt introduse microorganisme omorâte sau atenuate care provoacă un răspuns imun, care ne protejează împotriva bolii produse de acele microorganisme.
În cazul COVID-19, oficialii din domeniul sănătății susțin că nu există suficiente date care să confirme că anticorpii chiar oferă imunitate în fața virusului.
Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a declarat la începutul acestei luni că un vaccin nu poate oferi imunitate pe termen lung dacă SARS-CoV-2 se comportă ca alte coronavirusuri.
„Să ne uităm la istoricul coronavirusurilor comune, ca cel care provoacă răceala de exemplu. Rapoartele de specialitate arată că durata imunității variază de la trei la șase luni, întotdeauna mai puțin de un an”, a spus el într-un interviu din 2 iunie.
„Asta nu înseamnă multă durabilitate și protecție”, a punctat acesta.
Citește și: