Moldova, spre Europa cu frâna trasă! Maia Sandu, un tur doi complicat

Alegătorii pro europeni din țara vecină au validat referendumul, câștigându-l la mustață, cu o diferență de câteva mii de voturi. Consultarea a fost una constituțională, iar rezultatul va duce la modificarea legii fundamentale, un pas important pentru integrarea europeană. Înfrângerea aliaților lui Putin, care au făcut tot posibilul să blocheze drumul către Occident al Moldovei, a fost mult mai dificilă decât se aștepta întreaga lume, campania de zeci de milioane de euro, coordonată de Ilan Șor, susținut de Kremlin, a avut efect.
Moldova, spre Europa cu frâna trasă! Maia Sandu, un tur doi complicat

Undeva, în memoria colectivă din România, Maia Sandu e percepută și astăzi ca o apariție adolescentină, îmbrăcată sobru, într-un costum deschis la culoare, în total contrast cu tenișii albi pe care-i are în picioare, în timp ce se urcă într-un avion de linie WizzAir, cu destinația Bruxelles.

Imaginea ei tinerească, proaspătă și austeră intră în conflict cu cea a președintelui României – rigid, morocănos și taciturn, care călătorește cu avioane de lux, plătite din banii contribuabilului.

Maia Sandu, de când e președinte, nu i-a dezamăgit niciodată pe românii de pe malul drept al Prutului, care privesc Republica Moldova de multe ori cu detașare, uneori cu superioritate gratuită sau cu emoție, dar care, în majoritate, consideră că Maia Sandu e un președinte pe care România nu l-a avut niciodată și, de aceea, vor ca ea să reușească în proiectul ei de a scoate Moldova de sub influența Rusiei.

MaiaSanduAvionBruxelles-1
CĂLĂTORIE SPRE EUROPA. Maia Sandu, un lider politic care a schimbat Moldova, dar drumul către Europa rămâne unul dificil și plin de surprize – Foto: Facebook/ Maia Sandu

Numai că misiunea ei politică e una dificilă într-o fostă republică sovietică pe care Kremlinul e hotărât să o păstreze sub umbrela sa.

ADVERTISING

Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu 42% din voturi, dar finala pe care o va avea în două săptămâni se anunță a fi una dificilă.

În spatele ei s-au clasat trei candidați pro Rusia, care au, în total, o susținere la fel de mare, de peste 40% din numărul de voturi.

„Dacă Maia Sandu câștigă un nou mandat, forțele pro-ruse de la Chișinău vor avea mai puține argumente, dar și instrumente prin care să poată corupe alegerile parlamentare de anul viitor”, a declarat Angela Grămadă, expert în spațiul politic al Moldovei, președinte ESGA (Experts for Security and Global Affairs), pentru spotmedia.ro.

„Adică nu vor mai avea atâtea argumente împotriva actualei guvernări. Și nu vor mai putea folosi parcursul european ca metodă de suprimare a opțiunilor politice pro-europene din rândul alegătorilor”, adaugă Angela Grămadă.

Ieșirea de sub influența Rusiei, un proces dificil

Experta crede, de asemenea, că victoria Maiei Sandu, dar și validarea referendumului pro european vor avea un impact asupra alegerilor parlamentare de anul viitor, punându-se bazele unui parlament care poate continua reformele și procesul de aderare la UE.

Singura problemă cu primul mandat al Maiei Sandu rămâne a fi acea atribuție care se referă la instituția prezidențială în calitate de mediator între diferiți actori politici. Aici am văzut... deficiențe de comunicare cu anumite forțe politice, și din cauza ostilității acestor forțe politice, dar și din cauza unei lipse de deschidere de a comunica cu actori pe care Maia Sandu i-a considerat din start corupți. 

Angela Grămadă, expert ESGA

Victoria Maiei Sandu înseamnă și o înfrângere pentru Rusia, care asistă la distanțarea Chișinăului, tot mai mult, de Moscova.

„Maia Sandu nu are pârghii puternice asupra politicii interne. Noi trebuie să fim conștienți că Republica Moldova e o republică parlamentară, iar președintele are împuterniciri limitate. Prerogativele președintelui țin de politica externă și apărarea țării. E comandant suprem”, a explicat pentru spotmedia.ro Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Moldova.

„…totul ține de Parlament și de Guvern. Maia Sandu nu poate fi învinuită că n-a mărit pensiile sau că nu a dat salarii mai mari, fiindcă nu sunt decizii ce țin de competența ei. Dar cu siguranță victoria ei va schimba atitudinea Uniunii Europene, a Occidentului, față de Republica Moldova și vom avea un sprijin și mai mare”, a mai declarat Anatol Șalaru.

Frica și banii, cele mai puternice arme ale Kremlinului

Peste 15% din populația Moldovei e reprezentată de minoritatea rusă. 

Transnistria, autodeclarată regiune autonomă, reprezintă o vulnerabilitate de securitate extrem de mare pentru Moldova, dar și pentru Ucraina, Polonia, România, în regiunea separatistă fiind staționate trupe rusești.

Din acest motiv, Moldova s-a transformat într-un adevărat teren de luptă în care forțele pro ruse încearcă să oprească apropierea țării de Uniunea Europeană.

Russia Putin Teachers Nationwide Competition
STRATEGIE KREMLIN. Vladimir Putin nu vrea să renunțe la Moldova. Prin Ilan Șor face tot posibilul să blocheze aderarea și să creeze un curent anti-european majoritar - Foto: Hepta.ro

În ultimele luni, prin rețeaua construită de Ilan Șor, un aliat al Kremlinului, s-au transferat zeci de milioane de dolari, bani prin care s-a încercat cumpărarea de voturi pentru a bloca referendumul.

„Activiștii pro-ruși sperie populația că va rămâne în frig și fără lumină pentru că Uniunea Europeană nu se mai înțelege cu Federația Rusă, așa că au rămas fără gaze naturale și petrol. Rusia nu le mai dă nimic”, a decodificat Angela Grămadă faptul că sunt proteste la care pensionarii afișează pancarte pe care scrie că UE înseamnă frig și întuneric.

Avem informaţii şi probe că ţinta grupării criminale sprijinite de forţe străine a fost să cumpere 300.000 de voturi. Nu vom renunţa, aşteptăm rezultatele finale. Vom reveni cu decizii

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

„Ilan Șor a promis gaze gratuit tuturor locuitorilor din Republica Moldova. Bine, la început, el a încercat în Găgăuzia, unde a spus că va face astfel încât Găgăuzia să nu mai plătească niciun ban pentru gaze sau că o să fie livrate gaze în mod continuu acolo, chiar dacă se ceartă conducerea de la Chișinău cu Federația Rusă”, a mai spus expertul ESGA, pentru spotmedia.ro. 

„În campania electorală din vară, de la alegerile locale, Șor a spus foarte clar că va aduce gaze gratuit pentru cetățenii din Republica Moldova, dacă rămân prieteni cu Federația Rusă”, a adăugat Angela Grămadă.

Ieșirea din zona gri

Confruntarea a făcut ca în ziua votului să se înregistreze cozi lungi atât la București, unde trăiesc mulți cetățeni din Moldova, care au și cetățenie română, dar și la Moscova, acolo unde lucrează ruși, născuți în Republica Moldova, autoritățile de la Chișinău acuzând Kremlinul că încearcă să compromită scrutinul prezidențial.

Se putea concepe în Moldova, acum 5-10 ani, un referendum pro-UE care trece? Vă zic eu că nu. Ba chiar s-ar fi râs despre ideea unui referendum... E un pas imens!

Cristian Andrei, consultant politic, postare Facebook

„Rusia înțelege că pierderea Republicii Moldova reprezintă o lovitură dură. Întotdeauna a avut o atitudine de superioritate față de Republica Moldova, considerând-o o țară cu suveranitate limitată. Rusia și-a arogat dreptul de a interveni, de a da sfaturi și de a bloca anumite inițiative sau decizii comerciale și s-a implicat din punct de vedere politic, fiindcă nu a renunțat niciodată la ideea de a reface Uniunea Sovietică”, a explicat Anatol Șalaru, într-o discuție cu spotmedia.ro. 

„Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană e dureroasă pentru Rusia, fiindcă asta înseamnă ieșirea dintr-o zonă gri, înseamnă rezolvarea problemei transnistrene, înseamnă rezolvarea problemelor economice, acces la fonduri de preaderare, înseamnă investiții străine”, a mai adăugat fostul ministru din Moldova.

Transnistria, o problemă fără soluție?

Dar ieșirea din zona gri, cum o numește Anatol Șalaru, mai înseamnă și o consolidare a estului Europei, răvășit în ultimele decenii de interferențele Kremlinului.

O Moldovă pe drumul european reprezintă un sprijin pentru Ucraina, implicată într-un război de supraviețuire cu Rusia, înseamnă mai multă stabilitate politică în vecinătatea României și posibilitatea de consolidare militară a flancului estic al NATO. Dar procesul e complicat și dificil, cu mulți pași înapoi.

Victoria taberei pro europene la referendumul constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană, chiar dacă a fost la limită, reprezintă și deschiderea unei ferestre de oportunitate pentru rezolvarea „problemei transnistrene”.

AlegeriMoldovaMaiaSanduHepta-1
REFERENDUM PE MUCHIE DE CUȚIT. Victoria taberei pro-europene la referendum, chiar dacă doar cu o diferență de câteva mii de voturi, reprezintă un pas important pe drumul îndepărtării de Rusia - Foto: Facebook/ Maia Sandu

„Există mai multe căi”, spune Anatol Șalaru. Depinde de dorința Guvernului. Desigur că Germania și Franța, alte țări europene vor o rezolvare pe cale amiabilă, pe calea negocierilor, să se ajungă la un compromis”.

„Părerea mea este că noi trebuie să încetăm să sprijinim acest regim separatist. Și cetățenii care locuiesc în Transnistria se fac vinovați de existența acestui regim criminal din regiune. Desigur că nimeni nu-i va trage la răspundere, dar ei poartă o responsabilitate și trebuie să și-o asume. Republica Moldova merge pe ideea că, acolo, majoritatea sunt cetățeni ai Republicii Moldova și trebuie sprijiniți orice s-ar întâmpla”, a spus Șalaru.

„Dar cred că aceasta e o concepție greșită și, începând cu data de 1 ianuarie 2025, când Transnistria nu va mai primi gaz din Rusia, trebuie să le spunem clar celor de acolo: Vreți să trăiți într-o zonă gri, să continuați să așteptați ceva de la Moscova sau vreți să trăiți într-o lume civilizată. Trebuie să vă asumați. Republica Moldova nu mai poate suporta starea de fapt din Transnistria”, a explicat Anatol Șalaru.

În urma rezultatului alegerilor și a victoriei la limită a taberei pro europene la referendum, Moldova a făcut un pas important spre Europa. Din păcate, călătoria nu s-a terminat, iar forțele Kremlinului vor continua să încerce blocarea drumului către Vest al Chișinăului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇