Un grup de cercetători britanici folosește inteligența artificială pentru a simula studii clinice în cadrul cărora este testată eficiența tratamentelor pentru cancer.
Proiectul desfășurat de Universitatea din Manchester și spitalul de oncologie The Christie a primit o finanțare de 5,9 milioane de lire sterline din partea organizației de caritate Cancer Research UK și presupune testarea eficienței tratamentelor cu radioterapie pe un grup de pacienți virtuali, pe baza datelor din viața reală.
Potrivit profesorului Rob Bristow, cercetător principal, studiile simulate vor face procesul de cercetare "mai rapid, mai sigur și mai puțin costisitor" decât studiile clinice tradiționale care implică pacienți reali, notează BBC.
Radioterapia funcționează prin utilizarea radiațiilor X pentru a distruge celulele canceroase, deteriorându-le ireversibil ADN-ul, explică reprezentanții Cancer Research UK.
Potrivit datelor organizației, se estimează că aproximativ 44.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an în nord-vestul Angliei.
Suma de 5,9 milioane de lire sterline va contribui la finanțarea proiectului pentru o perioadă de cinci ani. Grupuri de pacienți sunt create virtual pe baza datelor reale de un program computerizat de inteligență artificială, iar tratamentele sau dispozitivele sunt testate pe aceștia în studii simulate.
Echipa din Manchester se va concentra pe investigarea geneticii specifice fiecărui pacient și a tumorilor, precum și pe compararea unei noi forme de terapie cu fascicul de protoni cu radioterapia standard pentru pacienții cu cancer pulmonar.
Martin Storey, un fost curier din Wythenshawe, s-a vindecat de cancer pulmonar cu ajutorul radioterapiei în cadrul unui studiu clinic, după ce a fost diagnosticat în 2009.
”Acum, datorită cercetării, am trăit să devin străbunic. Cred că inteligența artificială este viitorul și, dacă mai multe se pot face prin studii virtuale pentru a îmbunătăți eficiența studiilor clinice, atunci va ajuta mai mulți pacienți, iar mai multe persoane vor putea să-și învingă cancerul, așa cum am făcut eu”, spune Storey.
C.S.