Lanț uman în jurul zonei retrocedate din parcul IOR pentru a opri distrugerile

Lanț uman în jurul zonei retrocedate din parcul IOR pentru a opri distrugerile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan cheamă cetățenii la o amplă acțiune, de creare a unui lanț uman în jurul zonei retrocedate din Parcul IOR, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 19 octombrie.

Evenimentul ”O îmbrățișare pentru IOR” este inițiat de mai multe grupuri civice locale, care cer autorităților competente – Poliție, ISU, Garda de Mediu – să acționeze eficient împotriva masivelor distrugeri aduse zonei în ultimele luni. 

”Refuzăm să rămânem pasivi în fața complicității unor instituții care se declară neputincioase. Această zonă, construită de bunicii noștri pentru noi și nepoții noștri, contează și vrem să o vedem protejată, iar parcul reîntregit, așa cum a fost întotdeauna.

ADVERTISING

Alăturați-vă nouă pe 19 octombrie, pentru a cere instituțiilor statului să își îndeplinească îndatoririle de a proteja cetățenii, orașul și mediul nostru comun. E nevoie de 1.000 de oameni pentru a înconjura întreaga zonă, așa că anunțați-vă prietenii, rudele și cunoștințele. Dacă ei sunt mână-n mână ca să distrugă parcul , noi vom fi mână în mână ca să-l apărăm”, se arată în apelul lansat de organizațiile civice GiC IOR-Titan, Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure, Grupul de Inițiativă Civică Pallady și Platforma de mediu pentru București.

Punctul de întâlnire va fi intrarea de la Rond Potcoava, începând cu ora 15:00, evenimentul fiind anunțat și online.

În total, 30 de incendii au avut loc în ultimii 2 ani în zona retrocedată a parcului IOR, unde au ars cumulativ aproape 50.000 mp.

ADVERTISING

Unul dintre cele mai recente focare s-a aprins la 100 de metri distanță de polițiștii și pompierii veniți la fața locului să stingă incendiul și să constate fapta. ”Cum este posibil ca această zonă aflată în mijlocul orașului să fie distrusă sub ochii tuturor, să fie incendiată la nesfârșit, puținii copacii rămași vii să fie tăiați imediat, iar niciuna dintre instituțiile responsabile cu asigurarea siguranței cetățenilor, a orașului și a spațiilor sale verzi - Poliție, ISU, Garda de Mediu - să nu poată face nimic pentru protejarea acestei zone? Nicio instituție nu acționează preventiv pentru a opri incendierile repetate ale parcului”, arată Cristian Șoimaru, președinte al asociației GiC IOR-Titan.

Începând de a doua zi după incendiul masiv din 9 septembrie 2024, administratorii celor 12 ha de teren au început sa taie cu drujba ultimii copacii vii și sănătoși. La sesizările locuitorilor, Poliția Locală București a venit să surprindă făptașii și să-i amendeze, însă copacii erau deja tăiați, iar amenda - de 50 de lei/copac - este una simbolică pentru cei care distrug parcul. 

Pe 17 septembrie, 40 de organizații civice și de mediu, printre care și GiC IOR-Titan, au trimis o scrisoare deschisă ministrului Mediului şi premierului, prin care  au solicitat luarea urgentă de măsuri în ceea ce privește oprirea dezastrului ecologic din IOR. 

Până în prezent, toate organele statului care au competența și mijloacele să pună capăt dezastrului din Parcul IOR au făcut foarte puțin sau nimic pentru a rezolva situația:

ADVERTISING
  • Pentru ISU, 80% dintre incendiile din zona retrocedată au fost cauzate de o țigară aruncată neglijent
  • Secția de Poliție 12 informează că există o anchetă în curs, dar că se desfășoară greu: cele 6 camere de filmat ce supraveghează intrările și ieșirile de pe cele 12 hectare retrocedate sunt stricate. Primăria Sectorului 3 este responsabilă sa le repare, dar nu o face. 
  • Garda de Mediu continuă să invoce o prevedere legală care stipulează că proprietățile private nu pot fi declarate ca spații verzi, deși schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi, reducerea sau strămutarea lor este interzisă indiferent de regimul juridic al acestora. 
  • În 2015, când Primăria Sectorului 3 era cât pe ce să câștige procesul prin care s-ar fi constatat că retrocedarea din 2005 a fost ilegală, instituția nu a adus instanței nicio dovadă care să demonstreze destinația inițială de parc a terenului, iar instanța a tras concluzia ca acolo nu existat niciodată un parc.

La începutul lunii mai, Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod abuziv în mai 2005, în timpul mandatului lui Adriean Videanu.

În documentația depusă la Tribunalul Municipiului București, Asociația GIC IOR-Titan solicită instanței să constate nulitatea absolută a dispozițiilor emise de PMB prin care terenul a fost retrocedat Mariei Cocoru, deoarece terenul se afla în proprietate publică, și nu în proprietatea privată a primăriei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇