Procurorul general al Ucrainei a demisionat în urma unui scandal de corupție în procesul de recrutare a militarilor

Procurorul general al Ucrainei a demisionat în urma unui scandal de corupție în procesul de recrutare a militarilor

Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin şi-a prezentat marţi demisia, după ce o anchetă a Serviciilor de Securitate (SBU) a dezvăluit un sistem de corupţie la scară mare care a permis unor conducători ai administraţiei sale să evite înrolarea în armată.

Mobilizarea militară este un subiect agitat în Ucraina, criticată din cauza unor scandaluri de corupţie şi unui sistem considerat nedrept de către numeroşi ucraineni, în timp ce armata întâmpină dificultăţi să-şi refacă rândurile după doi ani şi jumătate de invazie rusă, relatează AFP.

ADVERTISING

”Multe fapte de abuz ruşinos au fost descoperite” în interiorul Parchetului din Ucraina, scrie Andrii Kostin.

”În această situaţie, consider că este drept să-mi anunţ demisia”, a precizat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care participa la o reuniune a Consiliului Securităţii naţionale cu privire la această problemă, a declarat că ”sistemul Comisiilor de Experţi Medicali şi Sociali trebuie să fie desfiinţat”.

Ancheta SBU a dezvăluit responsabili de la ”diverse organe de stat” care au declarat ”hanicapuri fictive” cu scopul de a evita să fie mobilizaţi în armată.

ADVERTISING

Aceste anunţuri intervin după o serie de scandaluri de corupţie care au implicat oficiali însărcinaţi cu mobilizarea militară.

În 2024, 64 de oficiali au fost suspectaţi de aceste infracţiuni penale, iar alţi nouă au fost găsiţi vinovaţi, precizează serviciile. Aproximativ 4.100 de certificate de handicap au fost anulate, deoarece aveau la bază ”documente false”, anunţă SBU.

La începutul lui octombrie, autorităţile ucrainene au anunţat că au confiscat echivalentul a cinci milioane de euro - în numerar - de la şefa unei Comisii Medicale Regionale. Alte cazuri asemănătoare au fost descoperite după aceea.

ADVERTISING

Presa scrie că peste 50 de procurori din regiunea Hmelniţki (vest) au obţinut un statut de invalid fals, ceea ce le-a permis să încaseze pensii foarte mari.

În 2023, Volodimir Zelenski a decis să-i destituie pe toţi conducătorii regionali însărcinaţi cu înrolarea militară, cu scopul de a dezrădăcina corupţia care domneşte în aceste servicii.

Mai multe scandaluri mari au izbucnit de la începutul invaziei ruse, inclusiv în cadrul Ministerului Apărării şi armatei, care au condus la destituirea şi arestarea unor funţcionari de rang înalt.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇