Cine și cum ține în loc, de jumătate de an, licitația pentru paza marilor parcuri din București

Cine și cum ține în loc, de jumătate de an, licitația pentru paza marilor parcuri din București

O firmă depune contestații repetate, de aproape jumătate de an, la licitația pentru paza mai multor mari parcuri din București.

În aprilie 2024, în urma unei contestații a acestei firmei, ALPAB a fost nevoită să reevalueze oferte. A făcut-o, dar a ajuns la același rezultat. Acum, firma respectivă contestă iar.

Un nou câștig al acesteia ar arăta că ALPAB are o capacitate administrativă foarte scăzută și e lipsită de capacitatea de a gestiona astfel de licitații.

Iată cum s-a ajuns aici și ce urmează.

Marile parcuri ale Capitalei (cu excepția IOR) sunt nepăzite din 2020. La acel moment, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) a reziliat contractul cu fosta Companie de Pază și Securitate SA, înființată de Gabriela Firea.

Fără pază, au apărut probleme, în parcuri. Spre exemplu, fostul viceprimar al Capitalei, Horia Tomescu, a explicat pentru spotmedia.ro că, în Cișmigiu, tot ce se monta nou era, în scurt timp, acoperit cu graffiti. Asta și din cauză că nu era nimeni acolo pentru a-i opri pe tinerii veniți să deseneze cu spray-urile. Detalii despre problemele semnalate despre fostul viceprimar găsiți aici.

ADVERTISING

Așa a luat ALPAB decizia reintroducerii pazei în parcuri.

Iar în iunie 2023, Administrația a publicat o licitație prin care să își selecteze firmele de pază pentru parcuri. Toate detaliile despre procedură sunt aici.

Mai exact, ALPAB vrea să aibă asigurate, pentru doi ani, 91 de posturi de pază, în parcuri, astfel:  

  • Lotul 1: 24 de posturi de pază pentru Parcul Herăstrău, sediul și o seră a ALPAB.
  • Lotul 2:  24 de posturi de pază pentru Parcurile Circului, Verdi și Bordei, la Tei-Toboc și la Stăvilarele Cernica, Tei, Străulești, Floreasca, Mogoșoaia, Pantelimon și Herăstrău.
  • Lotul 3: 22 de posturi de pază pentru Parcurile Tineretului și Carol și pentru serele Bellu și Libertății.
  • Lotul 4: 21 de posturi de pază pentru Parcurile Cișmigiu, Izvor și Unirii, pentru cele din fața Teatrului Național și din proximitatea Sălii Palatului și Ateneului, dar și pentru Stăvilarul Băneasa și la o bază a APLAB din Ghencea.

Pentru toate aceste servicii, ALPAB se angajează să plătească între 19.131.840 lei și 38.316.096 lei.

La selecția ofertelor contează, potrivit documentației, în proporție de 70% prețul și în proporție de 30% experiența personalului (șef de obiectiv și agenți de pază).

ADVERTISING

Primul hop: contestațiile care au întors soarta licitației

ALPAB a selectat câștigătorii pentru fiecare lot. Și le-a trimis tuturor rezultatele, pe 12 aprilie 2024.

Iată care erau câștigătorii, potrivit respectivelor documente:

  • Lotul 1: Asocierea Akyle Security SRL – Guard One SRL  
  • Lotul 2: Asocierea Tetra Sistem Guard – Dragostal Titan Guard SRL - X Guard Security System SRL
  • Lotul 3: numele câștigătoarei nu este public, încă.
  • Lotul 4: Asocierea Akyle Security SRL – Guard One SRL  

Pentru Lotul 3, ALPAB a ales câștigătorul pentru că nu au fost contestații. Dar încă nu a făcut public numele firmei.

Pe 23 aprilie 2024, firma clasată pe ultimul loc în competiția pentru câștigarea contractelor pe Loturile 1,2 și 4 a depus contestații.

Firma care a contestat se numește Anubis Security SRL și este deținută de Ionuț Bogdan Milea.

Anubis Security SRL a cerut Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) să anuleze atribuirile făcute de ALPAB.

Motivele invocate au fost că ALPAB a îngrădit accesul la anumite documente, iar firmele declarate câștigătoare:

  • nu au prezentat mai multe documente necesare, printre care: caziere jurdiciare, certificate fiscale, certificări ISO, dovezi ale deținerii unor asigurări etc.
  • nu au demonstrat că au experiența executării unor servicii de asemenea amploare, în ultimii 3 ani.
  • au depus oferte pentru mai multe loturi, dar nu au făcut dovada că, dacă le câștigă pe toate, au resursele materiale și umane pentru a presa, simultan, toate serviciile.
  • nu au făcut dovada că au șefi de tură calificați care să coordoneze paza în parcurile mari, cu mai multe posturi de pază (cazul Herăstrăului).
  • în unele cazuri, nu au făcut dovada existenței de dispecerate, contracte de telefonie etc și nu au prevăzute cheltuielile necesare pentru unele operațiuni etc.
ADVERTISING

ALPAB s-a apărat, la CNSC. Și a susținut că:

  • nu i-a îngrădit accesul firmei la documente
  • toți ofertanții câștigători au depus ce s-a solicitat prin documentația de atribuire
  • Anubis Security SRL „lansează o serie de alegații generice, invocând lipsa tuturor înscrisurilor cerute de procedură” și „doar reproduce cerințele din documentația de atribuire, invocând, la modul general, nerespectarea lor”.  
  • Anubis Security SRL n-ar avea niciun interes legitim să conteste, de vreme ce s-a situat abia pe ultimul loc, la evaluarea pentru fiecare lot la care a participat (în consecință n-ar avea șanse reale să ajungă pe primul loc și să câștige procedura  – n.red.).
  • contestațiile sunt formulate „doar în speranța alegerii unei oferte inferioare”.
  • „toate criticile aduse documentelor de calificare (de Anubis Security SRL – n.red.) și propunerii tehnice sunt nereale și generic enumerate, cu singurul scop de a tergiversa derularea procedurii și, mai ales, atribuirea contractelor”.

CNSC a considerat că bună parte dintre argumentele Anubis Security SRL sunt valide. Așa că - prin decizia 1574 din 4 iulie 2024 - a obligat ALPAB să reevalueze ofertele pentru Loturile 1,2 și 4.

La solicitarea spotmedia.ro, ALPAB a transmis la acea vreme că se va conforma solicitării CNSC. Începuse deja să reevalueze ofertele și spera să încheie întreaga procedură până în luna octombrie. Află mai multe detalii despre angajamentele pe care și le-a luat atunci ALPAB, aici.

ALPAB s-a ținut de cuvânt. A reevaluat ofertele. Le-a declarat pe unele dintre ele neeligibile și s-a încadrat în termenul asumat public.

A ales, pentru fiecare lot, aceiași câștigători ca și la prima licitație.

Iar Anubis Security SRL a contestat din nou rezultatul, susținând că ALPAB n-a analizat nici de această dată aspectele pe care CNSC îi impusese să le aibă în vedere.

Așa că cere, din nou, CNSC să impună ALPAB să anuleze atribuirea și să reevalueze, încă o dată, ofertele.

Directorul Anubis Security SRL: Am pus în ofertă tot ce a cerut ALPAB. Care apoi n-a mai făcut verificările necesare!

L-am întrebat pe directorul firmei Anubis Security SRL, Ionuț Bogdan Milea, de ce continuă să depună contestații.

„Sperăm să câștigăm procedura. Dacă nu speram, de ce am mai fi blocat banii acolo?

Prețul pe care l-am oferit noi înseamnă, pentru firmă, sub 1% profit. Prețul include cheltuielile pe care ALPAB ne-a cerut să le includem. Dacă ceri controale, te gândești că ele se fac cu mașina, nu? Prevezi bani de benzină. Dacă ceri șefi de tură, trebuie să-i și plătești nu? Așa s-a făcut prețul acela.

Noi am îndeplinit toate criteriile. Am pus în ofertă tot ce a cerut ALPAB. Și ulterior am văzut că, de fapt, ALPAB nu a verificat respectarea condițiilor pe care le-a impus și că se uită doar la preț (pe lotul 1, spre exemplu, prețul Anubis e cu circa 8% mai mare decât al firmei care a câștigat -n.red.)? Dar trebuie să vedem și cum s-a ajuns la preț, nu? Dacă nu, de ce mai avem caiet de sarcini? Dacă nu verifici cum se vor presta serviciile, ce sens mai are să le ceri?

CNSC le-a cerut să facă verificările. Ei n-au verificat, de fapt. Așa că am contestat din nou. Așteptăm decizia CNSC. Mergem, în continuare, pe calea documentelor, ca și până acum.

Dar vreau să atrag atenția că este falsă ideea că noi am blocat licitația, prin contestații. Lotul 3 a fost câștigat. Și tot nu s-a semnat contractul. De ce? Că asta n-are de-a face cu contestațiile noastre, pentru că noi nici n-am participat la Lotul 3 și nici nu aveam ce să contestăm acolo”, a declarat Ionuț Bogdan Milea pentru spotmedia.ro.

Rămâne să vedem ce va decide CNSC, în zilele următoare. Vom reveni cu detalii privind evoluția acestei licitații de care depinde paza marilor parcuri din București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇