Plantele produc o moleculă anti-stres. De ce este asta o veste excelentă pentru noi

Plantele produc o moleculă anti-stres. De ce este asta o veste excelentă pentru noi

O nouă cercetare a identificat în premieră genele care ajută plantele să crească în condiții stresante. Acestea le ajută să-și producă singure o moleculă anti-stres, ceea ce ar putea avea implicații pentru producerea unor culturi alimentare mai sustenabile în fața schimbărilor climatice globale.

Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea East Anglia (UEA), molecula anti-stres produsă de majoritatea plantelor se numește dimetilsulfoniopropionat, pe scurt, DMSP.

Cercetarea arată că majoritatea plantelor produc DMSP, dar că o producție ridicată a acestei molecule le permite acestora să crească în condiții dificile, de coastă, în mediu salin, de exemplu, scrie Phys.org, care citează un raport publicat de jurnalul Nature Communications.

ADVERTISING

Cercetarea mai arată că plantele pot fi cultivate în condiții stresante, cum ar fi seceta, atunci când sunt suplimentate cu DMSP. Și crearea acestora în laborator, astfel încât să producă suficientă substanță anti-stres, ar putea funcționa.

O astfel de abordare ar putea fi deosebit de benefică în solurile sărace în azot pentru a îmbunătăți productivitatea agricolă.

În cercetările lor, oamenii de știință au descoperit și că iarba de mlaștină Spartina pare să dețină recordul la acest capitol, datorită nivelurilor ridicate de DMSP pe care le acumulează.

ADVERTISING

„Această descoperire oferă o înțelegere fundamentală despre modul în care plantele tolerează stresul și deschide căi promițătoare pentru îmbunătățirea toleranței culturilor la salinitate și secetă, ceea ce este important pentru sporirea sustenabilității agricole în fața schimbărilor climatice globale”, a declarat dr. Ben Miller, autor principal al studiului, de la Școala de Științe Biologice a UEA.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇