Ministerul român de Externe și Comisia Europeană denunță interferențele fără precedent ale Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE care au avut loc duminică în Republica Moldova. În schimb, Casa Albă a lăudat Republica Moldova, care a arătat că democraţia sa rămâne puternică în pofida încercării Rusiei de a o submina.
- Rezultate alegeri în R. Moldova S-a terminat numărătoarea. Maia Sandu câștigă, dar e nevoie de turul doi. Referendumul trece la limită
- Rusia respinge acuzațiile că s-a amestecat în alegerile din Moldova
Potrivit unui comunicat de presă, MAE de la Bucureşti consideră că intrarea în turul doi, „cu un scor solid”, a candidatului cu „cel mai autentic şi profund angajament pro-european” - preşedintele Maia Sandu -, precum şi rezultatul referendumului constituţional probează, „în ciuda provocărilor”, „ataşamentul cetăţenilor faţă de viitorul european, democratic al Republicii Moldova”.
„Ingerinţe masive, de o toxicitate fără precedent”
Însă, pe de altă parte, MAE se arată preocupat "de ingerinţele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federaţia Rusă, consemnate încă din perioada premergătoare alegerilor.
Aceste interferenţe de o anvergură, complexitate şi toxicitate fără precedent au vizat compromiterea integrităţii alegerilor, subminarea democraţiei, propagarea de teorii anti-democratice şi anti-europene, precum şi influenţarea nemijlocită şi prin mijloace ilegale a alegătorilor. Informaţiile expuse în ultimele zile de autorităţile de resort din Republica Moldova au devoalat amploarea fără precedent a acestor fenomene, susţinute cu resurse financiare considerabile”.
MAE consideră că democraţia, aspiraţia firească spre libertate, stabilitate şi prosperitate „vor prevala întotdeauna, inclusiv împotriva obstacolelor şi piedicilor ridicate artificial".
„Votul din 20 octombrie din Republica Moldova a arătat aceste evidenţe”, susţine MAE, considerând că în continuare este „datoria tuturor partenerilor din comunitatea democratică internaţională de a continua sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în ce priveşte combaterea acţiunilor externe menite să submineze procese democratice esenţiale, precum exercitarea votului”.
„România va continua investiţia de energie şi expertiză pentru susţinerea Republicii Moldova în împlinirea destinului său european, precum şi pentru consolidarea rezilienţei în faţa ingerinţelor Federaţiei Ruse”, a promis MAE.
La rândul ei, Comisia Europeană denunţă "amestecul fără precedent” al Rusiei în scrutinele din Republica Moldova.
”Noi am arătat că votul a avut loc într-un context al unui amestec şi al unei intimidări fără precedent ale Rusiei (...) cu scopul de a destabiliza procesul democratic în Republica Moldova”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, un purtător de cuvânt al CE, Peter Stano, citat de News.ro.
Tabăra ”nu” a dominat mult timp cursa, însă numărarea buletinelor din diaspora a inversat tendinţa, iar Rusia evocă rezultate ”greu de explicat”.
Reacţie de la Casa Albă
Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a "lucrat energic" în acest sens, a reacţionat luni şi Casa Albă.
Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată că democraţia din această ţară rămâne puternică în pofida încercării Rusiei de a o submina, a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională.
Kirby a salutat votul pozitiv de la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, calificându-l drept un pas înainte pe calea integrării europene a ţării, şi a declarat că Rusia nu a reuşit să submineze alegerile prezidenţiale, scrie Reuters, citată de Agerpres.
"Democraţia este solidă în (Republica) Moldova, la fel ca voinţa poporului moldovean de a progresa spre integrarea europeană", a comentat John Kirby, după ce tabăra "da" a câştigat la limită referendumul privind aderarea fostei republici sovietice la Uniunea Europeană, în timp ce al doilea tur al alegerilor prezidenţiale urmează să aibă loc la 3 noiembrie.